Demonstranter i Bratislava kräver att regeringen agerar mot korruptionen i landet. T.h. Ett foto på de mördade Jan Kuciák och Martina Kusnirova med budskapet ”Inte nog”. Foto: TT

Detta har hänt: Journalistmordet och protesterna i Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans sambo hittades döda i sin bostad i utkanten av Bratislava i slutet av februari. Massiva protester såväl i huvudstaden som runtom i landet inleddes och flera högt uppsatta politiker har avgått till följd av dem.

26 februari hittas den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans sambo Martina Kusnirová ihjälskjutna i sitt hem. Morden kopplas till Kuciaks granskning av korruption i Slovakien kopplad till den syditalienska maffian ´Ndrangheta.

28 februari avgår Sloviakens kulturminister Marek Madaric till följd av dubbelmordet. Han motiverar sitt beslut med att han inte kan stå ut med att en journalist blir mördad under tiden han sitter som kulturminister. Utöver honom avgår två högt uppsatta tjänstemän inom regeringens stab som figurerat i journalisten Kuciaks granskning.

Journalistmordet i Slovakien

1 mars grips sju italienska affärsmän som befinner sig i Slovakien efter misstankar om att de har kopplingar till dubbelmordet. Två dagar senare är de italienska männen släppta i brist på bevis.

2 mars går tiotusentals slovaker ut på gatorna i städer runtom i landet för att visa sitt missnöje mot den sittande regeringen och misstankarna om korruption på hög nivå.

4 mars efterlyser presidenten Andrej Kiska regeringsombildning eller nyval för att återupprätta allmänhetens förtroende.

8 mars åker en delegation med Europaparlamentariker till Slovakien efter att det framkommit uppgifter om att EU-stöd för jordbruk konsekvent hamnat i fickorna hos kriminella inom organiserad brottslighet.

9 mars samlas 40 000 människor för demonstrationer i Bratislava – de största protesterna i landet sedan sammetsrevolutionen 1989, rörelsen som satte stopp för det kommunistiska styret i dåvarande Tjeckoslovakien. Många kräver nu premiärminister Robert Ficos avgång.

12 mars avgår den hårt kritisterade inrikesministern Robert Kalinak.

15 mars lämnar så premiärminister Robert Fico sin post. Han ersätts av partikamraten Peter Pellegrini. Protesterna fortsätter alltjämt.

22 mars utnämns Peter Pellegrini till landets nya premiärminister av presidenten Andrej Kiska. Nio av de femton sittande ministrarna stannar kvar.

5 april samlas återigen över 40 000 demonstranter i Bratislava. Nu kräver man nationelle polischefen Tibor Gaspars avgång – ett krav han inte hörsammar.

15 april äger nya protester rym på gatorna i Bratislava. Cirka 30 000 personer dök upp den här söndagen, enligt arrangören.

16 april den nytillträdde inrikesministern Tomás Drucker avgår efter sex veckor på sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet