Demonstranter protesterar i närheten av presidentpalatset i Beirut den 3 november 2019. Foto: Hassan Ammar/AP Photo/TT

Detta har hänt: Protesterna i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Protester mot korruption och skattehöjningar har skakat Libanon sedan mitten av oktober i år. Landet är i djup ekonomisk kris och president Michel Aoun försöker sätta stopp för demonstrationerna. Så här har händelseförloppet sett ut.

Libanons före detta premiärmininster Saad al-Hariri. Den 29 oktober meddelade han att han avgår från sin post. Foto: Dalati and Nohra/AFP/TT
  • 24 oktober 2019: Libanons president Michel Aoun säger att han är redo att prata med demonstranterna. Aoun vill hitta den bästa lösningen för att rädda landet från ekonomisk kollaps. Demonstranterna kräver bland annat att regeringen avgår. President svarar med att säga att det finns ”behov av att se över den nuvarande regeringen” och det är något som han vill diskutera med representanter för demonstranterna.
  • 29 oktober 2019: Premiärminister Saad al-Hariri meddelar att han avgår. Han säger att landets säkerhet är viktigare än vem som innehar en viss post. ”Det är vårt ansvar att skydda Libanon”, säger al-Hariri.
  • 1 november 2019: Demonstrationerna fortsätter trots att premiärminister al-Hariri har avgått. Landets president Aoun talar till folket och säger att den kommande regeringen ska bestå av experter och inte baseras på politisk tillhörighet. Bankerna öppnar igen efter att ha varit stängda under två veckor.
Libanons president Michel Aoun under en tv-sänd intervju från presidentpalatset i Baabda, östra Beirut. Foto: Dalati Nohra/AP/TT
  • 12 november 2019: En man skjuts ihjäl av militär vid en avspärrning söder om Beirut när en grupp demonstranter protesterar mot nya uttalanden av president Michel Aoun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.