Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst sju människor dödades och ett antal skadades allvarligt när den misstänkte skytten, som var en avhoppad medlem i Jehovas vittnen, öppnade eld inne i gudstjänstlokalen. Foto: Tobias Schwarz, AFP/TT

Polisen hade fått tips om skytten innan attacken

Uppdaterad
Publicerad

Gärningsmannen som sköt ihjäl sex personer och ett ofött barn i en Rikets sal i Hamburg innan han tog sitt eget liv, var en avhoppare från Jehovas vittnen. Enligt uppgifter till SVT hade han blivit utesluten på grund av att han skrivit en egen tolkning av Jehovas vittnens doktrin, som han kallar en ”vitbok” som skulle bli lika stor som Bibeln eller Koranen.

Gärningsmannen ska slutat vara medlem i Jehovas vittnen ett och ett halvt år innan masskjutningen. Enligt den tyska polisen råder det olika uppfattningar om huruvida mannen var utesluten ur Jehovas vittnen eller hoppade av, men samstämmiga vittnesuppgifter säger ”att han skulle ha lämnat under dåliga omständigheter”.
 
Den sista posten gärningsmannen skrev på Linkedin var bara timmar innan masskjutningen.  Där skrev han: alla bokkunder är 100 procent nöjda ”detta är verkligen fantastiska siffror”. 

Polisen har ännu inte kunnat bekräfta motiv till händelsen.

Anonymt tips två månader innan dådet

Polisen hade fått ett anonymt tips om mannen redan i januari 2023. I tipset uttrycktes oro för att mannen skulle lida av psykisk ohälsa. Tipsaren uttrycker även oro om att mannen hyser ett stort hat mot Jehovas vittnen. Tipset föranledde polisen att göra ett hembesök hos gärningsmannen.

Under det oanmälda hembesöket hittades en stor mängd vapen hos 35-åringen. Mannen hade dock en vapenlicens och under besöket fanns det inga tecken på att mannen ska ha lidit av psykisk ohälsa.  

– Det fanns inga tecken på att mannen skulle planera ett dåd. Han hade en vapenlicens och hans vapen var i ordning i förvar, säger Hamburgs polischef Ralf Martin Mayer under presskonferensen.

Hans eget manifest, som publicerats som en bok på engelska presenterades av honom själv i ett pressmeddelande som ”en bok som kommer att förändra din syn på världen, som en ny standardbok bredvid Bibeln och Koranen”.

Trots att mannen fanns på polisens radar och man fått tips om potentiell psykisk ohälsa, genomgick mannen aldrig någon psykiatrisk utredning.  

– Utan tecken hade vi inte rättsliga skäl att kräva en psykiatrisk utredning, förklarar Martin Meyer.

Polisens hembesök möts av hårda frågor 

Den tyska polisen möts idag av mycket kritik över varför de inte agerat annorlunda. Under dagens presskonferens sa polisen att man kommer att vara självkritisk och undersöka om man agerat rätt. 

Tyska polisens specialförband USE fanns i närheten av Rikets sal när larmet om skottlossningen kom. De hörde det sista skottet när de kom in i bygganden som rymde 50-talet församlingsmedlemmar varav hälften var med på zoom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:S Christoffer Wendick: Polisen fick anonymt tips om skytten före dådet. Foto: SVT

Jehovas vittnen är en bokstavstrogen religiös rörelse som startade i slutet av 1800-talet. De lever efter Gamla testamentet i Bibeln, som de tryckt i en egen översättning. Det är en patriarkal rörelse som inte tillåter att kvinnor har en ledande ställning i församlingen utan den styrs av män. De råder sina medlemmar att ”inte vara en del av denna värld”. Jehovas vittnen röstar därför inte i politiska val. De tar inte emot blodtransfusioner. De tillåter inte sina medlemmar att fira jul eller andra högtider.

De tror att jorden en dag kommer att förvandlas till ett paradis efter att deras gud Jehova kommer att ingripa och förstöra jorden som vi idag känner till den, i Harmagedon. De tror att endast de som är utvalda av gud och praktiserar Jehovas vittnens läror ska överleva ”jordens undergång”.

Om man lämnar Jehovas vittnen är man en avhoppare, det kan ske frivillig och ofrivilligt – efter en intern rättegång som följs av en uteslutning. Som avhoppare är man utfryst av övriga medlemmar. Det betyder att man inte får socialisera med andra Jehovas vittnen eller umgås med eller prata med sina familjemedlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet