Foto: TT

Dina tänder avslöjar din uppväxt

Uppdaterad
Publicerad

Dina tänder kan avslöja mer än du tror. Till exempel var du vuxit upp, visar en ny studie. Forskarna hoppas att tekniken ska kunna hjälpa polisen att identifiera lik.

Analyser av tänder kan vara nyckeln till att snabbare lösa brott och hjälpa arkeologer, visar amerikansk-australisk forskning som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science of The Total Environment.

Det som analyseras är bly. Bly från bland annat gruvdrift tas upp av kroppen när vi andas in föroreningar eller stoppar jord i munnen under barndomsåren. Blyet kapslas in i tandemaljen och till och med individuella tänder kan säga när vi bott på en viss plats, då tänderna bildas vid olika åldrar.

Kan användas i brottsutredningar

Eftersom bly finns i olika varianter, isotoper, och mängden av isotoperna är unik för olika platser, säger tänderna var vi vuxit upp. Det skulle exempelvis polisen kunna använda sig av när de hittar ett oidentifierat lik.

– Vi kan använda oss av den här föroreningssignalen för att räkna ut varifrån de här personerna kom ifrån, säger George Kamenov, en av forskarna, i en artikel på University of Floridas hemsida.

Eftersom gruvdriften förändrats genom historien kan forskningen även användas av arkeologer för att bland annat studera migration.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer