Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kina säger sig verka för fred i Ukraina men vad är egentligen deras roll i kriget? Foto: Reuters/Efrem Lukatsky/AP/TT

Kriget i Ukraina

Oro i Zaporizjzja – människor ger sig av

Människor har börjat lämna området nära Zaporizjzja efter att både Ryssland och Ukraina på tisdagen anklagade varandra för att planera attacker mot kärnkraftverket, rapporterar Sky News.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj planerar Ryssland en allvarlig provokation i Zaporizjzja mycket snart.

Från rysk sida anklagade en rådgivare till det statliga kärnenergiföretaget Rosatom, Renat Kartjaa, istället Kiev för att planera en attack mot Zaporizjzja under onsdagskvällen. Enligt honom ska Ukraina planera att använda "högprecisionsvapen med lång räckvidd" och drönare, skriver nyhetsbyrån AFP.

De två parternas upptrappade retorik när det gäller kärnkraftverket tonas ned av amerikanska Institute for the study of war (ISW). Enligt tankesmedjans senaste uppdatering vill Ryssland sannolikt anklaga Ukraina för oansvariga handlingar i området och skapa förutsättningar för en falsk flagg-attack.

Enligt ISW är det osannolikt att Ryssland faktiskt skulle orsaka en strålningsolycka i nuläget.

(TT)

Överblick

EU skickar 17,6 miljarder kr från frysta ryska tillgångar till Ukraina

EU har överfört 17,6 miljarder kr (1,5 miljarder euro) från frysta ryska tillgångar till Ukraina, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på fredagen.

”Det finns ingen bättre symbol eller användning för Kremls pengar än att göra Ukraina och hela Europa till en säkrare plats att leva på."

EU och G7 frös ryska tillgångar i början av Rysslands fullskaliga invasion 2022 och man har senare enats om att delar av pengarna ska användas till att stödja Ukraina.

Det här är första gången Ukraina tar del av pengarna och de ska användas till att stödja ”försvaret och återuppbyggnaden av Ukraina”, meddelar von der Leyen.

Ukraina avfärdar fredsavtal med "djävulen"

Att ingå ett fredsavtal med Ryssland vore som att ingå "ett avtal med djävulen", säger president Zelenskyjs närmsta rådgivare Mychailo Podolyak till nyhetsbyrån AP.

- Om du vill ingå ett avtal med djävulen som sen kommer att föra dig till helvetet, så kör, säger Podolyak i en intervju.

En uppgörelse skulle bara ge Ryssland tid att stärka sin armé, menar Podolyak. Men samtidigt börjar krigströttheten sprida sig.

En opinionsundersökning från Kievs internationella institut för sociologi, visade att antalet ukrainare som motsätter sig territoriella eftergifter till Ryssland i utbyte mot fred i juli var 55 procent, jämfört med 74 procent i december.

TT

Markerad händelse

Fragment av rysk drönare har hittats i Rumänien

Fragment från en rysk drönare har hittats i Natolandet Rumänien nära gränsen till Ukraina, uppger det rumänska försvarsdepartementet enligt Reuters.

Det ska handla om fragment från en Irantillverkad så kallad
kamikazedrönare, som hittades nära floden Donau. På andra sidan floden ligger i Izmail i Odessa.

Under natten genomförde Ryssland flera drönarattacker mot bland annat södra Odessaregionen, enligt Ukrainas flygvapen.

Chefen för Ukrainas flygvapen uppger att tre drönare försvann efter att ha passerat gränsen till Rumänien.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skadade skeppet "kommer skapa problem"

Den 23 juli skadade Ukraina det stora ryska roro-fartyget "Slavyanin", stående vid en hamn utmed Azovska sjön. Ryssland har nu, enligt Ukraina, lämnat sjön.

Skeppet var det sista Ryssland hade i området för att transportera utrustning och gas till och från ockuperade Krimhalvön. Skadan kommer orsaka logistiska problem för Ryssland, skriver Storbritanniens försvarsdepartement.

Transporter kommer nu troligen gå över Krimbron som Ryssland undvikt sedan den attackerades oktober 2022. Det kommer minska flexibiliteten och öka kostnaden, tror britterna.

Drönare sägs ha använts mot skeppet. Hör SVT:s Bert Sundström berätta om Ukrainas havsdrönare i videon.

Markerad händelse

Stridsvagnar klara att skickas till Ukraina

Nederländerna och Danmark kommer före sommarens slut att leverera 14 renoverade Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina, uppger det nederländska försvarsdepartementet.

Fordonen har de senaste månaderna testats inför leveransen. Tolv av dem är färdigtestade och de sista två ska bli klara innevarande vecka, uppger försvarsdepartementet.

”Ukraina behöver akut mer militärt stöd med tanke på de hårda striderna på slagfältet. Dessa stridsvagnar kan spela en viktig roll för den ukrainska armén att försvara sig mot ryska styrkor", säger försvarsminister Ruben Brekelmans i ett pressmeddelande. (TT)

Rysk attackhelikopter störtade – besättningen dog

Under torsdagen störtade en rysk attackhelikopter av typen Mi-28 i den ryska regionen Kaluga, sydväst om Moskva, skriver regionens guvernör Vladyslav Shapsha

Piloterna, som ska ha varit på militärt uppdrag, dog i kraschen, fortsätter guvernören.

Enligt det ryska försvarsdepartementet är den preliminära orsaken till kraschen ett tekniskt fel, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Bilden visar en annan rysk attackhelikopter av typen Mi-28. Foto: Jon Gambrell/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nattliga attacker mot Kiev och Iskanderattack i Charkiv

Ryska drönare anföll under natten Ukrainas huvudstad från flera håll. Enligt stadens militära administration kunde alla skjutas ner.

I Charkiv slog under onsdag förmiddag Iskander-robotar ner mot civila och industriella objekt. En av attackerna ska ha utförts med en klusterrobot som skadade räddningspersonal och poliser, uppger stadens polischef för Suspilne.

- Fienden siktar på räddningstjänst, polis och de som försöker hjälpa till efter en attack, säger regionens guvernör Oleh Syniehubov till Suspilne.

Minst nio personer skadades i Charkiv, enligt guvernören.

Hör om hur Ryssland använder vapensystemet Iskander i klippet ovan.

Markerad händelse

Ukraina: Ryssarna har lämnat Azovska sjön

En talesperson för den ukrainska flottan meddelar att Ryssland har dragit tillbaka alla sina fartyg ur Azovska sjön, ett bihav i anslutning till Svarta havet.

"Det finns inte längre några ryska marinfartyg i Azovska sjön", skrev talespersonen Dmytro Pletentjuk på Facebook.

Under de senaste månaderna har toppar inom den ukrainska marinen rapporterat om framgångsrika attacker mot mål på ryskannekterade Krim och i Svarta havet. Vilket har tvingat den ryska flottan att omlokalisera sina fartyg.

Markerad händelse

Ungern vill ha rysk olja – blockerar miljardstöd

Ukraina har förbjudit råolja från det ryska bolaget Lukoil att gå genom landet för att nå centrala Europa. Oljan står för 33 procent av Ungerns oljeimport och runt 43 procent av Slovakiens oljeimport och länderna rasar efter beslutet.

Ungern hotar att blockera en utbetalning på 6,5 miljarder euro som skulle nå EU-länderna som kompensation för militärt stöd till Ukraina. Slovakien påminde att de förser Ukraina med gas och elektricitet och att de "kommer behöva reagera".

Enligt vd:n för statliga ukrainska Naftogaz har den totala mängden olja inte minskat, bara den från Lukoil.

Ungern och Slovakien får importera olja från Ryssland, trots sanktionerna, tills de hittar ett annat alternativ då de är kustlösa.

"Så länge som Ukraina inte löser problemet borde alla glömma utbetalningen på 6,5 miljarder euro", sa den ungerska utrikesministern Peter Szijjarto till ATV. Foto: Martin Divisek/TT

Färre ukrainare identifierar sig som ryssar

I Ukraina identifierar sig 95 procent av befolkningen som ukrainare, två procent identifierar sig som ryssar och 1,5 procent är osäkra, visar en ny ukrainsk sociologisk undersökning av tankesmedjan Razumkov Centre.

År 2021, innan den fullskaliga invasionen inleddes, identifierade sig 87 procent av de tillfrågade som ukrainare och nio procent som ryssar.

I den senaste undersökningen svarade 91 procent att de var "väldigt" eller "ganska" stolta över att vara ukrainare. År 2015 svarade 68 procent samma sak, medan det år 2010 var 62 procent.

Urvalet i studien är av personer som ska spegla Ukrainas demografi och är utförd i områden Ukraina kontrollerar.