Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

Oro i Zaporizjzja – människor ger sig av

Människor har börjat lämna området nära Zaporizjzja efter att både Ryssland och Ukraina på tisdagen anklagade varandra för att planera attacker mot kärnkraftverket, rapporterar Sky News.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj planerar Ryssland en allvarlig provokation i Zaporizjzja mycket snart.

Från rysk sida anklagade en rådgivare till det statliga kärnenergiföretaget Rosatom, Renat Kartjaa, istället Kiev för att planera en attack mot Zaporizjzja under onsdagskvällen. Enligt honom ska Ukraina planera att använda "högprecisionsvapen med lång räckvidd" och drönare, skriver nyhetsbyrån AFP.

De två parternas upptrappade retorik när det gäller kärnkraftverket tonas ned av amerikanska Institute for the study of war (ISW). Enligt tankesmedjans senaste uppdatering vill Ryssland sannolikt anklaga Ukraina för oansvariga handlingar i området och skapa förutsättningar för en falsk flagg-attack.

Enligt ISW är det osannolikt att Ryssland faktiskt skulle orsaka en strålningsolycka i nuläget.

(TT)

Överblick

Ukraina: Ryskt fartyg vid Krim träffat

En patrullbåt i Rysslands Svartahavsflotta träffades av havsdrönare under natten till tisdag, enligt den ukrainska militären. Fartyget ska ha blivit träffat på bägge sidor samt i aktern – och förstörts eller sänkts helt och hållet.

Örlogsfartyget ska ha befunnit sig vid Kertjsundet, som förbinder den annekterade Krimhalvön med Ryssland i öst.

Under natten rapporterades det om explosioner vid Krimhalvön. Det följdes av ett stort stopp i tågtrafiken över den stora bron över Kertjstundet, vilket rapporterades även i Rysslands statliga medier. Men något anfall har inte rapporterats i officiella kanaler.

Krigskommentatorer på den ryska sidan bekräftar dock inofficiellt att fartyget har gått förlorat.

Litauen ansluter till tjeckiskt initiativ – köper ammunition till Ukraina

Litauen kommer att ansluta sig till Tjeckiens initiativ att köpa ammunition till Ukraina, enligt ett uttalande från Litauens premiärminister Ingrida Simonytei, på måndagen. Det rapporterar Reuters.

Hur mycket pengar Litauen kommer att bidra med är okänt.

Tjeckien har, uppbackade av Danmark och Kanada, tidigare meddelat att de snarast möjligt kommer att finansiera inköp av hundratusentals artillerigranater till de ukrainska styrkorna.

Ammunitionen ska enligt Reuters köpas från leverantörer i andra länder och levereras direkt till Ukraina.

Högsta domstolen stoppar rysk krigskritiker

Högsta domstolen i Ryssland fastställde på måndagen beslutet om att stoppa den liberale politikern Boris Nadezjdin från att kandidera i det ryska presidentvalet, enligt AP.

Oppositionspolitikern Nadezjdin, som öppet kritiserat Putin och kriget i Ukraina, har uppgett att han lämnat in 105 000 namnunderskrifter till den ryska valmyndigheten. Men den ryska valmyndigheten i Moskva stoppade hans kandidatur med hänvisning till att över 9 000 av underskrifterna var ogiltiga.

Nadezjdin skriver i ett uttalande på sociala medier att han kommer att fortsätta överklaga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så vill Ryssland rita om Ukrainas karta

Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, talade inför en stor ungdomsfestival i ryska Sotji under måndagen. På en en enorm bildskärm visade han Rysslands mål med kriget mot Ukraina, gränserna ska förändras så att i stort sett hela östra och södra Ukraina blir en del av Ryssland.

Även delar av Moldaviens territorium ska införlivas i det nya Ryssland. Att Ukraina också borde ge upp territorium till Polen, Ungern och Rumänien är en del av det ryska narrativet och det är inte första gången Medvedev visade upp kartan, den publicerades redan juli 2022 på hans kanal på Telegram. I videoklippet kommenterar Medvedev en ukrainsk ministers tidigare uttalande.

IAEA-chefen avser att diskutera Zaporizjzja med Putin

Chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, säger på måndagen att han avser att diskutera Rysslands planer för kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina, som är under rysk kontroll, när han träffar den ryske presidenten Vladimir Putin i veckan, rapporterar Reuters.

Även om Grossi inte ville uttala sig om att han skulle träffa Putin sade han att "det är tanken".

Grossi kommer att resa till Ryssland på tisdag, någonting som har planerats sedan länge. Han hade ursprungligen för avsikt att åka dit förra månaden efter en resa till Ukraina.

- Det finns frågor som rör anläggningens framtida driftstatus. Kommer den att startas eller inte? Vad är tanken? säger Grossi när han får frågan om vad han ska diskutera med Putin.

Ryssland om ljudklippet: "Visar hur väst är direkt inblandat"

Ryssland säger sig ha tillrättavisat Tysklands ambassadör på måndagen och beskriver det som att han kallades upp med anledning av ljudklippet där tyska officerare tycks diskutera hur Ukraina skulle kunna använda långdistansrobotar.

Enligt tyska medier var det i själva verket ett möte som varit inplanerat sedan länge.

I ljudklippet ska man bland annat tala om en bro på den annekterade Krimhalvön, som ett hypotetiskt mål. Enligt Tysklands försvarsdepartement är det rysk underrättelsetjänst som har stått för avlyssningen.

- Detta var med säkerhet samordnat och koreograferat med avsikt att förstärka sagan, myten, om att vi vill uppnå ett krig mot Ryssland, vilket är fullständigt absurt, sade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius på söndagen.

Talespersonen för Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, säger att det avlyssnade samtalet visar hur "det kollektiva väst är direkt inblandat i konflikten i Ukraina".

(TT)

Tysklands ambassadör i Moskva Alexander Graf Lambsdorff. Foto: AP/TT

Scholz om att ge Ukraina "Taurus": Måste tänka på kontrollen

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz utesluter på måndagen att beväpna Ukraina med långdistansrobotar av typen Taurus om tyska soldater skulle behöva involveras för att hjälpa till att använda dem, rapporterar Reuters.

- Man kan inte leverera ett vapensystem som har en mycket stor räckvidd och sedan inte tänka på hur kontrollen över vapensystemet kan ske, säger han.

- Och om man vill ha kontroll och det bara är möjligt om tyska soldater är inblandade, så är det uteslutet för mig.

Tyskland har hittills motsatt sig att skicka Taurus-robotar till Ukraina, eftersom man är försiktig med att dras in i en direkt konfrontation med Ryssland.

Ukraina: En död och 21 skadade det senaste dygnet

Ryska attacker mot Ukraina dödade en person och skadade 21 under det senaste dygnet, uppger regionala myndigheter enligt
The Kyiv Independent.

Av dessa skadades 16 personer i Kurakhove i Donetsk-regionen efter att ryska styrkor släppte en styrd robot på taket till ett bostadshus, uppger ukrainsk polis.

En person dödades i Cherson-regionen enligt guvernören Oleksandr Prokudin.

Uppgift: Rysslands utrikesministerium kallar till sig tysk ambassadör

Rysslands utrikesministerium kallar på måndagen till sig Tysklands ambassadör, rapporterar nyhetsbyrån TASS med hänvisning till en oidentifierad källa, enligt Reuters. Detta efter att ryska medier publicerat en ljudinspelning av ett möte med höga tyska militärtjänstemän.

I det påstådda samtalet hördes tyska officerare diskutera vapen till Ukraina och en potentiell attack från Kiev mot en bro på Krim, vilket fått ryska tjänstemän att kräva en förklaring.

Tysklands militära underrättelsetjänst, MAD, har tidigare meddelat att man utreder om Ryssland har avlyssnat ett internt samtal mellan höga officerare i det tyska flygvapnet.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz sade på lördagen att läckan är en "mycket allvarlig angelägenhet" som "utreds mycket noggrant".

Markerad händelse

Antalet döda ökar i Odessa

Räddningsarbetet har nu avslutats efter att en drönare träffade ett flerfamiljshus i hamnstaden Odessa under natten mot lördagen.

Den statliga räddningstjänsten uppger på Telegram att tolv personer dog i attacken, varav fem barn. Den yngst som dog var en fyra månaders gammal pojke.

Lokala myndigheter har utlyst en sorgedag under söndagen för att hedra offren.

Under söndagen lämnade ukrainare blommor, leksaker och ljus i närheten av flerfamiljshuset som träffades i en drönarattack. Foto: Igor Tkachenko/EPA/TT