Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Swedish Match-ägare svartlistas av Ukraina

Den svenska snustillverkaren Swedish Matchs ägare, den amerikanska tobaksjätten Philip Morris, har förts upp på Ukrainas svarta lista.

Koncernen anklagas för att med skatteinbetalningar i Ryssland finansiera Ukrainakriget, rapporterar tidningen Kyiv Independent på nätet.

Philip Morris dominerar tillsammans med Japan Tobacco International (JTI) tobaksmarknaden i Ryssland med marknadsandelar på 31 respektive 35 procent.

Förutom Swedish Match äger Philip Morris varumärken som Marlboro och Chesterfield. Koncernens ryska dotterbolag redovisade i fjol ett vinstlyft på 45 procent jämfört med året före och betalade in mer än 136 miljoner dollar (motsvarande 1,5 miljarder kronor) i skatt i Ryssland under det året.

I JTI-koncernen ingår varumärken som Winston och Camel och enligt ett uttalande från NAZK, en ukrainsk myndighet för korruptionsbekämpning, stod bolagets skatteinbetalningar för 1,4 procent av Rysslands federala budgetintäkter 2020. JTI har redovisat att man drog in två miljarder på verksamheten i Ryssland i fjol.

(TT)

Överblick

Därför blockerar senaten stödpaketet till Ukraina

En infekterad konflikt om USA:s gränssäkerhet sätter käppar i hjulen för Bidenadministrationens stödpaket till Ukraina.

– Republikanerna kräver att muren fortsätter att byggas och att policyn ändras så att man inte tillåts vänta i USA i väntan på att asylärende avgörs, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska soldater tränar på att gräva skyttevärn i Donetsk. Bilder från fronten tagna av oberoende aktörer har blivit allt mer sällsynta. Flödet domineras av bilder som soldater på båda sidor publicerar på egen hand. Foto: Genya Savilov/TT

Fler amerikanska "Vampyrsystem" på väg

USA:s flotta kommer att slutföra leveransen av det nya anti-drönarsystemet "Vampire" till Ukraina den här månaden, skriver militären i ett pressmeddelande.

Flera av systemen befinner sig redan i landet.

"Vampire" ska enkelt kunna placeras på ett fordon och använder en laserstyrd robot för att skjuta ner obemannade farkoster.

Markerad händelse

Rapport: Finansiella stödet till Ukraina minskar

Det ekonomiska stödet till Ukraina sjunker stadigt. 2,1 miljarder euro i nytt stöd skickades till landet under perioden augusti-oktober i år - de lägsta siffrorna sedan januari 2022, skriver oberoende tyska Kiel Institute for the World Economy.

Summan utgör ett tapp med nästan 90 procent om man jämför med samma period förra året, enligt dem. Ukraina lutar sig nu allt i allt högre utsträckning på Tyskland, Norden och Östeuropa.

Europeiska länder har tillsammans gått om USA vad gäller militärt stöd, enligt institutet. USA har under året stått för 43 procent av det totala värdet och är den enskilt största donatorn.

Putins parti arrangerade modevisning med soldatfruar

Mammor och fruar till ryska soldater bjöds på en modeshow, arrangerad med stöd från Putins parti "Enade Ryssland", i regionen Chantien-Mansien.

Även deltagarna i modevisningen var anhöriga. De promenerade över catwalken iklädda designerplagg i militärstil.

"Enade Ryssland" beskrev eventet på sin hemsida som "en ljusstråle bland bekymmer och oro för mammorna, fruarna, systrarna och barnen till ryska hjältar."

Samtidigt fortsätter anhöriga som slåss för att få hem de ryska soldaterna att tystas ner. Kremls senaste rekommendation till regionerna är att döda protesterna genom att betala ut pengar till anhöriga. Det skriver den oberoende nyhetssajten Vjorstka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biden: "Vi kan inte låta Putin vinna"

Joe Bidens förslag om ett nytt stödpaket till Ukraina, Israel och Taiwan blockerades av republikanerna i senaten.

Men USA:s president betonar nu sitt fortsatta stöd för Ukraina.

"Historien kommer att döma oss hårt om vi vänder ryggen mot kampen för frihet i Ukraina. Vi kan inte låta Putin vinna", skriver Biden på X.

Löften om Ukrainahjälp på rekordlåg nivå

Ukrainas allierade har de senaste månaderna lovat betydligt mindre hjälp till det krigsdrabbade landet.

Utfästelserna ligger nu på den lägsta nivån sedan Rysslands stora invasion i februari i fjol, enligt en rapport från det tyska forskningsorganet IFW.

Löftena om militär, finansiell och humanitär hjälp mellan augusti och oktober 2023 är 87 procent lägre än samma period 2022.

Av de 42 givarländer som ingått i undersökningen har bara 20 meddelat nya hjälppaket till Ukraina under de senaste tre månaderna.

(TT)

Markerad händelse

Ukraina: Över 19 540 barn har tvångsdeporterats

Ukrainas människorättskommissionär Dmytro Lubinet uppgav vid en internationell människorättskonferens i Kiev att över 19 540 ukrainska barn har förts bort av Ryssland, rapporterar Ukrinform.

– Om vi återfår ett barn varje dag skulle det ta 55 år för alla att återvända. Och detta är mot bakgrunden att Ryssland fortsätter att deportera fler och fler grupper av ukrainska barn från vårt land varje dag, säger han.

I mars utfärdade Internationella brottmålsdomstolen en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin och landets barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova till följd av tvångsdeportationen av ukrainska barn till Ryssland.

The Conflict Observatory, en forskargrupp vid Yale, släppte tidigare i år en rapport där man identifierat minst 43 anläggningar i Ryssland dit ukrainska barn förs. Enligt rapporten ska syftet vara pro-rysk politisk omskolning.

Svenska vapensystemet används skarpt i Ukraina

Det svenska artillerisystemet Archer används nu skarpt i strider i Ukraina. SVT:s Ukrainateam besökte ett förband som använder systemet – och var med vid en eldgivning.

I klippet nedan: Se när Archer används i strid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska soldater dömda – förhindrade inte attack

Två ryska soldater har dömts till fyra års fängelse för oaktsamhet efter att ha misslyckats med att förhindra en ukrainsk attack mot en ammunitionsdepå i Belogrod 2022.

De anses ha brutit mot en lag som gör klart att soldater måste slå tillbaka överraskningsattacker mot ryskt territorium.

Senaste om: Kriget i Ukraina