Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan förstörelsen få för konsekvenser? Varför händer det här nu? Vad är nästa steg? SVT:s utrikesreporter Bert Sundström svarar på frågor om dammen i Cherson. Foto: TT/SVT

Kriget i Ukraina

Chatta med SVT:s Ukrainakorrespondent i Odessa

Klockan 15 kommer SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson, som är på plats i Odessa, Ukraina, att svara på dina frågor om kriget.

Du kan börja skicka dina frågor redan nu.

Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Huovinen om dammsprängningen: "I motsvarighet med Tjenobyl"

Enligt Överstelöjtnant Johan Huovinen väntas konsekvenserna av den kollapsade dammen bli omfattande för de människor som drabbas.

- Det här är ju en av de absolut största katastroferna som Ukraina har drabbats av. Det är i motsvarighet av nivån Tjernobyl. Vi ser bara grunderna på det som har skett ännu så länge, det är svårt att bedöma de ekologiska och ekonomiska katastroferna som kommer att komma med detta, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Huovinen uppger att det mesta talar för att Ryssland ligger bakom attacken. Bland annat förkortas frontlinjen söderut avsevärt till följd av översvmäningarna, vilket medför att ryska resurser kan flyttas till andra platser.

- Det är väl det som är mest troligt. Ryssland har, i alla fall ur ett militärt perspektiv, ganska mycket att vinna på att översvämma det här området, säger han.

Därför kan Iran fortsätta exportera drönare till Ryssland

Ukraina och huvudstaden Kiev har gång på gång attackerats av svärmar med kamikazedrönare skickade från Ryssland. Men trots starka reaktioner från omvärlden fortsätter attackerna från de iranska Shahed-drönarna.

– Iran beskriver västs reaktioner som hysteriska eller som ett försök att hålla iranska produkter borta från marknaden, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Kristersson: Ansvar måste utkrävas

Precis som många andra världsledare fördömer nu statsminister Ulf Kristersson förstörelsen av Nova Kachovka-dammen i Cherson.

"Detta är en upprörande handling som än en gång visar på brutaliteten i Rysslands krig mot Ukraina och dess förakt för civila liv och infrastruktur. Ansvar måste utkrävas", skriver statsministern på Twitter sent på onsdagskvällen.

IAEA: Inget omedelbart hot mot Zaporizjzja

Kollapsen av Kachovkadammen har lett till en betydande minskning av nivån på reservoaren som används för att leverera kylvatten till Zaporizjzjas kärnkraftverk, som ligger cirka 15 mil från vattenkällan, meddelar IAEA.

Bortfall av kylvatten i de väsentliga kylvattensystemen under en längre tidsperiod skulle bland annat orsaka bränslesmältning.

Men IAEA:s bedömning i nuläget är att det inte finns någon omedelbar risk för anläggningens säkerhet.

Kärnkraftverkets ledning diskuterar ytterligare åtgärder som ska genomföras för att försäkra att ingen olycka inträffar. Till exempel ser man över alternativa vattenkällor.

En av de viktigaste är en annan intilliggande kyldamm. Eftersom reaktorerna har varit avstängda i flera månader beräknas denna källa räcka för att ge vatten för kylning under några månader.

FN håller möte med anledning av dammkollapsen

FN:s säkerhetsråd ska i kväll tisdag samlas klockan 22, svensk tid, för ett blixtinkallat möte med anledning av den förstörda dammen i Nova Kachovka. Såväl Ukraina som Ryssland har begärt ett möte. (TT)

Oro för miljön efter sprängningen 

Tiotusentals människor påverkas av dammkollapsen i Cherson. Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar nu också för att det är risk för omfattande miljöförstöring.

“Kraftverket förser Krimhalvön och kärnkraftverket Zaporizjzja med vatten. Medan både Ryssland och Ukraina säger att de undersöker orsaken till förstörelsen, bör de i största möjliga utsträckning evakuera civila från drabbade områden och tillhandahålla medicinsk vård och annan humanitär hjälp”, säger Richard Pearshouse, chef för miljö och mänskliga rättigheter vid HRW, i ett uttalande.

Vattenbrist hotar Gammalsvenskby

Gammalsvenskby ligger bara drygt två mil uppströms från den förstörda Kachovkadammen i södra Ukraina.

- Det är stor risk att vattenförsörjningen på sikt kommer att rubbas, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland, till TT.

Många bybor har lämnat sedan den ryska storinvasionen i februari i fjol. Byn har inte haft någon el sedan oktober, och risken är nu stor att också vattenförsörjningen kommer att påverkas, enligt Sofia Hoas.

-Kachovkadammen har funnits där i 70 år. Det kan bli problem med grundvattnet och att få upp dricksvatten. Man är också väldigt beroende av floden för bevattningen av åkrar. Hela det här området är väldigt torrt, så man är beroende av bevattning, säger hon.

(TT)

Vattnet har stigit snabbt i många samhällen efter sprängningen av kraftverksadammen Nova Kachovka i Cherson. Foto: Evgeniy Maloletka/AP
Markerad händelse

Billström efter sprängningen: Ansvariga måste ställas till svars 

Många världsledare har fördömt sprängningen av Kachovkadammen. Utrikesminister Tobias Billström (M) vill nu att ansvariga ska ställas till svars.

”Det råder ingen tvekan om att de ansvariga ska ställas till svars för det här liksom för övriga krigsförbrytelser som har begåtts i samband med den fullskaliga aggressionen mot Ukraina”, säger han i en kommentar till Dagens Nyheter. 

”Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur”, skriver han också till DN.

Ett av flera områden i Cherson som har översvämmats till följd av den saboterade dammen i Nova Kachovka.

Foto: Sergiy Dollar/AFP/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina