Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här pågår striderna i Ukrainas motoffensiv – hör Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Moskaljov dömdes till fängelse - ska ha rymt

Alexej Moskaljov, som har anklagats för att ha misskrediterat den ryska armén på sociala medier, har dömts till två års fängelse i sin frånvaro. Enligt domstolens pressekreterare rymde han i natt. Moskaljov har suttit i husarrest sedan 2 mars.

Det skriver den oberoende ryska nyhetstjänsten Mediazona som rapporterar direkt från tingsrätten.

Domstolen har också meddelat att Moskaljovs 13-åriga dotter lämnas över till socialtjänsten. Flickan Masja befinner sig redan på ett barnhem dit hon skickades efter att ha ritat en antikrigsteckning. Socialtjänsten har en månad på sig att fatta beslut var Masja ska placeras.

Alexej Moskaljov döms i sin frånvaro till två års fängelse för att ha misskrediterat den ryska armén på sociala medier. Foto: SOTA

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Zelenskyj: Motoffensiver pågår

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommenterar nu påståenden om att Ukrainas motoffensiv är inledd, rapporterar Reuters.

Under en presskonferens med anledning av ett kanadensiskt statsbesök säger han att landets väpnade styrkor är involverade i såväl offensiva som defensiva strider, men han preciserar inte i vilket stadium operationerna befinner sig.

- Det är avgörande att Ryssland känner att de inte har mycket tid på sig, säger Zelenskyj.

Ukraina har har hittills sagt att man inte kommer ge något tydligt besked om när offensiven påbörjas. Däremot har den ryska sidan under de senaste dagarna rapporterat om ukrainska attacker som slagits tillbaka.

Enligt flertalet militära bedömare har det hittills troligen rört sig om mindre spaningsanfall, bland annat för att lokalisera var det tunga ryska artilleriet är grupperat.

Från ukrainskt håll har det varit sparsamt med information om de senaste dagarnas strider annat än att landets militär återtagit mindre områden nära Bachmut.

Texten uppdateras

Ukraina: 27 saknas efter dammkatastrofen

Enligt Ukrainas inrikesdepartement är 27 människor rapporterade som saknade i översvämningarna efter att kraftverksdammen i Nova Kachovka förstörts.

Det uppger landets inrikesministerium på lördagseftermiddagen. Fem personer har sedan tidigare rapporterats som omkomna i översvämningarna i Kherson och Mykolajiv.

Närmare 4 000 civila i de två regionerna har enligt myndigheterna evakuerats från sina hem

På lördagen kom även besked om att Storbritannien bidrar med ytterligare humanitär hjälp värd drygt 200 miljoner kronor till de drabbade området. Hjälpen, bland annat båtar, vattenfilter och pumpar, ska gå via Röda Korset samt FN och vara på plats nästa vecka.

Från den ryskockuperade östra sidan av floden Dnepr finns bara sparsamma rapporter om hur befolkningen drabbats av vattenmassorna.

Sista reaktorn i Zaporizjzja har stängts ned

Enligt Ukrainas kärnkraftsmyndighet Energoatom har nu den sjätte och sista reaktorn i det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja försatts i "cold shutdown". Det rapporterar AP.

Åtgärden genomfördes i torsdags av säkerhetsskäl. Detta eftersom vattenreservoaren ovanför den förstörda dammen i Nova Kachovka, från vilken kärnkraftverket hämtar sitt kylvatten, tömts på sitt innehåll.

Enligt Energoatom föreligger ingen i nuläget ingen akut fara för anläggningen, men genom att avbryta atomklyvningsprocessen i reaktorn helt minskar behovet av kylning i takt med att bränslestavarna svalnar.

Strider pågår just nu i området nära kraftverket som varit under rysk kontroll sedan början av ockupationen. Driften sköts dock fortfarande av ukrainsk personal.

Arkivfoto: Sergei Ilnitsky, EPA/TT

FN: Förvärrat humanitärt läge

Översvämningarna efter den förstörda dammen i Kachovka har kraftigt förvärrat den humanitära situationen i Ukraina. Det konstaterar chefen för FN:s nödhjälp Martin Griffiths i en intervju med AP.

Den nu tömda vattenreservoaren ovanför dammen svarar i normala fall för i stort sett all färskvattenförsörjning i södra Ukraina. Dessutom genom ett omfattande kanalsystem för bevattningen av enorma jordbruksarealer.

Enligt FN är 700 000 människor i området just nu i akut behov av dricksvatten. På sikt kommer uteblivna skördar och förstörd jordbruksmark orsaka livsmedelsbrist både i området och på den globala nivån genom högre matpriser.

- Sanningen är att vi bara sett början av konsekvenserna av det här, säger Griffiths.

FN säger sig hittills ha nått 30 000 människor i de drabbade områden som kontrolleras av Ukraina. Enligt Griffiths har man däremot nekats tillträde till områden som är under rysk ockupation.

Översvämningsdrabbade bybor i Mykolajiv-regionen. Foto: Genya Savilov, AFP/TT

"Explosioner när vi skulle ta kväll"

SVT:s utsända i Ukraina, Elin Jönsson och Lars Lyrefelt, befinner sig i Odessaregionen och tvingades på fredagskvällen ta skydd undan ryska drönarattacker.

Hör deras rapport inifrån skyddsrummet i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ockupationsstyret: Vattnet drar sig tillbaka

Mer än 6 000 personer har evakuerats från sina hem undan översvämningarna på den östra, ockuperade sidan av floden Dnepr.

Enligt det ryskinstallerade styret har vattennivån nu sjunkit med 3 meter sedan toppnoteringen i tisdags, dagen efter att kraftverksdammen i Kachovka, som Ryssland haft kontroll över sedan invasionens början, förstördes.

Man räknar med att floden nedströms kraftverket ska ha återgått till sitt normala lopp den 16 juni, rapporterar Reuters. Uppgifterna har inte verifierats av oberoende bedömare.

Även ukrainska myndigheter meddelar att vattenmassorna håller på att dra sig tillbaka. Men fortfarande står närmare 4 000 hus på den västra sidan av floden under vatten.

Foto: Genya Savilov, AFP.

Underrättelser: "Signifikanta ukrainska operationer"

Under de senaste 48 timmar har den ukraniska försvarsmakten genomfört flera betydande militäroperationer i flera sektorer av frontlinjen i södra och östra delen av landet.

Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga underrättelserapport på Twitter.

Man bedömer att Ukrainska styrkor "gjort väsentliga framsteg och lyckats tränga igenom den första ryska försvarslinjen" på vissa platser. Samtidigt framhåller man att det går långsammare på andra frontavsnitt.

Departementet beskriver de ryska stridsinsatserna som varierande. På vissa håll har man försvarat sina ställningar framgångsrikt medan man på andra platser retirerat i "viss oordning". Bland annat ska ryska soldater ha dödats när de dragit sig tillbaka genom sina egna minfält.

I rapporten noterar man också att det ryska flygvapnet ökat antalet taktiska flyganfall över södra Ukraina jämfört med tidigare. Det är dock oklart hur framgångsrika dessa attacker varit.

Det är ont om bilder från de pågående striderna i Ukraina. Den här släpptes den 6 juni av det ryska försvarsministeriet och påstås visa hur en ukrainsk Leopard-stridsvagn slås ut av ryska styrkor. Nyhetsbyrån AP lät experter granska bildmaterialet och de kunde slå fast att fordonet som träffas är en jordbrukstraktor. Foto: Rysslands försvarsministerium.
Markerad händelse

Dödlig rysk drönarattack mot Odessa

Tre personer dödades och tiotals skadades tidigt på lördagsmorgonen i ryska drönarattacker mot regionen Odessa i sydvästra Ukraina.

Ryska styrkor skickade då ett stort antal iransktillverkade Shahed-drönare mot olika mål i regionen, uppger Ukrainas sydliga militärkommando.

Flera drönare sköts ned, men en ska ha träffat ett flervånings bostadshus som började brinna. 12 personer har räddats ur det skadade huset och branden är nu släckt.

Enligt lokala myndigheter skadade attacken minst 29 personer, bland dessa tre barn och en gravid kvinna.

Även det sista operativa flygfältet i Poltava-regionen attackerades under natten med ballistiska robotar, kryssningsrobotar och drönare. Enligt det ukrainska militärkommandot kom inga människor till skada. Vilka materiella skador attacken orsakat har ännu inte kommunicerats.

Vilken betydelse har de iransktillverkade drönarna för Rysslands krigföring ? Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-ambassadör kräver utredning av iranska drönare

På fredagen uppgav Linda Thomas-Greenfield, USA:s FN-ambassadör, att hon USA vill se en utredning av Irans överföring av attackdrönare till Ryssland, enligt CNN.

Hon menar att detta bryter mot en FN:s säkerhetsråds resolution 2231 som förbjuder länder att överföra denna typ av vapen.

- Jag är allvarligt oroad över det växande militära samarbetet mellan Ryssland och Iran som fortsätter att möjliggöra Rysslands genomförande av sitt brutala krig mot Ukraina, sa Thomas-Greenfield i ett uttalande på fredagen.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield menar att det faktum att Iran förser Ryssland med drönare är ett brott mot FN:s resolution 2231. Arkivbild. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Vitalij Kim, guvernör i det ukrainska länet Mykolajiv, säger också att vattennivån har börjat sjunka där.

- Trettiofem byar är fortfarande översvämmade på högra stranden (väster om floden Dnepr, reds. anm.), 3 763 hus står under vatten, men vattnet minskar gradvis, säger Chersons militära chef Oleksandr Prokudin.

TT

Människor evakueras i Cherson. Bild från i torsdags. Foto: LIBKOS/AP/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina