Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Evakueringar av boende i de översvämningsdrabbade byarna och städerna inleddes på tisdagen.

Foto: AP Photo/Libkos/TT

Överblick

USA: 4,3 miljarder i stöd till Ukraina

USA ger Ukraina ett nytt stödpaket värt 400 miljoner dollar, cirka 4,3 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska gå till försvarsmateriel och utbildning, enligt president Joe Biden. Det är den tredje delen av det massiva stödpaket som kongressen godkände i slutet av april.

I april gav representanthuset klartecken till militärt stöd för runt 60 miljarder dollar (ungefär 655 miljarder kronor) till Ukraina. Förslaget hade då stoppats i flera månader på grund av motstånd från Republikanerna i representanthuset.

Markerad händelse

Zelenskyj: Hade förberett för attack mot gränsen

President Volodymyr Zelenskyj säger vid en pressträff att den ukrainska militären var förberedd på att ett ryskt anfall skulle ske över gränsen mot Charkivregionen.

- Nu pågår en brutal strid i den här riktningen. Vi mötte dem med eld, säger han enligt Suspilne.

Samtidigt tonar den populära Kremlvänliga ryska militärbloggen Rybar ner händelserna.

"Det rör sig om en kraftfull spaningsoperation som utförts med framgång", skriver de.

Markerad händelse

Ukraina: Intensiva ryska anfall vid norra gränsen

Enligt Ukrainas militär pågår hårda strider vid gränsorten Vovchansk norr om Charkiv. Också statliga ryska medier skriver om strider längs med gränsen.

"Vid femtiden i morse försökte fienden bryta igenom försvarslinjerna. Attackerna slås tillbaka och strider pågår med varierande intensitet. Reservstyrkor har skickats för att stärka försvaret", skriver militären.

En källa uppger för Reuters att ryssarna pressat sig fram en kilometer, men enligt Charkivregionens guvernör har inte "en meter förlorats". Han uppmanar däremot boende i området att evakuera.

Charkiv har pekats ut som ett möjligt mål för en rysk offensiv. Läs mer här.

Hallå Oscar! • Är F16-planen på plats?

Hej! Danmarks ska komma i sommar, de nederländska till hösten och de belgiska innan årets slut. När Norge ska skicka sina plan är oklart.

Markerad händelse

Minister: Kan värva uppemot 20 000 kriminella

En ny lag har gjort det möjligt för brottsdömda Ukrainare att rekryteras till militären på frivillig basis. Justitieminister Denys Malyuska säger till BBC att uppemot 20 000 nya soldater kan stampas fram.

Han menar att systemet skiljer sig från den ryska rekryteringen av kriminella.

- De (ryska fångar, reds anm.) tvingades iväg utan utbildning, och utan utbildning blev de till största delen kanonmat, säger Malyuska och fortsätter:

- Det är inte så att vi bara rekryterar och släpper ut dem, och att de sen inte vet vad de ska göra. Det sker en riskbedömning av varje individ som släpps iväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Två skadade i attack mot Charkiv

Minst två personer skadades under natten i en rysk attack mot Charkiv, uppger regionens guvernör på Telegram. Han uppger inte vilket vapenslag som ska ha använts.

Ukrainas flygvapen skriver samtidigt att de skjutit ner tio drönare över landet under natten. Två robotar ska också ha avfyrats av ryssarna, men var de slog ner framgår inte.

Markerad händelse

Pentagon blockerar Starlink för ryssarna

I februari larmade Ukraina om att den ryska militären kopplar upp sig på internet med hjälp av satellitsystemet Starlink i de ockuperade områdena. De har sedan dess fått handgriplig hjälp av Pentagon för att motverka detta.

- Vi har med framgång kontrat den ryska användningen, men jag är säker på att Ryssland fortsatt kommer försöka finna sätt att utnyttja Starlink, säger John Plumb, chef för rymdavdelningen på USA:s försvarsdepartement till Bloomberg.

Starlink, som ger tillgång till internet på platser där uppkoppling annars inte är möjlig, har spelat en viktig roll för Ukrainas försvarskraft sedan invasionen inleddes.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nedtonad parad när Ryssland firade segerdagen

Under den ryska segerdagen, som firas varje år den 9 maj för att markera slutet på andra världskriget, höll president Vladimir Putin ett ovanligt hårt tal.

Han anklagade västvärlden för "hyckleri och lögner" och för att hetsa till globala konflikter. Han varnade dessutom att Rysslands kärnvapen alltid är redo för krig, skriver The Washington Post.

Själva paraden som gick genom Moskva var allt ifrån lika slagkraftig som Putins tal. Precis som förra året framfördes endast en ensam stridsvagn, i kontrast till tidigare år där flera stycken har inkluderats.

Se bilder från firandet i klippet.

Zelenskyj: Svår situation på östfronten

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj säger att landet står inför en "riktigt svår situation" i östra Ukraina, där landets trupper kämpar med att hålla tillbaka den ryska offensiven, skriver AP.

Ryssland har försökt att skaffa sig ett militärt övertag genom att utnyttja den ukrainska bristen på ammunition och militär personal. Det sedan flödet av västliga vapenleveranser sinat. Men det stundande amerikanska militära stödet kommer att vända utvecklingen, enligt Zelenskyj.

- Med en ökning av vapenleveranser kommer vi kunna stoppa dem i öster. För närvarande är det där de har övertaget, sa han på en presskonferens tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Pressbild
Markerad händelse

Zelenskyj sparkar chef för säkerhetsvakter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avskedat chefen för den statliga säkerhetstjänsten SBU som bland annat ansvarar för säkerheten i landets parlament samt regeringens personskydd. En grupp som presidenten menar är ansvariga för ett planerat mordförsök på honom tidigare i veckan. Det rapporterar Reuters.

Säkerhetstjänsten rapporterade i veckan att de tagit fast två överstar inom gruppen, anklagade för att planera mordet på Zelenskyj och andra högt uppsatta tjänstemän.

SBU sa att mordet skulle ha varit en "gåva" till Vladimir Putin eftersom han svors in för en ny mandatperiod i Kreml på tisdagen.

Ingen efterträdare till posten nämndes.