Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Ukraina vill ha afrikanska länders stöd mot Ryssland

På ett möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba tidigare i veckan uppmanade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba afrikanska länder att överge sin neutrala inställning till kriget i Ukraina, rapporterar Africanews.

Många afrikanska länder vägrar att ta parti i konflikten, och flera avstod från att rösta i FN:s generalförsamling om att fördöma Rysslands invasion. Etiopien är ett av dem.

Ryssland har byggt upp en betydande närvaro i flera delar av Afrika, där bland annat den ryska privata militärentreprenören Wagner är aktiv.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uppmanade afrikanska länder att överge sin neutralitet i Ukrainakriget. Foto: AP/TT

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Zelenskyj: Alla skyddsrum ska inspekteras

Det finns inga ursäkter för att Kievs skyddsrum är för få, stängda eller inte åtkomliga. Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal på fredagen, som lagts ut på hans Twitterkonto. Detta efter att människor dött i huvudstaden när ett skyddsrum var låst under en rysk attack.

Han uppger också att han har haft ett möte med överbefälhavarens personal och diskuterat Kievs skyddsrumsbriser, vilket han beskriver som en akut säkerhetsfråga.

- Jag har gett instruktioner för att skyddsrummen i Kiev och i hela landet ska inspekteras, säger Zelenskyj.

Enligt Kievs borgmästare Vitalij Klytjko har en polisutredning inletts om händelsen, då delar från nedskjutna ryska robotar ska ha träffat personer som sökte skydd i ett skyddsrum som visade sig vara låst.

(SVT-TT)

Volodymyr Zelenskyj
"Det finns inga ursäkter för stadens vårdslöshet", säger Volodymyr Zelenskyj, som nu har beordrat att alla skyddsrum i Ukraina ska inspekteras.

Ukraina tränar med amerikansk stridsvagn

I helgen kommer cirka 200 ukrainska soldater börja utbildning i den amerikanska stridsvagnen Abrams. Det skriver Sky News.

Utbildningen kommer ta cirka 12 veckor och sker i Tyskland.

- Uppgraderade moderna stridsvagnar, och utbildning i dem, kommer vara fundamentalt för Ukrainas framgång, säger den amerikanska generalen Mark Milley.

USA ska skicka 31 stridsvagnar av modell M1A2 Abrams till Ukraina. De tros levereras till hösten.

En amerikansk Abrams stridsvagn under en övning i Litauen 2015.  Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
En amerikansk Abrams stridsvagn under en övning i Litauen 2015. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Markerad händelse

Zelenskyj: "Förstår att Nato får vänta"

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger på en presskonferens i kväll att han har förståelse för att Ukraina inte kan bli medlemmar i Nato så länge kriget fortfarande pågår.

- Vi vet att vi inte kommer bli en Natomedlem medan kriget rasar. Inte för att vi inte vill, men för att det inte är möjligt, säger han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare i april sagt att samtliga Natomedlemmar är överens om att Ukraina så småningom kommer gå med i Nato när kriget väl är över.

Markerad händelse

Blinken om kriget: "Ett strategiskt misslyckande"

Ryssland krig i Ukraina är ett "strategiskt misslyckande" som har försvagat landets inflytande och intressen för många år framöver. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett tal i Helsingfors i kväll.

- Putin ville visa sin styrka, men han har avslöjat sina svagheter, säger Blinken.

Enligt Blinken är Ryssland både militärt, ekonomiskt och geopolitiskt i en betydligt sämre position i dag än vad de var innan invasionen inleddes.

Markerad händelse

Ryssland skickar specialförband till Belgorod

Efter den senaste tidens attacker från milisgrupper i den ryska Belgorodregionen har Ryssland nu skickat den 332:a Senezh specialstyrkan till gränsen. Det uppger ukrainska myndigheter.

"Ryssland är så rädda för partisaner att de omedelbart stoppat den här elitgruppens verksamhet och i stället placerat dem i Belgorods gränsområde. Deras uppdrag är att motverka sabotage vid den ryska gränsen", skriver myndigheten Ukraine resistance centre på sin hemsida.

Påståendet har inte bekräftats av oberoende källor.

Ryssland: Två skadade i attack på rysk mark

I den ryska staden Sjebekino nära gränsen mot Ukraina har två personer skadats och en industrilokal har fattat eld i samband med beskjutning.

Det uppger Vjatjeslav Gladkov, borgmästare för den ryska regionen Belgorod enligt Reuters. Uppgifterna har dock inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Ryssland hävdar att man under dagen slagit tillbaka tre försök från militanta grupper att ta sig över gränsen in på rysk mark.

Samtidigt säger den ryska gruppen "Legionen frihet för Ryssland” som utfört liknande attacker tidigare att de fortfarande strider mot ryska styrkor inne på rysk territorium.

Zelenskyj: Förstår att vi inte kan gå med i Nato nu

Volodymyr Zelenskyj vill inte dra in något Natoland i krig. Det sa den ukrainske presidenten under en pressträff på fredagen.

– Det är därför vi förstår att vi inte kommer bli Natomedlem medan det här kriget pågår. Det är inte det att vi inte vill, det är för att det är omöjligt, sa han enligt Sky News.
Tidigare under fredagen uttalade Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace att ett ukrainskt Natomedlemskap inte kommer att hända den närmsta framtiden.

Volodymyr Zelenskyj under pressträff med Alar Karis
Volodymyr Zelenskyj höll en pressträff tillsammans med Estlands president Alar Karis i Kiev på fredagen. Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/TT

Edvard Nordlander • Innebär det att Tjetjenien officiellt är i krig med Ukraina?

Tjetjenien är en rysk delrepublik, det vill säga formellt en del av Ryssland. Det finns en rörelse som vill bli självständig från Ryssland som tidigare leddes av Kadyrovs far, Achmat Kadyrov. Men han och hans son bytte sida och de blev lojala med den ryska federationen.

Markerad händelse

Kadyrovs specialstyrka inleder offensiv

Den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs specialstyrka, den så kallade Achmatgruppen, har inlett en offensiv nära staden Marinka i Donetskregionen. Det meddelade det ryska försvarsdepartementet, enligt The Guardian.

Kadyrov har tidigare sagt att hans styrkor ska ersätta Jevgenij Prigozjins Wagnersoldater om de lämnar Bachmut, vilket de nu ska ha gjort.

Dessutom postade två av Kadyrovs närmsta män, Adam Delimkhano och Magomed Daudov, videoklipp på Telegram under torsdagen där uttalade sig nedsättande om Wagnerchefen.

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov samt Adam Delimkhanov (mitten), ledamot i ryska duman, och Magomed Daudov (längst bak), talman i tjetjenska parlamentet.
Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov samt Adam Delimkhanov (mitten), ledamot i ryska duman, och Magomed Daudov (längst bak), talman i tjetjenska parlamentet. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool/EPA/TT

Tania Кoteneva • Hej, var har hänt med Bachmut? Var det inte viktigaste punkten för Ukraina? Varför slutade ni skriva om detta? Är staden rysk nu? Alltså ryska trupper efter 244 dagar lyckades med sitt mål? Ukraina förlorade?

Det verkar vara i stort sett samma läge som senast vi skrev. Ukrainsk motoffensiv fortsätter vid flankerna, men har stannat av. Ryssland har kontroll över själva staden. Wagnergruppen, som utgjort majoriteten av de ryska styrkorna i staden under de flera månader långa striderna, ska nu ha lämnat Bachmut, enligt deras chef Jevgenij Prigozjin.

Senaste om: Kriget i Ukraina