Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Washington Post-källor: Ukrainas motoffensiv inledd

Den väntade ukrainska offensiven har inletts, det säger källor inom Ukrainas militär till Washington Post.

Den trupp som nu sägs framrycka in i ryskockuperade områden ska enligt samma källor delvis vara utrustade med västerländska vapen och vara utbildade av västländer.

Även ryska militärbloggare tycks, åtminstone delvis, bekräfta uppgifterna, då flera skrivit om hårda strider i Zaporizjzja-regionen, som länge setts som ett troligt fokus för den ukrainska motoffensiven.

Att offensiven inletts har inte officiellt bekräftats från Ukrainas håll. Dock skrev landets vice försvarsminister Hanna Mailar på Telegram vid 15-tiden på torsdagen:

- I öster är våra styrkor aktiva i riktning Bachmut. Strider pågår. På vissa platser försöker fienden anfalla, men utan framgång. I riktning Zaporizjzja, kring Orichiv, är fienden aktiv i försvarsställning.

Något som skulle kunna vara en bekräftelse av att Ukraina just nu utför attacker i detta område.

På en fråga om motoffensiven har inletts har en talesperson för generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor sagt att man inte har någon sådan information, rapporterar Reuters.

Ukrainas militär avfärdar rapport om att motoffensiv har inletts

"Vi har ingen sådan information. Och vi kommenterar inte anonyma källor", sa talespersonen.

Styret i Ukraina har upprepade gånger betonat att man inte kommer att berätta när operationen inleds.

Överblick

Markerad händelse

Rapport: Finansiella stödet till Ukraina minskar

Det ekonomiska stödet till Ukraina sjunker stadigt. 2,1 miljarder euro i nytt stöd skickades till landet under perioden augusti-oktober i år - de lägsta siffrorna sedan januari 2022, skriver oberoende tyska Kiel Institute for the World Economy.

Summan utgör ett tapp med nästan 90 procent om man jämför med samma period förra året, enligt dem. Ukraina lutar sig nu allt i allt högre utsträckning på Tyskland, Norden och Östeuropa.

Europeiska länder har tillsammans gått om USA vad gäller militärt stöd, enligt institutet. USA har under året stått för 43 procent av det totala värdet och är den enskilt största donatorn.

Putins parti arrangerade modevisning med soldatfruar

Mammor och fruar till ryska soldater bjöds på en modeshow, arrangerad med stöd från Putins parti "Enade Ryssland", i regionen Chantien-Mansien.

Även deltagarna i modevisningen var anhöriga. De promenerade över catwalken iklädda designerplagg i militärstil.

"Enade Ryssland" beskrev eventet på sin hemsida som "en ljusstråle bland bekymmer och oro för mammorna, fruarna, systrarna och barnen till ryska hjältar."

Samtidigt fortsätter anhöriga som slåss för att få hem de ryska soldaterna att tystas ner. Kremls senaste rekommendation till regionerna är att döda protesterna genom att betala ut pengar till anhöriga. Det skriver den oberoende nyhetssajten Vjorstka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biden: "Vi kan inte låta Putin vinna"

Joe Bidens förslag om ett nytt stödpaket till Ukraina, Israel och Taiwan blockerades av republikanerna i senaten.

Men USA:s president betonar nu sitt fortsatta stöd för Ukraina.

"Historien kommer att döma oss hårt om vi vänder ryggen mot kampen för frihet i Ukraina. Vi kan inte låta Putin vinna", skriver Biden på X.

Löften om Ukrainahjälp på rekordlåg nivå

Ukrainas allierade har de senaste månaderna lovat betydligt mindre hjälp till det krigsdrabbade landet.

Utfästelserna ligger nu på den lägsta nivån sedan Rysslands stora invasion i februari i fjol, enligt en rapport från det tyska forskningsorganet IFW.

Löftena om militär, finansiell och humanitär hjälp mellan augusti och oktober 2023 är 87 procent lägre än samma period 2022.

Av de 42 givarländer som ingått i undersökningen har bara 20 meddelat nya hjälppaket till Ukraina under de senaste tre månaderna.

(TT)

Markerad händelse

Ukraina: Över 19 540 barn har tvångsdeporterats

Ukrainas människorättskommissionär Dmytro Lubinet uppgav vid en internationell människorättskonferens i Kiev att över 19 540 ukrainska barn har förts bort av Ryssland, rapporterar Ukrinform.

– Om vi återfår ett barn varje dag skulle det ta 55 år för alla att återvända. Och detta är mot bakgrunden att Ryssland fortsätter att deportera fler och fler grupper av ukrainska barn från vårt land varje dag, säger han.

I mars utfärdade Internationella brottmålsdomstolen en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin och landets barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova till följd av tvångsdeportationen av ukrainska barn till Ryssland.

The Conflict Observatory, en forskargrupp vid Yale, släppte tidigare i år en rapport där man identifierat minst 43 anläggningar i Ryssland dit ukrainska barn förs. Enligt rapporten ska syftet vara pro-rysk politisk omskolning.

Svenska vapensystemet används skarpt i Ukraina

Det svenska artillerisystemet Archer används nu skarpt i strider i Ukraina. SVT:s Ukrainateam besökte ett förband som använder systemet – och var med vid en eldgivning.

I klippet nedan: Se när Archer används i strid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska soldater dömda – förhindrade inte attack

Två ryska soldater har dömts till fyra års fängelse för oaktsamhet efter att ha misslyckats med att förhindra en ukrainsk attack mot en ammunitionsdepå i Belogrod 2022.

De anses ha brutit mot en lag som gör klart att soldater måste slå tillbaka överraskningsattacker mot ryskt territorium.

Markerad händelse

Bekräftat: Valet i Ryssland hålls den 17 mars

Ryssland ska hålla sitt presidentval den 17 mars nästa år. Det röstades igenom i det ryska federationsrådet på torsdagen.

Invånare i de ockuperade regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson i Ukraina kommer också att få rösta.

Än så länge har den ryske presidenten Vladimir Putin inte offentligt meddelat sin kandidatur.

Jekaterina Duntsova, 40, som kräver att Ryssland avslutar kriget i Ukraina och friger politiska fångar, har däremot sagt att hon vill utmana Putin i valet.

Allt tyder dock på att Putin väljs på nytt.

Markerad händelse

Ukraina: Attack mot infrastruktur längs Donau

En lastbilsförare ska ha dödats i en rysk drönarattack mot hamninfrastruktur längs floden Donau i Izmaildistriktet i södra Ukraina. Det uppger Oleg Kiper, guvernör i Odessa, på Telegram.

Attacken ska ha drabbat en spannmålsanläggning.

Enligt Oleg Kiper avfyrade Ryssland drönare mot området under nästan två timmar.

"Vårt luftvärn sköt ner majoriteten, men dessvärre slog några ner", skriver han.

Markerad händelse

Senaten i USA blockerar Ukrainastöd

Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan.

Men loppet verkar inte helt kört och Biden antyder att han är beredd att kompromissa om mer pengar till säkerhet vid gränsen mot Mexiko och striktare migrationspolitik, krav Republikanerna har för att diskutera vidare.

Paketet omfattar väl över 100 miljarder dollar och för att fortsätta behandla förslaget hade det behövts 60 ja-röster i senaten, men det blev tiotalet för få röster i onsdagens omröstning.

- Det här är inte slutet. Låt oss starta om och fortsätta, säger den republikanske senatorn och paketförhandlaren James Lankford.

Trots talet om vilja till kompromisser står Bidens demokrater och andra sidans republikaner långt ifrån varandra. Biden har anklagat Republikanerna för att ägna sig åt utpressning som äventyrar Ukrainas framtid, en politik som kan ge den ryske presidenten Vladimir Putin den bästa gåva han kan önska sig.

- Om inte vi stödjer Ukraina, vad kommer resten av världen att göra då?, frågar sig den amerikanske presidenten. (TT)

Senaste om: Kriget i Ukraina