Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför trappar Ukraina upp attackerna mot Krim – hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i klippet. Foto: Twitter/SVT

Kriget i Ukraina

Ukraina: Situationen i Bachmut "kritisk"

Ukraina tillbakavisar Prigozjins påstående att Wagnerstyrkorna efter månadslånga strider nu har full kontroll över Bachmut.

Enligt vice försvarsminister Hanna Maliar försvarar ukrainska styrkor fortfarande ett litet område i den sydvästra delen av staden. Men hon tillstår samtidigt att tunga strider rasar och att situationen för de kvarvarande soldaterna är "kritisk".

- Våra försvarare kontrollerar fortfarande några industribyggnader och viss infrastruktur, skriver hon på sin Telegramkanal.

Arkivfoto: Sergey Dolzhenko, EPA/TT

Överblick

Markerad händelse

Ukraina: Två döda efter attacker mot Cherson

Över 30 artillerigranater slog ner i staden Cherson under natten, uppger regionens guvernör på Telegram.

Två personer ska ha dött och ytterligare en skadats.

En rad ukrainska regioner ska ha utsatts för beskjutning under natten och luftförsvaret hävdar på Telegram att de skjutit ner 34 av totalt 44 drönare som avfyrats mot landet.

Det finns ännu inga uppgifter om fler döda eller skadade.

Larm om inkommande drönarattack i Odessa

Ett flertal grupperingar av ryska attackdrönare är på väg mot Odessaregionen. Det varnar det ukrainska flygvapnet för som har utfärdat ett flyglarm strax innan klockan 23 svensk tid.

Regionens borgmästare uppmanar samtliga invånare i regionen att söka sig till skyddsrum och stanna där tills flyglarmet är avslutat.

Ukraina byter ut vice försvarsminister Maljar

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar kommer inte fortsätta på sin post. Det rapporterar flera ukrainska medier.

Maljar har det senaste året varit ett av det ukrainska försvarets största ansikten utåt, då det ofta varit hon som kommunicerat nyheter om det ukrainska försvaret till allmänheten. Bland annat genom dagliga rapporter om vad som händer i kriget.

Ukrainska medier rapporterar nu att landets nytillsatta försvarsminister Rustem Umjerov kommer tillsätta en ny stab i det ukrainska försvarsdepartementet där få av de tidigare tjänstemännen och vice ministrarna kommer ingå.

Ukraina har flera biträdande försvarsministrar och nya namn i staben är bland annat den tidigare vice finansministern Yurij Dzhygyr.

Larm om stora skogsbränder i Ukraina

Parallellt med kriget rasar ett stort antal bränder i skog och mark runt om i Ukraina just nu.

Det uppger den ukrainska räddningstjänsten som säger att bara det senaste dygnet har över 1 000 personer från räddningstjänsten arbetat med att släcka över 250 bränder på en total yta om 170 hektar.

Räddningstjänsten menar att bränderna både orsakats av det varma vädret och av mänsklig påverkan.

Krigsbrott utreds efter rysk attack mot civila

En civil person har dött och fyra har skadats i ett flertal ryska attacker mot byar i Donetskregionen i dag.

Det uppger den ukrainska riksåklagaren på Telegram, som säger att en utredning om krigsbrott har inletts med anledning av händelsen.

Enligt åklagaren har ett drygt tjugotal civila byggnader träffats i attackerna som utfördes av ryska stridsvagnar och med styrda robotar släppta från flygplan.

Markerad händelse

Militär: Ryssarna förbereder attack i nordöst

Den ryska armén förbereder för ett större anfall i Kupiansk-Lyman-regionen, hävdar en talesperson för den ukrainska militären på östfronten, skriver ukrainska medier.

Enligt honom består styrkan som samlats för att slå hål på de ukrainska linjerna av omkring 2 000 soldater. Ryssarna ska i dagarna ha hållit tillbaka sina trupper i området och i stället fokuserat på att genomföra flyg- och artilleriattacker.

Ryssarna har under de senaste månaderna bedrivit en offensiv i nordost, men har hittills inte lyckats ta några större landområden. Detta samtidigt som man försökt hålla tillbaka den ukrainska offensiven i södra Ukraina.

Premiärministern: Massivt behov av minröjning

174 000 kvadratkilometer av Ukraina är förorenat av minor, uppgav Ukrainas premiärminister Denis Shmyhal i samband med det första arrangemanget av "Demine Ukraine Forum" på onsdagen, skriver public service-bolaget Suspilne.

Inget annat land har sedan andra världskriget haft ett så omfattande problem med minor, enligt honom.

För att lösa problemet krävs 37 miljarder dollar och ytterligare 10 000 anställda minröjare, pengar som andra länder delvis måste bistå med, enligt Denis Shmyhal.

Markerad händelse

Ukrainsk militär: Wagnersoldater tillbaka i landet

Soldater som tidigare tillhört Wagnergruppen befinner sig återigen i Ukraina, uppger en ukrainsk militär talesperson för nättidningen RBC-Ukraine.

Ett antal tusen Wagnersoldater har sedan en tid befunnit sig i Belarus för att träna den belarusiska armén. Uppgifter har cirkulerat om att deras läger i landet delvis tömts och att många "Wagneriter" gått vidare till uppdrag i Afrika.

Några av dem, omkring 500 personer enligt den ukrainska talespersonen, ska ha återvänt till Ukraina och väntar nu på att uppgå som kontrakterade soldater i den ryska armén.

Han beskriver dem som väl förberedda, men säger att de inte utgör ett större hot. Detta främst med anledning av Wagnerledaren Prigozjins död.

En minnesplats i Moskva för den döde Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky/TT

SVT:s korrespondent: Allt fler ryska bombningar

Det verkar som om flyglarmen kommer tätare nu än förra gången vi var här för fyra veckor sedan. Ingen väckarklocka behövs på hotellet i Mykolajiv eftersom det tjuter både under natten och tidig morgon.

De ryska bombflygen lyfter nästan varje dag och flera orter nära frontlinjen där SVT:s team varit flera gånger bombas regelbundet. I staden Huljaipole sov de i våras över hos en familj, men där kräver myndigheterna nu att familjer med barn ska evakueras.

Och andra städer och byar nära fronten de besökt vid flera tillfällen, som Kupjansk, Siversk, Kostjantinivka och Orikhiv, har alla bombats den senaste natten.

Terror är Moskvas taktik för att störa och kanske stoppa den ukrainska offensiven. Uthålligheten blir en avgörande faktor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den befriade orten Klishchiivka, söder om Bachmut, den 24 september. Av orten, som ligger nära frontlinjen i öst, återstår bara ruiner efter striderna som rasat där. Foto: Alex Babenko/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina