Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Tre barn döda i attack mot ukrainsk restaurang

Dödssiffran efter det ryska robotangreppet mot en restaurang i staden Kramatorsk i östra Ukraina har stigit till nio. Bland de döda som grävts fram ur rasmassorna finns tre barn, meddelar lokala myndigheter.

Ytterligare 56 personer ska vara skadade enligt landets räddningstjänst.

Det var på tisdagskvällen som två ryska robotar träffade den populära restaurangen Ria Pizza med ett stort antal gäster i centrala Kramatorsk. Enligt ukrainska myndigheter rörde det sig om två luftvärnsrobotar av typen.

TT
Justina Hüll

Det var på tisdagskvällen som två ryska robotar träffade den populära restaurangen Ria Pizza med ett stort antal gäster i centrala Kramatorsk. Enligt ukrainska myndigheter rörde det sig om två luftvärnsrobotar av typen.
Foto: Genya Savilov/AFP

Överblick

Markerad händelse

Senaten i USA blockerar Ukrainastöd

Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan.

Men loppet verkar inte helt kört och Biden antyder att han är beredd att kompromissa om mer pengar till säkerhet vid gränsen mot Mexiko och striktare migrationspolitik, krav Republikanerna har för att diskutera vidare.

Paketet omfattar väl över 100 miljarder dollar och för att fortsätta behandla förslaget hade det behövts 60 ja-röster i senaten, men det blev tiotalet för få röster i onsdagens omröstning.

- Det här är inte slutet. Låt oss starta om och fortsätta, säger den republikanske senatorn och paketförhandlaren James Lankford.

Trots talet om vilja till kompromisser står Bidens demokrater och andra sidans republikaner långt ifrån varandra. Biden har anklagat Republikanerna för att ägna sig åt utpressning som äventyrar Ukrainas framtid, en politik som kan ge den ryske presidenten Vladimir Putin den bästa gåva han kan önska sig.

- Om inte vi stödjer Ukraina, vad kommer resten av världen att göra då?, frågar sig den amerikanske presidenten. (TT)

SVT verifierar: Ryssar uppges ha dödat fångar

SVT Nyheter har geolokaliserat det klipp som uppges visa hur två ukrainska soldater som ger upp dödas av ryska soldater i närheten av Avdijivka. Händelsen utreds som ett krigsbrott av Ukraina.

Se hur SVT Nyheter kom fram till att klippet filmats vid Stepove i Ukraina i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Källor: Tidigare ukrainsk politiker dödad av SBU

Den statliga ryska nyhetsbyrån RIA rapporterade på onsdagen att Ilya Kiva, tidigare ukrainsk politiker tillhörande det numera förbjudna proryska partiet "För Livet", hittats död i närheten av Moskva.

Enligt källuppgifter till Suspilne och Kyiv Independent dödades han av Ukrainas underrättelsetjänst (SBU).

"Likvidationen av toppförrädaren, kollaboratören och propagandisten Ilya Kiva var en specialoperation av SBU. Den kriminelle dödades med handeldsvapen", säger en källa till Suspilne.

Han dömdes till fängelse i sin frånvaro för bland annat landsförräderi av en ukrainsk domstol i mitten av november.

USA åtalar ryska soldater för tortyr

Fyra ryska soldater åtalas av USA för att ha kidnappat och torterat en amerikansk medborgare i Ukraina, skriver CNN med hänvisning till rättshandlingar.

Det är enligt kanalen första gången amerikanska myndigheter vidtar en sådan åtgärd.

Enligt åtalet, där rubriceringen är krigsbrott, ska soldaterna ha fört bort amerikanen från byn Mylove i april 2022. Offret ska bland annat ha klätts av naken och misshandlats med både tillhyggen och nävar.

Han ska också ha fotograferats i den utsatta positionen.

Markerad händelse

Militärstöd försenat – på grund av blockad

Organisationer som levererar militärt stöd till Ukraina har drabbats av flera veckors försening till följd av en omfattande lastbilsblockad vid den polsk-ukrainska gränsen, uppger källor för Reuters.

Det handlar bland annat om drönare, elektronik och fordon.

Tusentals polska lastbilsförare har protesterat vid gränsen i flera veckor. Anledningen till blockaden är att de ställer sig kritiska till att ukrainska lastbilsförare har avgiftsfri tillgång till EU. Enligt polackerna skapar det en orättvis konkurrenssituation.

De polska lastbilsförarna har sagt att de ska släppa igenom humanitärt och militärt stöd, men mycket av hjälpen transporteras av civila organisationer och kommersiella lastbilar som inte släpps igenom.

Ukrainska lastbilar står parkerade nära den polsk-ukrainska gränsen.
Ukrainska lastbilar står parkerade vid den polsk-ukrainska gränsen i Korczowa. Många lastbilsförare är fast på platsen till följd av en omfattande protestblockad av polska lastbilsförare. Foto: Wojtek Radwanski/AFP/TT

Storbritannien inför 46 nya sanktioner

Storbritannien meddelade på onsdagen att man infört totalt 46 nya sanktioner mot individer och organisationer från olika länder som man anser stödjer Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Reuters.

Det gäller organisationer och individer från länder som Kina, Turkiet, Serbien och Uzbekistan.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj överlämnar ett pris till en skadad militärtjänsteman i samband med ett besök på militärsjukhuset i Kiev.

Volodymyr Zelenskyj lämnar över ett pris till en militärtjänsteman som ligger på sjukhus.
Foto: Ukrainska presidentens pressavdelning/AFP/TT
Markerad händelse

Vladimir Putin har anlänt i Abu Dhabi

Rysslands president Vladimir Putin landade i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi på onsdagsmorgonen. Han ska också besöka Saudiarabien under sin resa till Mellanöstern.

Det är en av få resor utomlands som Putin har gjort sedan Internationella brottmålsdomstolen (ICC) tidigare i år utfärdade en arresteringsorder mot honom med anledning av misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Varken Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten är dock anslutna till domstolen och därmed inte skyldiga att gripa Putin.

Han har planerade möten med Förenade Arabemiratens president Mohammed bin Zayed, Irans president Ebrahim Raisi och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Besöket i Abu Dhabi sker samtidigt som det stora klimattoppmötet COP28 pågår i staden.

Vladimir Putin och Mohammed bin Zayed skakar hand.
Vladimir Putin skakar hand med Förenade Arabemiratens president Mohammed bin Zayed efter att han landat i Abu Dhabi på onsdagsförmiddagen. Foto: Andrej Gordejev/AFP/TT

Ungdomar i Nepal ska ha smugglats till Ryssland

Tio personer har gripits i Nepal misstänkta för att ha smugglat nepalesiska ungdomar till den ryska armé, rapporterar Reuters.

Gänget ska ha utpressat de arbetslösa ungdomarna på stora summor pengar i utbyte mot resevisum, enligt myndigheter i Nepal. De ska sedan ha lurats in i illegal rekrytering till den ryska militären.

Offren uppges ha behövt betala upp emot 9 000 dollar, motsvarande knappt 95 000 kronor. Polischefen i Kathmandu beskriver det för "människosmuggling".

Nepal meddelade tidigare i veckan att minst sex nepalesiska medborgare har dött i kriget i Ukraina. Man uppmanade också Kreml att sluta rekrytera soldater från Nepal.

Markerad händelse

Zelenskyj ställde in möte med USA:s kongress

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställde i sista stund in en planerat möte med amerikanska kongressledamöter. Beskedet kom efter att Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak varnat för att kriget mot Ryssland riskerar att förloras om militärstöd från USA uteblir.

Republikanska kongressledamöter har krävt att Joe Bidens demokrater accepterar en förstärkning av USA:s gräns mot Mexiko i utbyte mot ett godkänt Ukrainastöd.

Än så länge finns dock ingen övergripande överenskommelse och republikanerna i senaten ser i nuläget ut att rösta emot ytterligare hjälp till Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj medverkade inte på mötet med amerikanska kongressledamöter på tisdagen. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina