Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

Tre barn döda i attack mot ukrainsk restaurang

Dödssiffran efter det ryska robotangreppet mot en restaurang i staden Kramatorsk i östra Ukraina har stigit till nio. Bland de döda som grävts fram ur rasmassorna finns tre barn, meddelar lokala myndigheter.

Ytterligare 56 personer ska vara skadade enligt landets räddningstjänst.

Det var på tisdagskvällen som två ryska robotar träffade den populära restaurangen Ria Pizza med ett stort antal gäster i centrala Kramatorsk. Enligt ukrainska myndigheter rörde det sig om två luftvärnsrobotar av typen.

TT
Justina Hüll

Det var på tisdagskvällen som två ryska robotar träffade den populära restaurangen Ria Pizza med ett stort antal gäster i centrala Kramatorsk. Enligt ukrainska myndigheter rörde det sig om två luftvärnsrobotar av typen.
Foto: Genya Savilov/AFP

Överblick

Markerad händelse

Ukraina drar sig tillbaka från två byar nära Avdijivka

Ukrainas militär uppger att man dragit sig tillbaka från ytterligare två byar nära den östra staden Avdijivka som övertogs av ryska styrkor tidigare i månaden.

Den här gången rör det sig om Sjeverne och Stepove, uppger den ukrainska militära talespersonen Dmytro Lykhovij enligt Reuters. Nyheten kommer en dag efter att Kiev meddelat att man övergett byn Lastochkyne.

En högre befälhavare sa att styrkorna har befäst nya defensiva positioner väster om Avdijivka, vars tillfångatagande var den största ryska slagfältsvinsten på nio månader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Avdijivkas försvarare lediga efter två år av krig

Ukrainas 110 mekaniserade brigad som under två år försvarade Avdijivka har nu roterats ut ur tjänst.

"Vi går på semester. Vi går med huvudet högt. Efter två år av strider, äntligen rotation", skriver de på Facebook.

Ukrainas militär lämnade Avdijivka den 17 februari efter månader av intensiva och blodiga ryska anfall. Reträtten var på sina håll kaosartad och oordnad vilket ledde till både förluster och tillfångatagna. På tisdagen meddelade man att man även lämnat de näraliggande byarna Stepove och Severne.

Markerad händelse

Försvarsministern tonar ner Macrons uttalande

Sébastien Lecornu, Frankrikes försvarsminister, tonade på tisdagen ner president Macrons uttalande om att han inte utesluter att skicka soldater till Ukraina.

Han säger i parlamentet att presidenten inte syftade på att föra krig mot Ryssland, utan snarare diskuterade möjligheten att låta franska soldater ägna sig åt träning eller minröjning på plats i Ukraina.

Macrons uttalande fick Kreml att reagera kraftigt. Ryssarna svarade att krig mellan Ryssland och Nato vore oundvikligt om trupper från väst skickas till Ukraina.

Sébastien Lecornu, Franrikes försvarsminister. Foto: Thomas Samson/TT

Ukraina varnar för ökad rysk hybridkrigsföring

Ukrainas underrättelsetjänst uppger på Telegram att Ryssland mellan maj och mars planerar att trappa upp sina försök att genom desinformation och propaganda splittra Ukrainas och dess allierades samhällen.

Enligt dem kommer den intensifierade ryska kampanjen bland att ha som mål att förmå Ukrainas allierade att inleda samtal med Ryssland utan ukrainarnas medverkan samt att så tvivel kring fångutbyten och västs stöd.

"Vi vädjar till det ukrainska samhället och till våra internationella partners och allierade att stärka motståndskraften, särskilt i informationsområdet", skriver de.

Ryssland har ännu inte kommenterat det ukrainska uttalandet.

Kuleba uppmanar flyktingar att återvända

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger i en intervju med The Irish Times att han uppmanar de ukrainare som flytt landet att återvända hem.

- Vi förstår att vissa inte kan på grund av sin hälsa eller andra privata problem. Men de som kan är välkomna att återvända för att hjälpa Ukraina att kämpa och överleva, säger han.

Omkring 6,5 miljoner ukrainare har lämnat landet sedan Rysslands invasion den 24 februari 2022, enligt UNHCR.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

10 år sedan Ryssland annekterade Krim

Elin Jönsson, Ukrainakorrespondent på SVT, var på plats när Ryssland annekterade Krimhalvön för tio år sedan.

– När jag ser tillbaka på händelseförloppet är det så tydligt att kriget började då. Vi var så naiva, både jag och hela världen, säger hon.

Läs mer här.

Markerad händelse

Ukraina: Intensiva strider vid Bachmut

Den ukrainska militären har sedan en tid tillbaka larmat om att ryssarna lägger allt större resurser på att pressa sig fram mot orten Tjasiv Jar väster om Bachmut.

Nu uppger en av militärens talespersoner att trycket ökat mot orten Bohdanivka, nordöst om Tjasiv Jar.

- Våldsamma strider pågår redan i utkanterna. Fienden använder sig av reserver och försöker förstärka med olika slags enheter, bland annat Storm Z och Storm V, säger han på nationell ukrainsk tv, skriver Kyiv Independent.

Läs mer om Rysslands "Storm Z" och "Storm V"-enheter här.

Ukrainska luftvärnssoldater i närheten av Bachmut den 20 februari. Foto: Anatoli Stepanov/TT

Ryssland har erövrat ytterligare två byar

Ukrainska soldater har dragit sig tillbaka från byarna Stepove och Severne i närheten av Avdijivka i östra Ukraina. Det bekräftar en militär talesperson för den ukrainska nyhetssajten RBK-Ukraina.

Att ukrainska styrkor förlorat kontrollen över Severne sa även Rysslands försvarsminister på tisdagen. Det ukrainska projektet Deepstate uppgav redan på måndagen att Stepove erövrats av ryssarna.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: En svensk Archer förstörd i Ukraina

Ett svenskt Archer-system har förstörts i en rysk drönarattack i östra Ukraina. Det uppger flera ryska statsmedier och militärbloggare. En video sprids på sociala medier som sägs visa attacken.

En ukrainsk källa säger till SVT Nyheter att en av deras Archers har träffats. Källan tror att Archern ska gå att reparera.

Händelsen har inte nämnts i dagens rapport om kriget som det ryska försvarsdepartementet publicerat. Försvarsdepartementet säger sig däremot ha slagit ut en amerikansk stridsvagn av modell Abrams.

"Vi kommenterar inte andra länders förehavanden", skriver svenska Försvarsmakten i ett mejl till SVT Nyheter angående attacken.

Ukraina: Två poliser dödades i rysk attack

Två polismän dödades och fyra skadades i en rysk attack i Sumyregionen på tisdagen. Det uppger Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko.

Enligt Klymenko hade poliserna åkt ut till en bondgård för att dokumentera följderna av en rysk attack när området besköts ytterligare en gång.

Foto: Ihor Klymenkos Telegramkanal