Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: Dammkatastrofen hindrar inte motoffensiv 

Översvämningarna drabbar den militära planeringen och gör att Ukraina förmodligen inte kan ta sig över floden Dnepr på minst tio dagar. Det säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Aktuellt. 

Att ukrainska styrkor skulle ta sig över floden vid själva dammen eller i närheten av Cherson är något som Ryssland tidigare har varit rädda för, men som man nu tillfälligt kan bortse ifrån för att i stället omdisponera trupper och förstärka försvarslinjerna.

- Även en del ryska ställningar översvämmas, men i det korta perspektivet så har ryssarna mest att vinna på det här, säger Paasikivi om dammkatastrofen.

- Om tio dagar-två veckor kommer vattnet att ha sjunkit undan något, och då återstår att se om det går att göra en flodövergång för ukrainarna.

Paasikivi tror ändå inte att översvämningen påverkar den större motoffensiv som det talats om länge, eftersom han menar att den troligtvis kommer att utgå från regionen Zaporizjzja, som ligger uppströms, och att ukrainska trupper kommer att röra sig därifrån och söderut.

- Det påverkas inte av dammen, säger Paasikivi.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Transnistrien ber Ryssland om “skydd”

Den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien ber Ryssland om ”skydd”. Beskedet kommer efter varningar om en möjlig rysk annektering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läckta dokument: Då kan Ryssland tänkas ta till kärnvapen

Ryska militären har övat på ett scenario där man använder taktiska kärnvapen i tidigt skede av en konflikt med en världsmakt. Det visar hemligstämplade dokument som Financial Times tagit del av.

Polen kan stänga gränsen mot Ukraina för godstrafik

Polen kan komma att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina för godstrafik.

Det efter att bönder demonstrerat mot bland annat billig spannmålsimport från Ukraina.

Handeln som bönderna beskriver som orättvis har uppstått i och med att Ryssland blockerat handelsvägen i Svarta havet som Ukraina tidigare använt för spannmålsexport.

För att hjälpa Ukraina ekonomiskt beslutade EU under 2022 att sänka tullarna för ukrainska varor som transporteras på land.

Det har lett till att en stor del av Ukrainas spannmålsexport ackumulerats i Polen – vilket anses slå mot lokala producenter.

Ukraina: Två döda efter robotattack i Kupiansk

Två personer ska ha dött och flera personer ska ha skadats efter en robotattack mot stadskärnan i Kupiansk i Charkivregionen. Även bostadshus och infrastruktur ska ha skadats. Det uppger regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Kupiansk ligger ungefär 8 kilometer från frontlinjen.

Markerad händelse

Ryssland: Intagit Stepove

Ryska försvarsdepartementet uppger att ryska styrkor har intagit byn Stepove i Luhansk-regionen i östra Ukraina, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Under tisdagen meddelade Ukraina att deras styrkor lämnat både Stepove och närliggande Severne.

Ryssland dömer ukrainsk man för spionage

Ryssland har dömt en ukrainsk man till 11 och ett halvt års fängelse för spionage, rapporterar ryska statliga medier.

Mannen anklagas för att ha försökt köpa komponenter till Rysslands luftvärnsrobotsystem S-300 för att smuggla in till Ukraina, enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB.
FSB har inte uppgett om mannen själv har erkänt eller inte.

Zelenskyj på säkerhetsmöte i Albanien

President Zelenskyj har rest till Albaniens huvudstad Tirana för att under dagen träffa ledarna för Albanien, Serbien, Nordmakedonien, Kosovo, Bosnien och Montenegro under ett säkerhetsmöte. Det är första gången han träffar alla ledarna sedan Rysslands invasion.

"Ett avgörande ögonblick för att främja bilaterala band och stå i solidaritet med Ukraina i dess heroiska kamp mot Rysslands aggression", skriver Albaniens utrikesminister Igli Hasani på X.

Serbien har inte ställt sig bakom sanktionerna mot Ryssland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skakar hand med Albaniens premiärminister Edi Rama.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Albaniens premiärminister Edi Rama under mötet. Foto: Malton Dibra/TT

Ukraina: Robotar över Odessa och Mykolajiv

Under natten ska ryska styrkor har avfyrat flera robotar mot Ukraina. Robotarna ska dels ha avfyrats från den ryska kuststaden Primorsko-Akhtarsk men även från den
ryskockupperade Donetsk-regionen.

Ukrainska flygvapnet ska ha lyckats skjuta ner alla robotarna i områdena kring Odessa och Mykolajiv, uppger de på Telegram.

Under tisdagen började det brinna i ett hus i Odessa av resterna från en robot som skjutits ner, men branden kunde släckas snabbt. Det uppger Kyiv Independent.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina drar sig tillbaka från två byar nära Avdijivka

Ukrainas militär lämnade Avdijivka den 17 februari efter månader av intensiva och blodiga ryska anfall. Reträtten var på sina håll kaosartad och oordnad vilket ledde till både förluster och tillfångatagna.

På tisdagen meddelade man att man även lämnat de näraliggande byarna Stepove och Severne. Nyheten kommer en dag efter att Kiev meddelat att man övergett byn Lastochkyne.

Ukrainas 110 mekaniserade brigad som under två år försvarade Avdijivka har nu roterats ut ur tjänst.

"Vi går på semester. Vi går med huvudet högt. Efter två år av strider, äntligen rotation", skriver de på Facebook.

Markerad händelse

Försvarsministern tonar ner Macrons uttalande

Sébastien Lecornu, Frankrikes försvarsminister, tonade på tisdagen ner president Macrons uttalande om att han inte utesluter att skicka soldater till Ukraina.

Han säger i parlamentet att presidenten inte syftade på att föra krig mot Ryssland, utan snarare diskuterade möjligheten att låta franska soldater ägna sig åt träning eller minröjning på plats i Ukraina.

Macrons uttalande fick Kreml att reagera kraftigt. Ryssarna svarade att krig mellan Ryssland och Nato vore oundvikligt om trupper från väst skickas till Ukraina.

Sébastien Lecornu, Franrikes försvarsminister. Foto: Thomas Samson/TT