Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: Dammkatastrofen hindrar inte motoffensiv 

Översvämningarna drabbar den militära planeringen och gör att Ukraina förmodligen inte kan ta sig över floden Dnepr på minst tio dagar. Det säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Aktuellt. 

Att ukrainska styrkor skulle ta sig över floden vid själva dammen eller i närheten av Cherson är något som Ryssland tidigare har varit rädda för, men som man nu tillfälligt kan bortse ifrån för att i stället omdisponera trupper och förstärka försvarslinjerna.

- Även en del ryska ställningar översvämmas, men i det korta perspektivet så har ryssarna mest att vinna på det här, säger Paasikivi om dammkatastrofen.

- Om tio dagar-två veckor kommer vattnet att ha sjunkit undan något, och då återstår att se om det går att göra en flodövergång för ukrainarna.

Paasikivi tror ändå inte att översvämningen påverkar den större motoffensiv som det talats om länge, eftersom han menar att den troligtvis kommer att utgå från regionen Zaporizjzja, som ligger uppströms, och att ukrainska trupper kommer att röra sig därifrån och söderut.

- Det påverkas inte av dammen, säger Paasikivi.

Överblick

Markerad händelse

Orban: Osannolikt med ryskt Nato-angrepp

Rädslan för att Ryssland skulle attackera något Natoland är obefogad menar Ungerns premiärminister Viktor Orban. Han tillägger att Ukrainakriget är inne på sitt tredje år och visar på Rysslands begränsningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Orban säger i en intervju i landets statliga radio att Natos militära kapacitet vida överstiger Ukrainas och därför är det osannolikt att Ryssland eller något annat land skulle attackera Nato.

Ungern som är medlem i EU och Nato har nekat militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina inleddes.

En lettisk serviceman med Nato-flaggan vid ett jubileum.
En lettisk serviceman med Nato-flaggan vid ett jubileum. Foto: EPA/Toms Kalinis/EPA

Biden kan missa toppmöte om Ukraina

USA:s president Joe Biden kommer troligen inte till toppmötet om fred i Ukraina den 15-16 juni i Schweiz. Det rapporterar Bloomberg och hänvisar till källor, skriver Kyiv Independent.

Enligt nyhetstjänsten kolliderar konferensen med ett event för att samla in pengar till Bidens presidentkampanj. Enligt Bloomberg väntas Biden delta där tillsammans med bland annat skådespelarna Julia Roberts och George Clooney.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger att han inte ännu kan bekräfta Joe Bidens medverkan i toppmötet i Schweiz.

USA:s president Joe Biden vinkar.
USA:s president Joe Biden. Foto: Michael Reynolds/EPA
Markerad händelse

Ukraina lånar ytterligare 4,5 miljarder dollar av IMF

Enligt Ukrainas utrikesdepartement kommer landet att få låna ytterligare 4,5 miljarder dollar från Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Kyiv Independent.

IMF beviljade i mars 2023 ett fyraårigt lånepaket
värt 15,6 miljarder mellan 2023-2027 till Ukraina. Det var då det första lånet som har beviljats till ett land i krig.

Målet med lånet är att hjälpa Ukraina med stabilitet under kriget, stötta landets återhämtning efter kriget och främja ekonomisk tillväxt.

Räddningspersonal bär bort en kropp i ett område kring ett tryckeri i staden Charkiv, som under torsdagen utsattes för ryska attacker. Enligt regionsguvernören ska minst sju personer ha dött.

Räddningspersonal och ett dödsoffer vid nedslagsområdet
Foto: Sergey Kozlov/EPA/TT
Markerad händelse

Fler konstaterade dödsfall i Charkiv

Dödstalet räknas upp efter de ryska attackerna mot Charkiv, Ukrainas näst största stad belägen i nordöstra delen av landet, och Liubotyn. Sju uppges nu ha dött. Uppgifterna kommer från regionsguvernören Oleh Syniehubov, som skriver i sin Telegramkanal att över tio har skadats.

Enligt guvernören träffades ett stort tryckeri i staden Charkiv och det ska inte finnas några militäranläggningar i närheten.

"En extremt brutal rysk attack", kommenterar president Volodymyr Zelenskyj på X.

Ukrainska räddningsarbetare vid platsen
Foto: Sergey Kozlov/EPA/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Övar för skolans avslutningsbal - har väskorna packade för att snabbt kunna fly

För två år sen nådde ryska trupper ända fram till Charkivs utkanter och invånarna levde under jord, innan en motoffensiv tvingade bort dem.

I dag är rädslan och stressen tillbaka efter att Ryssland vunnit mark i norr – men livet måste på något vis ändå fortsätta, och när SVT:s team besöker staden är studenter i full färd med att öva inför skolans avslutningsbal.

Hör vännerna Polina och Maryna om tankarna på framtiden.

Putin besöker Belarus

Rysslands president Vladimir Putin kommer att besöka Belarus den 23 och 24 maj. Besöket kommer efter en inbjudan av Belarus president Alexandr Lukasjenko, uppger Kremlin News.

Putin och Bahrains kronprins Hamad bin Isa Al Khalifa möttes tidigare under torsdagen i Kreml för samtal, enligt Kremlin News.

Den ryske presidenten Vladimir Putin och Bahrains kronprins Hamad bin Isa Al Khalifa möttes under torsdagen i Kreml.
Den ryske presidenten Vladimir Putin och Bahrains kronprins Hamad bin Isa Al Khalifa möttes under torsdagen i Kreml. Foto: Yury Kochetkov/Pool Photo via AP
Markerad händelse

Ryssland hotar EU med motåtgärder om pengar

Om EU gör verklighet av planen att använda inkomster från frysta ryska tillgångar inom EU för att hjälpa Ukraina kommer man att "få känna på svaret fullt ut".

Det säger Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

EU har, enligt den belgiska regeringen, antagit planen att använda oväntade vinster på ryska centralbankens tillgångar som är frysta inom EU. Ryssland anser att det är ett illegalt agerande och att det underminerar grunden för ett globalt finansiellt system.

EU-parlamentet.
EU-parlamentet. Foto: Wiktor Nummelin/TT
Markerad händelse

Flera döda i anfall över rysk-ukrainska gränsen

Minst fem personer har dödats i ryska attacker mot staden Charkiv, uppger guvernör Oleh Syniehubov.

Från Ryssland kommer uppgifter om att två har dödats i ukrainska attacker mot gränsregionen Belgorod.

Ryssland har den senaste tiden genomfört omfattande angrepp mot Charkiv, vilket har tvingat tusentals invånare på flykt.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har offensiven inletts i Charkiv för att skapa en buffertzon som ska skydda ryska gränssamhällen från ukrainska attacker.

Brandmän släcker en brand i ett bostadshus efter en rysk drönare.
Brandmän släcker en brand i ett bostadshus efter en rysk drönare. Foto: Sergej Bobok/AFP
Markerad händelse

Norge stänger gränsen för ryska turister

Norges regeringen skärper inresereglerna för ryska medborgare, med hänvisning till kriget i Ukraina.

Sedan våren 2022 utfärdas i princip inga turistvisum för ryssar som vill besöka Norge.

Förändringen innebär att polisen kan utvisa ryska medborgare som befinner sig i Norge, står det i ett pressmeddelande från den norska regeringen.

Det kommer att göras undantag för vissa personer, till exempel kan ryska medborgare som har nära familj i Norge beviljas visum.

Gräns till Norge.
Gräns till Norge. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT