Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

USA: Ukrainska offensiven framgångsrik

De ukrainska styrkorna har under de senaste 72 timmarna gjort "anmärkningsvärda framsteg" i sin offensiv i söder. Det uppger Vita husets talesperson John Kirby enligt nyhetsbyrån AP.

Framgångarna ska ha skett vid de av Ryssland kraftigt befästa försvarslinjerna söder om Zaporizjzja.

Kirby tillade dock att den ukrainska offensiven - som tros ha målet att skära av de ryska försörjningslinjerna till ockuperade Krim - gått långsammare än man hoppats.

Uppgifterna om visst avancemang bekräftas av Ukrainas försvarsminister Kuleba, som säger till CNN att det pågår "hårda strider".

Samtidigt säger de ryska ockupanterna att man erövrat strategiska höjdpositioner nära staden Kupiansk i nordöstra Ukraina.

Inga av uppgifterna har verifierats av oberoende observatörerer.

USA:s talesperson i säkerhetsfrågor John Kirby. Foto: Will Oliver, EPA

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin: Vi har vapen för att attackera Europa

Sveriges och Finlands anslutning till Nato tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i landets västra delar, hävdar den ryska presidenten Vladimir Putin i dagens linjetal.

Västvärlden försöker att förgöra Ryssland som outtröttligt slåss för sin suveränitet. Det är återigen budskapet när presidenten håller sitt årliga tal till nationen.

Hotet från USA och väst skapar en "reell risk" för kärnvapenkrig, hävdar Putin och betonar att landets kärnvapen står redo att användas vid behov. Han lyfter Frankrikes president Emmanuel Macrons utspel nyligen om att skicka markstyrkor från Nato till Ukraina.

- Konsekvenserna för ett sådant intrång kommer att bli tragiska. De ska veta att vi också har vapen som kan attackera europeisk mark, säger han.

(TT)

Putin håller tal till nationen

I dag håller Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen, två veckor innan valet han förväntas vinna ska hållas i landet.

Många kommer att lyssna extra noga om Putin nämner den Kreml-vänliga utbrytarregionen Transnistrien, som i går gick ut och sa att man sökte Rysslands beskydd från Moldavien.

Även Rysslands krig i Ukraina lär nämnas i talet. Det har nu gått två år sedan den fullskaliga invasionen. Den senaste veckan har Ryssland intagit flera byar i östra Ukraina och läget på slagfältet talar allt mer till Rysslands fördel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Transnistrien ber Ryssland om “skydd”

Den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien ber Ryssland om ”skydd”. Beskedet kommer efter varningar om en möjlig rysk annektering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läckta dokument: Då kan Ryssland tänkas ta till kärnvapen

Ryska militären har övat på ett scenario där man använder taktiska kärnvapen i tidigt skede av en konflikt med en världsmakt. Det visar hemligstämplade dokument som Financial Times tagit del av.

Polen kan stänga gränsen mot Ukraina för godstrafik

Polen kan komma att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina för godstrafik.

Det efter att bönder demonstrerat mot bland annat billig spannmålsimport från Ukraina.

Handeln som bönderna beskriver som orättvis har uppstått i och med att Ryssland blockerat handelsvägen i Svarta havet som Ukraina tidigare använt för spannmålsexport.

För att hjälpa Ukraina ekonomiskt beslutade EU under 2022 att sänka tullarna för ukrainska varor som transporteras på land.

Det har lett till att en stor del av Ukrainas spannmålsexport ackumulerats i Polen – vilket anses slå mot lokala producenter.

Ukraina: Två döda efter robotattack i Kupiansk

Två personer ska ha dött och flera personer ska ha skadats efter en robotattack mot stadskärnan i Kupiansk i Charkivregionen. Även bostadshus och infrastruktur ska ha skadats. Det uppger regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Kupiansk ligger ungefär 8 kilometer från frontlinjen.

Ryssland: Intagit Stepove

Ryska försvarsdepartementet uppger att ryska styrkor har intagit byn Stepove i Luhansk-regionen i östra Ukraina, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Under tisdagen meddelade Ukraina att deras styrkor lämnat både Stepove och närliggande Severne.

Ryssland dömer ukrainsk man för spionage

Ryssland har dömt en ukrainsk man till 11 och ett halvt års fängelse för spionage, rapporterar ryska statliga medier.

Mannen anklagas för att ha försökt köpa komponenter till Rysslands luftvärnsrobotsystem S-300 för att smuggla in till Ukraina, enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB.
FSB har inte uppgett om mannen själv har erkänt eller inte.

Zelenskyj på säkerhetsmöte i Albanien

President Zelenskyj har rest till Albaniens huvudstad Tirana för att under dagen träffa ledarna för Albanien, Serbien, Nordmakedonien, Kosovo, Bosnien och Montenegro under ett säkerhetsmöte. Det är första gången han träffar alla ledarna sedan Rysslands invasion.

"Ett avgörande ögonblick för att främja bilaterala band och stå i solidaritet med Ukraina i dess heroiska kamp mot Rysslands aggression", skriver Albaniens utrikesminister Igli Hasani på X.

Serbien har inte ställt sig bakom sanktionerna mot Ryssland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skakar hand med Albaniens premiärminister Edi Rama.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Albaniens premiärminister Edi Rama under mötet. Foto: Malton Dibra/TT

Ukraina: Robotar över Odessa och Mykolajiv

Under natten ska ryska styrkor har avfyrat flera robotar mot Ukraina. Robotarna ska dels ha avfyrats från den ryska kuststaden Primorsko-Akhtarsk men även från den
ryskockupperade Donetsk-regionen.

Ukrainska flygvapnet ska ha lyckats skjuta ner alla robotarna i områdena kring Odessa och Mykolajiv, uppger de på Telegram.

Under tisdagen började det brinna i ett hus i Odessa av resterna från en robot som skjutits ner, men branden kunde släckas snabbt. Det uppger Kyiv Independent.