Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från de senaste tidens eskalerade attacker mot Ukrainas elförsörjning och hör vad elnätsbolaget vill göra åt det i videon. Foto: SERGEY KOZLOV

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj bad om Gripen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är tacksam över svenskt stöd, speciellt tillgången av stridsfordonet CV90 som nu ska tillverkas i Ukraina. Men vid mötet med statsminister Ulf Kristersson (M) vädjade han om att få stridsflyget Gripen.

Ukrainas president kom med viljan att utöka ett redan stort samarbete med Sverige, inte minst militärt.

- Gripen är Sveriges stolthet. En sådan stolthet kan delas med Ukraina, sade Zelenskyj och vände sig mot Kristersson under pressträffen på Harpsund i Sörmland, som svarade med ett leende.

Se mer i klippet nedan.

Överblick

Markerad händelse

Tyskland skickar Patriotsystem till Ukraina

Ett tredje luftvärnssystem av typen Patriot kommer att skickas från Tyskland till Ukraina, rapporterar NTV med hänvisning till försvarsdepartementet.

"Med anledning av de ökade ryska luftanfallen mot Ukraina så har regeringen beslutat att ytterligare stärka det ukrainska luftförsvaret", skriver myndigheten.

De dagliga ryska attackerna mot kritisk infrastruktur har fått stora konsekvenser för Ukrainas energiförsörjning. Landet har därför vädjat till sina allierade i väst om ytterligare luftvärn.

Markerad händelse

Ukraina: Intensiva strider utanför Tjasiv Jar

Ryska styrkor gick under natten till anfall mot de norra delarna av byn Bohdanivka, nordöst om staden Tjasiv Jar, och våldsamma strider pågår för kontroll över orten, skriver Ukrainas militär på Telegram.

"Fienden attackerar ständigt", skriver militären.

De hävdar att Bohdanivka fortfarande kontrolleras av dem, men den ukrainska analysgruppen Deepstatemap uppger motsatsen med hänvisning till nyligen publicerade videoklipp från platsen.

"Lita bara på officiella uttalanden från försvarsmakten", skriver militären.

Markerad händelse

Ukrainas arméchef: "Läget i öst har förvärrats"

- Läget på östfronten har förvärrats avsevärt på de senaste dagarna, säger Ukrainas arméchef Oleksandr Syrskyj till AFP på lördagen.

Syrskyj menar att Rysslands offensiv intensifierats efter det riggade presidentvalet i mitten på mars.

Han sade även att Ryssland har överlägsna vapen, och att teknologisk överlägsenhet är det ända sättet för Ukraina att "få övertaget över en större fiende".

Ukraina har tidigare larmat om att läget kring staden Tjasiv Jar vid östfronten är "svårt och spänt" och att området är "konstant beskjutet".

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: "Verkar som Tjasiv Jar är nästa mål"

Attackerna mot staden Tjasiv Jar, som ligger bara en mil väster om Bachmut, har den senaste tiden intensifierats. Staden riskerar att bli nästa stora slagfält, i likhet med redan erövrade Bachmut och Avdijivka.

Läs artikeln här.

USA: Kina bidrar till Rysslands krigsindustri

Kina förser Rysslands vapenindustri med stora mängder maskiner, elektriska komponenter samt drönar- och robotteknologier, uppger anonyma amerikanska tjänstemän för Reuters.

Enligt källorna ska president Joe Biden nyligen ha tagit upp detta med Kinas president Xi Jinping. Saken sägs även diskuteras inom EU. Källorna berättar inte vad Jinping ska ha svarat.

Ryssland och Kina sa tidigare i veckan att länderna ska fördjupa sina relationer framöver, men utan att gå in på detaljer.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina kan tvingas införa energirestriktioner

Rysslands omfattande attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur har fått svåra konsekvenser för landets elförsörjning.

Om attackerna fortsätter i samma omfattning kan regeringen tvingas införa restriktioner för förbrukningen av el, enligt vice energiminister Svitlana Grynchuk.

- Vi gör allt vi kan men det är mycket svårt att förutspå. Massiva attacker sker nästan varje dag och nya skador uppstår. Om de fortsätter så kan vi stå inför restriktioner. Vi ska försöka se till att konsumenterna har tillgång till el periodvis, säger hon i en intervju med Radio Svoboda.

Militären: Konstanta ryska anfall på sydfronten

Nataliya Humenyuk, talesperson för den ukrainska militären i landets södra delar, beskriver läget längs med fronten som mycket svårt, skriver den statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

Enligt henne pågår anfallen konstant längs med kontaktlinjen.

- Fienden fortsätter att storma våra positioner, försöker trycka bort våra styrkor från brohuvudet (vid Krynki, reds anm.), pressar på i Robotyneriktningen, attackerar vid Staromajorske, men använder sig samtidigt inte av bepansrade fordon, uppger Humenyuk.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Han turnerar i Ukraina - vill sprida glädje

På en liten rockklubb i en källare i Kiev träffade SVT:s Ukrainateam den svensk-amerikanske bluesartisten Robert Lighthouse som turnerat i Ukraina i över ett år.

Han spelar både i huvudstaden och i städer närmare fronten. Vid varje konsert samlar han och bandet in donationer och håller auktioner. För pengarna köper de utrustning till den ukrainska försvarsmakten.

Markerad händelse

Ukraina: Hundratals barn evakueras från fronten

Totalt 182 barn och deras familjer ska evakueras från den ukrainska regionen Charkiv. Det meddelar guvernör Oleh Synjehubov enligt nyhetsbyrån EFE.

Charkiv är den regionen i Ukraina där civila har drabbats hårdast av Rysslands krig.

Barnen som evakueras bor i 47 olika samhällen som ligger ni krigets direkta frontlinje. En evakueringsrutt har upprättats enligt Synehubov, för att kunna genomföra förflyttningen.

Familjerna kommer därefter att få bo i tillfälliga boenden ordnande av myndigheterna.

Ukrainska barn som går i skolan nere i Charkivs tunnelbana den 20 januari 2024. Foto: EPA/Sergey Kozlov

Karl Helenius • Fråga till Sofia Tervonen.
Hur många Ukrainare har flytt från Ukraina för att slippa kriga 🤔

Hej Karl!

Enligt siffror från Eurostat är det cirka 650 000 ukrainska värnpliktiga män som har flytt landet de senaste två åren.