Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg gå igenom tre viktiga saker från kriget i veckan: ”Putin vill ge folket intrycket att de får det bättre – trots kriget.” Foto: SVT/Mikhail Klimentyev/AP

Kriget i Ukraina

Storbritannien: Uppemot 60 000 stupade ryssar

Sedan kriget bröt ut har 175 000–200 000 ryska soldater oskadliggjorts. Av dem har 40 000–60 000 stupat. Det bedömer det brittiska försvarsdepartementet.

Sedan beslutet om delvis mobilisering i höstas har andelen stupade i förhållande till skadade ökat markant, enligt samma källa. Detta kopplas till mycket dålig tillgång till fältsjukvård.

Ukrainskt artilleri uppges vara det som orsakat merparten av de ryska förlusterna.

Enligt tidigare bedömingar har över 100 000 ukrainska soldater skadats eller mist livet i kriget.

Från ukrainskt och ryskt håll rapporteras markant lägre förlustsiffror.

Överblick

FN: Ukraina orsakade inte fängelsesprängning

En ny rapport har släppts från Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), som fastställer att Ukraina inte var ansvariga för sprängningen av ett fängelse i fjol.
Den 29 juli 2022 sprängdes ett fängelse i rysk-ockuperade
Oljonivka nära Donetsk. Över 50 ukrainska krigsfångar dödades i explosionen.

Ryssland har sedan explosionen inträffade hävdat att den orsakades av en ukrainsk långdistansrobot. Enligt Ukraina var det Ryssland som avsiktligen sprängt fängelset.

President Volodymyr Zelenskyj kallade dådet för "ett avsiktligt ryskt krigsbrott", och uppmanade FN att agera.

OHCHR fastställer i sin rapport att en ukrainsk långdistansrobot inte kan ha orsakat explosionen.

"Skadorna på väggarna, taket och fönstren i barackerna, våningssängarnas skick, storleken på kratern och slagradien är inte karaktäristika för nedslag av Himars-robotar", skriver FN i rapporten.

Grannar i byn Borova i Charkiv hjälps åt att sätta upp träskivor i fönstren efter den senaste tidens beskjutning mot byn. Foto: Sergej Bobok/TT/AFP

USA ska skicka beslagtagna vapen till Ukraina

Enligt amerikanska myndigheter ska vapen och ammunition som beslagtagits i Iran nu skickas till Ukraina, rapporterar CNN.

Nyheten kommer efter att tjänstemän på Nato meddelat att ammunitionen från västerländska länder börjar sina.

Vapnen och ammunitionen har beslagtagits av den amerikanska flottan, från iranska skepp som fraktade dem till Jemen.

Leveransen skulle innehålla ammunition och skjutvapen, och inte långdistansvapen och luftförsvarssystem som Ukraina efterlyst.

Det förblir oklart hur överföringen ska ske. Enligt FN:s regler ska beslagtagna vapen förstöras eller lagras. I nuläget lagras vapnen i Mellanöstern, och USA har under flera månader utrett hur överföringen ska kunna ske på ett lagligt sätt.

Markerad händelse

Ukrainsk specialstyrka landsteg på Krim  

En ukrainsk specialstyrka har landstigit på Krim-halvön, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst Gur.

Drönarbilder, som delats av Gur på Telegram, visar hur ukrainska soldater färdas på minst åtta vattenskotrar och sedan stiger i land. SVT har inte kunnat verifiera videoklippet.

Stridigheter ska ha sedan ha uppstått.

-Tyvärr tog den ukrainska styrkan förluster, om än inte på samma nivå som den ryska sidan, säger Gur:s talesperson Andrij Jusov till Ukrainska Pravda.

Enligt ryska försvarsdepartementet slogs attacken tillbaka och en ukrainsk soldat tillfångatogs. Ryska säkerhetstjänsten FSB har publicerat bilder och ett förhör med vad som sägs är den tillfångatagna soldaten. I förhöret uppger mannen att gruppen bestod av 16 soldater vars uppdrag var att sätta upp en ukrainsk flagga och meddela att Gur nu kommit till Krim.

Ryska försvarsdepartementet säger till statlig rysk tv att den ukrainska gruppen landsteg vid Tarkhankut i västra Krim.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Satellitbilder visar: Fartyg flyttade från Krim

Ett flertal ryska krigsfartyg har flyttats från Sevastopol på Krim till Novorossijsk i södra Ryssland, visar satellitbilder från Planet Labs.

Den av Ryssland kontrollerade Krimhalvön har beskjutits av Ukraina vid flera tillfällen den senaste tiden. En rysk ubåt och den ryska Svarta havsflottan högkvarter i Sevastopol skadades nyligen i ukrainska robotattacker.

Satellitbilder över Novorossijsk där flera ryska krigsfartyg dykt upp. Foto: Planet Labs

Politico: EU-samtal om Ukraina kan börja i december

EU kan inleda samtal om Ukrainas anslutning till unionen redan i december, rapporterar Politico. Diplomatkällor uppger för Politico att EU-ledare är redo att bjuda in till formella samtal innan årsskiftet.

En av källorna uppger att EU anser att Ukraina levererat på majoritet av de sju områden som EU kräver för att ett land ska kunna bjudas in.

Zelenskyj inspekterade svenska Stridsvagn 122 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har hälsat på soldater i den ukrainska Charkiv-regionen.

Under besöket fick han också inspektera två stycken Stridsvagn 122, den svenska versionen av tyska Leopard 2.

Den 21 september bekräftade Sveriges försvarsmakt att tio stycken donerade stridsvagnar är på plats i Ukraina sedan “en tid” tillbaka.

Stridsvagnarnas besättning har också utbildats i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

TV-redaktör dömd för krigsprotest

Den ryska journalisten Marina Ovsjannikova har dömts till åtta och ett halvt års fängelse.

Ovsjannikova fick stor internationell uppmärksamhet när hon avbröt ett nyhetsprogram med en skylt där det stod "stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig".

Domen mot den tidigare tv-redaktören handlar dock om en annan, senare protest utanför Kreml. Ovsjannikova, som kallar anklagelserna för "absurda och politiskt motiverade", kommer enligt rätten få avtjäna sitt straff i en straffkoloni.

Enligt Radio Free Europe flydde journalisten från husarresten i Moskva för ett år sedan och ska nu vara bosatt i Frankrike.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

"Osynlig soldat" i Ukraina

Den ukrainska regeringen har offentliggjort bilder på en "osynlighetsmantel" som ska minska värmesignaturen på soldater. På videosekvensen syns tydligt två soldater utan mantel och en med.

Enligt Mychajlo Fedorov, minister för digital transformation, ska manteln minska risken för att soldaten blir upptäckt av värmesikten på bland annat drönare. Manteln ska användas under nattetid, den väger 2,5 kg och ska skydda även mot regn och värme.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så straffas ryska soldater vid fronten

Ryska soldater som är fulla eller narkotikapåverkade vid fronten eller vägrar lyda order skickas till så kallade "stormavdelningar Z". Det avslöjas i en ny granskning av Reuters som intervjuat flera soldater från truppen .

"Stormavdelningar Z" består främst av tidigare ryska fångar som skickas till de mest intensiva striderna där de oftast dör.

Enligt en av de intervjuade ses soldaterna i strafftrupperna som mindre värda och han berättar hur han själv fått order att inte ge medicinsk hjälp till sju skadade. "De är bara kött" sa soldaten till Reuters.

Enligt rysk lagstiftning kan en soldat överföras till en straffenhet endast efter en dom i militärdomstolen.

Senaste om: Kriget i Ukraina