Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Storbritannien: Uppemot 60 000 stupade ryssar

Sedan kriget bröt ut har 175 000–200 000 ryska soldater oskadliggjorts. Av dem har 40 000–60 000 stupat. Det bedömer det brittiska försvarsdepartementet.

Sedan beslutet om delvis mobilisering i höstas har andelen stupade i förhållande till skadade ökat markant, enligt samma källa. Detta kopplas till mycket dålig tillgång till fältsjukvård.

Ukrainskt artilleri uppges vara det som orsakat merparten av de ryska förlusterna.

Enligt tidigare bedömingar har över 100 000 ukrainska soldater skadats eller mist livet i kriget.

Från ukrainskt och ryskt håll rapporteras markant lägre förlustsiffror.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ny rysk attack mot Charkiv

En kraftfull explosion hördes vid 14-tiden på fredagseftermiddagen i centrala Charkiv, enligt en reporter på tidningen Kyiv Independent. Enligt Charkivs borgmästare Ihor Terkhov handlar det om en rysk attack som bland annat träffat bostadshus.

En äldre kvinna dödades i attacken, skriver borgmästaren Ihor Terekhov på Telegram. Flera byggnader ska också ha förstörts och en spårvagn med passagerare rapporteras också ha skadats.

De senaste månaderna har attackerna mot Charkiv intensifierats. Se SVT:s reportage från april i videon ovan.

Kreml: Brittiskt uttalande "en upptrappning"

Under ett besök i Kiev på torsdagen sade den brittiske utrikesministern David Cameron att Storbritannien skulle ge motsvarande nästan 40 miljarder kronor årligen i militärt stöd till Ukraina "så länge som det behövs".

Cameron tillade också att Storbritannien inte har några invändningar mot att vapnen används på ryskt territorium – en kommentar som inte gått Ryssland förbi.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar nu Camerons uttalande för en "direkt upptrappning" av konflikten, som "potentiellt kan utgöra en fara för den europeiska säkerheten", enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Frankrike: 150 000 ryska soldater dödade

Frankrike bedömer att cirka 150 000 ryska soldater har dött sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022. Det säger landets utrikesminister Stephane Sejourné till den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Sammanlagt uppskattar Frankrike de ryska förlusterna –
som även inkluderar skadade – till 500 000 soldater.
I april kunde BBC bekräfta att minst 50 000 ryska soldater stupat i kriget, en siffra som den oberoende nyhetssajten Mediazona också rapporterat.

BBC och Mediazona har löpande publicerat siffror på antalet ryska dödsfall med utgångspunkt i öppna källor. De är tydliga med att den verkliga siffran sannolikt är mycket högre.

Markerad händelse

Tyskland anklagar Ryssland för cyberattack

Tyskland pekar efter en utredning ut ryska hackare styrda av Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU, som ansvariga för en cyberattack 2023 som riktade in sig på det socialdemokratiska regeringspartiet SPD . Det rapporterar Deutsche Welle.

– I dag kan vi entydigt säga att vi kan tillskriva denna cyberattack till en grupp som heter APT28, som styrs av Rysslands militära underrättelsetjänst, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock vid ett besök i Australien.

–  Med andra ord, det var en statligt sponsrad rysk cyberattack mot Tyskland, sade hon.

Baerbock tillade att "det här är helt oacceptabelt och kommer att få konsekvenser".

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock talar på en pressträff i Australien.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Foto: Michael Errey/Pool/AFP/TT
Markerad händelse

Paasikivi: "Risk för genombrott vid Tjasiv Jar"

Ryssland har initiativet och går framåt på marken, samtidigt som Ukraina försvarar sig "hyfsat väl" med bland annat drönare, enligt SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

– Men känslan i grunden är att det går sådär för Ukraina, kanske sämre än på över ett år. Det är ett besvärligt läge, säger han.

De ryska framstegen räknas fortfarande i kilometer, men det går fortare nu än tidigare, framför allt kring Tjasiv Jar och Avdijivka, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi:

– Där satsar ryssarna väldigt mycket och har gått framåt. Det är risk för ett genombrott, möjligen vid Tjasiv Jar, men det är nog sannolikt också så att Ukraina satsar väldigt mycket på försvaret där,

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainsk militär: Ryssland vinner mark

Ännu en ukrainsk militär varnar för att Ryssland vinner mark i östra Ukraina samtidigt som ryssarna bygger upp sina styrkor i Donetskområdet där.

– Fienden attackerar oss längs hela frontlinjen och har nått vissa framgångar på ett flertal ställen, sade Nazar Volosjyn, talesperson för Ukrainas militär i den östra delen av landet, i ukrainsk tv.

– Läget förändras hela tiden, framhöll han.

Han hävdar att Ukraina dock håller försvaret intakt på de flesta frontavsnitt mot ryska enheter som för närvarande är större och har bättre utrustning. Ukrainska förband gör vad de kan för att bygga befästningar längs den cirka 1 000 kilometer långa frontlinjen.

(TT)

Norges säkerhetspolis: Ryska agenter avslöjade

Norges säkerhetspolis PST har upptäckt rysk underrättelseverksamhet i Vestland, rapporterar NRK. Flera agenter har avslöjats, enligt Torgils Lutro som är chef för PST i Vestland. Men han vill inte gå in på hur många det gäller.

– I Vestland har vi haft stark misstanke om, men har också upptäckt, fientlig och oönskad rysk underrättelseverksamhet sedan invasionen av Ukraina 2022, säger Lutro till den norska kanalen.

Den norska säkerhetspolisen bedömer att Rysslands syfte bland annat kan vara att förbereda sabotage. Enligt Torgils Lutro är Rysslands mål också att skada bilden av Norge för landets allierade.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Åtta barn skadade i rysk attack

Minst åtta barn och en vuxen har skadats i en rysk attack mot staden Dergatji i länet Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger Charkivs guvernör Oleh Synehubov på Telegram. Enligt ukrainsk polis ska ryska precisionsstyrda bomber ha slagit ner nära en idrottsanläggning där barnen tränade.

Charkiv och den omgivande regionen har länge utsatts för omfattande ryska attacker, som de senaste månaderna har trappats upp ytterligare. Bombardemanget har slagit hårt mot energiförsörjningen såväl som mot civila mål.

Ryssland har förnekat att de medvetet riktar in sig på civila.

Se SVT:s reportage från Charkiv i videon ovan som publicerades i april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Macron upprepar: Kan bli aktuellt med fransk trupp

Om Ryssland lyckas slå sönder fronten i Ukraina kan det komma att bli aktuellt att skicka fransk trupp till området, säger president Emmanuel Macron.

Macron har väckt uppmärksamhet i Natokretsar med liknande uttalanden tidigare i vår, och får nu frågan av The Economist om han håller fast vid beredskapen att skicka soldater.

– Om Ryssland beslutar sig för att gå längre måste vi åtminstone allihop ställa oss den frågan, säger han.

Han beskriver utspelet som "en strategisk väckarklocka för mina kollegor".

(TT)

Hör militärforskaren Thibault Fouillet berätta om hur franska styrkor skulle kunna delta i Ukrainakriget i videon ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland hävdar kontroll över ort i östra Ukraina

Rysslands utrikesdepartement hävdar på torsdagen att ryska styrkor har tagit kontroll över orten Berdytji i östra Ukraina, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

De ryska uppgifterna har inte kunnat verifieras och har heller inte kommenterats från ukrainskt håll.

Ukrainas 47:e mekaniserade brigad har sedan en tid hållit tillbaka ryssarna vid Berdytji, norr om det nu av ryssarna erövrade Avdjivka. Men i mitten av april kollapsade försvarslinjen och veckan därpå vajade den ryska flaggan i Otjeretyne, en större by drygt åtta kilometer norrut.

Se SVT:s tidigare kartläggning av frontkollapsen och den ryska framryckningen i videon ovan.