Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christopher Forsbäck skadades vid fronten – nu är han tillbaka i Ukraina. Foto: Cornelia Schauermann

Kriget i Ukraina

ISW: Motoffensiven har tagit 253 kvadratkilometer

Under de senaste fem veckorna har Ukraina återtagit ungefär lika mycket terräng som Ryssland tagit de senaste sex månaderna. Det skriver tankesmedjan ISW i en lägesrapport.

ISW beräknar att Ukraina under sin motoffensiv, som inleddes i början av juni, återtagit cirka 253 kvadratkilometer mark som tidigare varit ockuperad. Vilket är en landyta ungefär lika stor som Stenungsunds kommun.

Sedan den första januari bedömer ISW att de ryska styrkorna tagit 282 kvadratkilometer mark över hela fronten.

De ukrainska styrkorna har särskilt avancerat runt Bachmut, Bardjansk och Militopol. Runt Bachmut bedömer den ukrainska militären att man tagit 24 kvadratkilometer mark sedan motoffensiven inleddes.

Överblick

Straffskärpning i ny ukrainsk mobiliseringslag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Lagen, som syftar till att expandera de ukrainska styrkorna, antogs av parlamentet i förra veckan.

I och med Zelenskyjs underskrift finns det inte längre någon gräns för hur länge soldater kan tjänstgöra i kriget. Lagen innebär även att alla män i stridsför ålder är skyldiga att förse myndigheterna med uppdaterad information om sig själva, samt att straffen för att undvika från sin mobilisering skärps. (TT)

Markerad händelse

Kreml avvisar Macrons tal om vapenvila under OS

Det blev ett svalt mottagande från rysk sida av den franska presidenten Emmanuel Macrons uppmaning till vapenvila i internationella konflikter under OS i Paris.

Från rysk sida hänvisade man till att Ukraina skulle kunna använda vapenvilan för att omgruppera och beväpna sig igen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Macron sa i en intervju på måndagen att han ska arbeta för en sådan överenskommelse blir av när Paris är värdland för sommar-OS från 26 juli till 11 augusti.

Dmitry Peskov , Kremls talesperson, uteslöt inte en vapenvila men tillade att ingen ännu har tagit något officiellt steg i den riktningen.

Emmanuel Macron föreslår en vapenvila i  internationella konflikter under OS i Paris.   Foto: Ludovic Marin/ Pool Maxapp out
Emmanuel Macron föreslår en vapenvila i internationella konflikter under OS i Paris. Foto: Ludovic Marin/ Pool Maxapp out

Zelenskyj : Missilbrist bakom förstört kraftverk

Trypillia värmekraftverk i Kiev-regionen förstördes vid en rysk attack på grund av att Ukraina hade slut på missiler och därför inte kunde försvara kraftverket.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på tisdagen i in en intervju med PBS NewsHour, skriver Kyiv Independent.

Värmekraftverket förstördes helt i ett rysk anfall mot ukrainsk infrastruktur den 11 april. Det ledde till att 100 procent av kraftverkets kapacitet att producera el gick förlorad.

Räddningstjänsten släcker branden efter den ryska attacken mot värmekraftverket nära Kiev. Foto: Ukrainska räddningstjänsten
Räddningstjänsten släcker branden efter den ryska attacken mot värmekraftverket nära Kiev. Foto: Ukrainska räddningstjänsten

Tre döda och åtta skadade i ryska anfall

Tre personer dödades och åtta har skadats det senaste dygnet i ryska attacker mot Ukraina, enligt regionala myndigheter i Ukraina på tisdagen skriver Kyiv Independent.

Ryska styrkor riktade anfallen mot 13 av Ukrainas regioner bland annat Odessa, Cherson, Charkiv och Donetsk.

Dödsfall rapporteras från Cherson, Charkiv och Donetsk, skriver Kyiv Independent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Avtal om Svarta havet-trafik inte i hamn

Ukraina och Ryssland har förhandlat i två månader om ett avtal för att säkra handelsfartygens verksamhet i Svarta havet.

I mars kom man överens om en skrivning men Ukraina hoppade av samtalen i sista stund, på tisdagen rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbyrån hänvisar till källor med insyn i frågan.

Turkiet har varit medlare i samtalen som kommit till stånd efter påtryckningar från FN, enligt Reuters källor.

Så viktiga är Ukrainas framgångar på Svarta havet, i videon ovan

Zelenskyj vädjar om stöd från allierade

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel.

- Hela världen bevittnade en allierad insats i himlen över Israel och grannländerna. Den visade hur verkligt effektivt enighet i försvar mot terror kan vara när det bygger på tillräcklig politisk vilja, säger president Zelenskyj i sitt kvällstal.

USA, Storbritannien och Frankrike hjälpte till och sköt ned robotar och attackdrönare avfyrade mot Israel under Irans angrepp natten till söndag.

99 procent av de cirka 300 robotar och drönare som avfyrades oskadliggjordes, enligt israelisk militär.

(TT)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade. Foto: Petras Malukas/ AFP)
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade. Foto: Petras Malukas/ AFP)
Markerad händelse

Ukrainastöd från USA ovisst - trots ny plan

Talmannen i den amerikanska kongressen, Mike Johnson, har lagt fram en plan för att få igenom stödpaket till Israel, Ukraina och Taiwan.

Johnson har länge vägrat ta upp frågan, men efter Irans attack mot Israel i helgen samt larm om ökad rysk press på Ukraina är frågan nu hetare än någonsin.

Det har gått mer än två månader sen senaten antog stödpaketet på 95 miljarder dollar, vilket inkluderade 14 miljarder dollar till Israel och 60 miljarder dollar till Ukraina.

Paketet skulle dock avvika från det tidigare förslaget vilket minskar dess chanser till en slutgiltigt ja i kongressen, skriver The Guardian.

En röstning kan bli av mot slutet av veckan.

Talmannen Mike Johnson
Republikanen Mike Johnson. Foto: ANNA ROSE LAYDEN/TT

Militärdelfiner ett allt vanligare ryskt vapen

Satellitbilder från juni 2023 visar att antalet ryska militärdelfiner nästan fördubblats i Svarta havet sedan början av kriget, enligt Kiev Independent som hämtat siffrorna från det brittiska försvarsdepartementet.

Delfinerna används sannolikt för att patrullera områden och och för att samla in militär utrustning som har fallit ner på havsbotten.

Samtidigt håller den vilda delfinpopulationen i Svarta havet på att dö ut. Många delfiner skadas och dödas av minor och sjunkbomber. Dödligheten är nu tio gånger högre än före februari 2022.

Enligt en studie dog cirka 40 000 delfiner i Svarta havet under krigets tre första månader.

Flasknosdelfin i vattnet
Delfiner används av Ryssland för att patrullera Svarta havet. Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina vädjar om hjälp mot ryska flygattacker

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjar om akut hjälp i form av luftförsvarssystemet Patriot och andra moderna luftförsvarssystem, vapen och ammunition.

"Det ukrainska luftförsvaret skyddar inte bara de ukrainska
skyarna mot rysk luftterror, det skyddar också grannländerna
Moldavien, Rumänien och Polen från det omedelbara hotet om
att missiler och drönare kommer in i deras luftrum", säger Kuleba på en säkerhetskonferens om Svarta havet på måndagen, uppger Reuters.

Ukraina behöver 26 Patriot-system för att kunna
täcka försvaret av landets territorium.

Markerad händelse

Flera uppges döda i attack mot Donetsk

Fyra personer uppges ha dödats i en attack mot regionen Donetsk i östra Ukraina, enligt ukrainska myndigheter.

Attacken skedde sent på söndagskvällen, då ryska styrkor anföll gruvstaden Siversk med raketartilleri. Det uppger den regionale ledaren Vadym Filasjkin på telegram under måndagen.

Enligt Filasjkin har Ryssland skjutit mot Donetskregionen totalt tolv gånger under det senaste dygnet. Flera bostadshus ska ha skadats.