Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan kriget i Ukraina ta slut? Hör en militärstrateg, en statsvetare och en fredsförhandlare ge exempel på tre olika potentiella scenarier. Foto: TT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bert Sundström om mötet mellan Kina och Ryssland

Måndagens möte mellan Ryssland president Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping varade i över fyra timmar. Under tisdagen fortsätter mötet och väntas beröra kriget i Ukraina och det som av Kina kallas för en fredsplan på 12 punkter.

- Det första punkten på listan är att alla länder är viktiga, också små länder, och att alla länders territoriella integritet måste respekteras. Vilket då går rakt emot Rysslands agerande i Ukraina, säger Bert Sundström, utrikesreporter SVT.

Kina och Rysslands officiella hållning är att de vill skapa fred, men en fred som är på ryska villkor, enligt Bert Sundström.

- En fred som inte respekterar Ukrainas rätt att bestämma över sitt eget land. Och en fred som vi i västvärlden inte tycker är rimlig.

Överblick

Tjeckiska militären: Låt Ukraina slå mot Ryssland

Väst måste låta Ukraina attackera mål djupt inne i Ryssland med långdistansvapen, säger Tjeckiens generalstabschef Karel Rzegka enligt bland annat Radio Prague International.

Han menar att det både vore "lagligt och legitimt" och pekar på att risken för en allvarlig eskalering i hans mening är liten.

- Ryssarna viftar med kärnvapen, men när ukrainarna gick in och tog en hel region så hände ingenting, säger han.

Ukraina har länge legat på USA, Storbritannien och Frankrike om att få använda deras donerade robotar mot ryska militära flygplatser belägna långt ifrån gränsen, men utan framgång.

Lettland: Ryska drönaren bar på sprängmedel

Den ryska drönare som slog ner i Lettland på lördagen var beväpnad med sprängmedel, uppger det lettiska försvarsdepartementet enligt tv-kanalen LSM.

Drönaren, som flög in över landet från Belarus, hittades på ett fält ungefär sex mil från gränsen. Försvarsdepartementet säger att det inte finns något som tyder på att den avsiktligt avfyrats mot Lettland.

Försvarsminister Andris Spruds utesluter inte att något liknande händer igen och säger att han kommer att lyfta frågan om att stärka luftvärnet vid Natos östra gräns.

Markerad händelse

Rumänien: Letar efter drönardelar vid gränsen

En rysk drönare korsade tidigt på söndagsmorgonen gränsen mellan Rumänien och Ukraina, skriver det rumänska försvarsdepartementet på sin hemsida.

F-16-flyg skickades upp för att bevaka situationen.

Enligt myndigheten kan drönaren eller delar av den ha landat inne i Rumänien och man söker nu i ett område nära byn Periprava.

På lördagen landade även en rysk drönare i Lettland, cirka sex mil från den belarusiska gränsen. Drönare och robotar har under kriget även hamnat i Moldavien, Rumänien och Polen.

Polens utrikesminister sa i veckan att han vill att de skjuts ner redan innan de når Polens luftrum – alltså över Ukraina.

Markerad händelse

Hultqvist (S): Måste skicka Gripen snarast

Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att JAS Gripen bör levereras till Ukraina så snabbt som möjligt och att regeringen bör presentera en plan för när man avser att leverera stridsflyget till Ukraina.

- Det måste fram en konkret planering för när vi ska leverera Gripen till Ukraina. Det måste ske i kombination med att vi har ett avtal om industriellt samarbete med Ukraina som syftar till att Sverige ska vara en del i uppbyggnaden av det framtida ukrainska flygvapnet, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen: Förbereder för att kunna donera Jas Gripen

Regeringen och SD har presenterat ett 17:e militärt stödpaket till Ukraina. Värdet uppgår till 4,6 miljarder.

I det ingår bland annat ammunition, granatkastare, kamouflage till Pansarbandvagn 302, pengar till drönare, skyddsutrustning och vinterkläder.

Dessutom ska ytterligare sex Stridsbåt 90 levereras.

Det är enligt regeringen inte aktuellt att skicka Jas Gripen till Ukraina. Men man vill underlätta en eventuell framtida leverans genom i dagsläget köpa reservdelar till stridsflyget.

- Vi ska ha handlingsfrihet i ett senare skede, säger försvarsminister Pål Jonson (M),

Sverige har hittills gett Ukraina drygt 48 miljarder i militärt stöd.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Syrskyj: Ryska ammunitionsövertaget krymper

Ukraina avfyrar nu ungefär hälften så många artillerigranater som Ryssland vid fronten, en kraftig ökning jämfört med förra året, säger Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj till CNN.

Ukrainarnas akuta brist på ammunition 2023 gjorde att ryssarna kunde utföra uppemot tio gånger fler artilleriattacker än dem. Detta ska nu ha lösts med hjälp av allierade och egen produktion.

Syrskyj betonar även att angreppet mot Kursk gett effekt och att läget stabiliserats på flera håll i öst. Han beskriver läget vid Pokrovsk som svårt, men hävdar att ryssarna knappt rör sig framåt där längre.

Hör fd. överstelöjtant Joakim Paasikivi om Pokrovsks betydelse ovan.

Ukrainsk polis tränade i Sverige – på minsök

Ett flertal chefer för den ukrainska polisens hundverksamhet besökte nyligen svensk polis för andra året i rad.

Efter förra årets fokus på liksök var årets besök inriktat på sök av explosiva föremål dolt under mark, vapen och ammunitionssök samt akutsjukvård för skadade hundar, skriver Polisen på sin hemsida.

Övningen pågick i två veckor och både Polismyndigheten och Försvarsmakten har hållit föreläsningar och workshops.

– Vi är väldigt nöjda med detta samarbete och vi har lärt oss många nya saker som vi kan ta med oss tillbaka till våra hundförare, säger Anna Bystrytska, polismajor från den ukrainska polisens internationella enhet.

Nytt Ukrainastöd ska presenteras i eftermiddag

Regeringen och Sverigedemokraterna (SD) kommer vid 14.00 på måndagen att hålla en pressträff med anledning av att ett nytt stödpaket till Ukraina ska presenteras.

På pressträffen kommer bland andra försvarsminister Pål Jonson (M) att medverka tillsammans med SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson.

Någon ytterligare information gällande vad det är för typ av stöd eller dess omfattning har inte presenterats.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s team träffade ryska krigsfångar i Ukraina

Under den ukrainska offensiven i ryska Kurskregionen togs hundratals krigsfångar, fångar som kan växlas mot ukrainska fångar.

I väntan på att växlas hålls de fängslade, bland annat i Sumyregionen där SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg och fotograf Emil Larsson fick träffa några av de fängslade ryska soldaterna.

Ukraina: Fler döda efter attacken mot Poltava

Ytterligare tre av de som skadats i den ryska attacken mot Poltava den 3 september har dött på sjukhus, enligt guvernören Filip Pronin på Telegram.

Totalt dödades 58 personer och över 320 skadades, enligt Ukrainska myndigheter, i vad som beskrivits som en av de blodigaste attackerna mot landet i år.

SVT Grafik