Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med längs frontlinjen tillsammans med den ukrainske pastorn Gennadiy Mokhnenko och möt de som fortfarande lever kvar i krigszonen. Foto: Emil Larsson/SVT

Kriget i Ukraina

Tyska Leoparder på plats i Ukraina

De första av de utlovade tyska stridsvagnarna av typen Leopard-2 har levererats till Ukraina, bekräftar Ukrainas försvarsdepartement.

Enligt Der Spiegel, som var först med att rapportera om leveransen, ska det ska röra sig om 18 stycken.

Beslutet att skicka stridsvagnar till landet togs för två månader sedan. Polska Leoparder är redan på plats i Ukraina och flera andra länder, däribland Sverige, har lovat att skicka stridsvagnar till landet.

Tyska Leopardstridsvagnar. Foto: Friedemann Vogel/TT

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Efter drönaranfall: "Iran ska möta konsekvenser"

En högt uppsatt ukrainsk regeringstjänsteman varnar Iran att landet kommer få möta "konsekvenser" efter att ukrainska Kiev utsattes för iranska Shahed-drönare under natten, rapporterar CNN.

"Teheran har blivit en viktig allierad till Moskva i detta krig och förser dem medvetet med vapen för attacker mot civila städer", säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till chefen för Ukrainas presidentkansli, på Twitter.

Han skriver att 50 stycken iranska drönare attackerade Kiev tidigt på söndagen, på den officiella "Kiev dagen" som inkluderar firande i den ukrainska huvudstaden.

Podoljak hävdar även att regeringen kommer att få ett förslag från president Volodymyr Zelenskyj om sanktioner mot Iran i 50 år.

Chefen för Ukrainas presidentkansli, Andrij Jermak, specificerade att de föreslagna sanktionerna skulle omfatta handels-, finansiella och tekniska restriktioner för iranier, förbud mot iranska transporter och flygningar genom ukrainskt territorium samt ett förbud för iranska medborgare att ta ut pengar från Ukraina.

Ukraina får hjälp med minröjning av Österrike

Österrike kommer att finansiera minröjning i Ukraina till ett värde av ca 23 miljoner kronor. Det rapporterar Kyiv Independent.

Enligt ett uttalande från den österrikiska regeringen påverkar minorna i landet 10,6 miljoner ukrainares liv.

I uttalandet framhålls att det endast rör sig om ekonomiskt stöd:

"Ingen österrikisk soldat kommer att sätta sin fot på ukrainsk mark för minröjning så länge det är en krigszon." skriver de i uttalandet.

Markerad händelse

Nattliga anfall skakar Kiev - en person död

Explosioner skakar den ukrainska huvudstaden Kiev tidigt på söndagen, uppger borgmästare Vitalij Klytjko, enligt Reuters.

"En 35-årig kvinna vårdas på sjukhus, en 42-årig man har dött", skriver han i ett Telegraminlägg. Flera har även skadats av fallande bråte, rapporterar stadens militära administration via appen.

Senare på morgonen rapporterar administrationen att fler än 40 ryska drönare skjutits ner i Kievs luftrum under natten.

Vittnen till Reuters rapporterar om flera explosioner efter att flyglarm utlysts i Kiev och stora delar av landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström tar upp tre händelser som kan påverka kriget i Ukraina just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Civila offer i nya ryska attacker 

En kvinna i 70-årsåldern har dödats och ytterligare två civila skadats i rysk beskjutning mot 16 olika områden i staden Zaporizjzja det senaste dygnet. Det skriver Jurij Malasjko, ansvarig för den militära administrationen i regionen, på Telegram.

Ryssland genomförde totalt 108 attacker artilleri, raketgevär och drönare mot staden i sydöstra Ukraina, enligt Malasjko. Flera civila byggnader ska ha förstörts.

I Charkivregionen ska samtidigt minst en person ha dödats och en skadats i beskjutning mot en by cirka 50 kilometer från den ryska gränsen, enligt lokala myndigheter.

Andrij Babitjev har skyddat Bachmut sen Ryssland började anfalla staden för snart ett år sen och för två veckor sen lyckades Ukraina för första gången trycka tillbaka de ryska flankerna. Nu berättar Babitjev om hur det gick till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland intar Bachmut efter ett år – staden ligger i ruiner • Bilder visar förödelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Olja, gödsel och grannsämja. Det är några av sakerna som Vladimir Putins Ryssland kan erbjuda sina vänner. Men vad får han tillbaka?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina har bett om halvsvenska robotar

Ukraina har bett Tyskland om delvis svensktillverkade Taurus-robotar, enligt uppgift från det tyska försvarsdepartementet.

Dessa långdistansrobotar skulle, likt utlovade brittiska robotar, ge landet en ny räckvidd.

- Vi har tagit emot en förfrågan från den ukrainska sidan under de senaste dagarna, säger en icke namngiven talesperson till nyhetsbyrån AFP, som därigenom bekräftar uppgifter som förekommit i tyska medier.

Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz diskuterat dessa robotar tidigare i maj.

Taurus-robotarna (som också kallas KEPD 350) har utvecklats i ett samarbete mellan svenska Saab Bofors Dynamics och tyska MBDA. Det är robotar som avfyras mot mål på marken från flygplan. De har enligt Saab en räckvidd på minst 50 mil.

Sveriges militär använder inte Taurus-robotar. De finns i dag inom militärerna i Tyskland, Spanien och Sydkorea. Tyska Bundeswehr beställde 600 stycken för tio år sedan.

(TT)

56-årige Yuri visar förödelsen i resterna av det som var hans hembyn Bohorodychne, i Donetsk-regionen. Han är nu tillbaka i byn efter att precis som majoriteten av byborna i december ha evakuerats till Dnipro-regionen när det pågick intensiva strider i december. Han bor nu i en grannes hus, som också till stora delar är förstört. Foto: Oleg Petrasyuk/EPA/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina