Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

Stoltenberg: Ingen indikation om avsiktlig attack

Nato har inga indikationer om att de drönardelar som anträffats i Natolandet Rumänien, som angränsar till Ukraina, är ett resultat av en avsiktlig attack från Rysslands sida.

Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på torsdagen, rapporterar Reuters.

- Vi har ingen information som indikerar en avsiktlig attack från Ryssland, och vi avvaktar utgången i den pågående utredningen, säger han.

Rumäniens försvarsminister säger i ett uttalande på torsdagen att inget direkt militärt hot har riktats mot landet i samband med Rysslands attacker mot Ukraina.

Stoltenberg uppger vidare att Ukraina gör framsteg i den motoffensiv mot Ryssland som inleddes i juni tidigare i år.

- Ukraina vinner stegvis mark. De har lyckats bryta igenom Rysslands försvarslinjer och de rör sig framåt, säger han.

Foto: Oliver Hoslet/EPA/TT

Överblick

Markerad händelse

Ryska medier: Putin har landat i Nordkorea

Rysslands president Putin har anlänt till Nordkoreas huvudstad Pyongyang, rapporterar den statligt ägda nyhetsbyrån Ria.

Det är hans första besök till Nordkorea sedan 2000. Enligt Ria ska han besöka landet i två dagar. Förra hösten besökte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Ryssland.

Ryssland och Nordkorea har stärkt relationen sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina. Bland annat tros Nordkorea ha försett Ryssland med vapen.

Ukrainska hbtq-soldater och aktivister i pridemarsch

På söndagen genomfördes Kiev Pride, för första gången sedan det ryska anfallskriget inleddes, enligt The Guardian.

Runt 500 ukrainare samlades regnet till trots. Bland dem flera militärer och hbtq-aktivister.

– Vi är vanliga människor som kämpar på lika villkor med alla andra, men berövade de rättigheter som andra människor har, sa armésoldaten Dmitriy Pavlov till nyhetsbyrån AP.

Många prideflaggor, ukrainska flaggor, plakat och banderoller syntes i tåget. Några av dem med bilder på fallna soldater, uppmaningar till fred och mer vapen till Ukraina.

Prideparaden lockade även motdemonstranter, några med ansiktsmasker och anti-gay-skyltar.

Demonstranter med prideflaggor och budskap
Demonstranter i söndagens prideparad i Kiev. Foto: Sergei Supinsky/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bert Sundström: ”Nordkorea har inte mycket att bidra med”

Rysslands president besöker i dag Nordkorea för ett två dagar långt statsbesök.

Det är första gången på över 20 år som Vladimir Putin besöker Nordkorea. Kontakten mellan länderna har stärkts efter att Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina.

Enligt Kreml kommer ”viktiga dokument” skrivas under och såväl USA som Sydkorea har uttryckt oro över mötet. Men enligt SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström är "oron överspelad".

Hör mer i videon ovan.

Markerad händelse

Rysk oljeanläggning i brand efter drönarattack

Drönare har slagit ned i en oljeanläggning utanför den ryska staden Azov i regionen Rostov, runt åtta mil från gränsen till Ukraina. Det meddelar lokala myndighetsföreträdare.

Bilder som publicerats av ryska myndigheter visar hur eldflammor och mörka rökmoln slår upp från oljedepåer.

Ukraina har inte tagit på sig ansvaret för attacken, men liknande anfall mot infrastruktur på rysk mark har tidigare genomförs och det har uppgetts vara en medveten strategi.

Det ukrainska försvaret uppger däremot att man har skjutit ned tio iranska Shahed-drönare under natten till tisdag.

Markerad händelse

Putin: Nordkorea stöder kriget

Nordkorea har Rysslands fulla stöd. Det skriver ryske presidenten Vladimir Putin i en artikel som publicerats av den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Putin uppger också att Pyongyang "bestämt stöder" Rysslands invasionskrig i Ukraina.

"Vi uppskattar mycket att Nordkorea bestämt stöder Rysslands speciella militäroperation i Ukraina", skriver Putin i artikeln.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sönderbombade läktare visas upp i München

Bara någon timme innan EM-matchen mellan Ukraina och Rumänien, kunde åskådare se bombade läktarsäten stå utanför
Münchens fotbollsarena. Sätena är en del av Ukrainas kampanj vid fotbolls-EM 2024 för att påminna om det pågående kriget landet drabbas av.

Tidigare fotbollsspelaren och i dag UAF presidenten Andriy Shevchenko, höll ett tal framför de förstörda sittplatserna på måndagen innan matchen mellan Ukraina och Rumänien.

– Alla spelare, jag personligen, får massor av meddelanden från våra kämpar, våra soldater, från våra vänner som kämpar för Ukrainas frihet. Jag är säker på att de är väldigt stolta över oss, likt vi är över dem, sa Shevchenko.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin ger toppjobb till släkting

Efter att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu byttes ut mot Andrej Belousov i maj fortsätter Putin att stuva om i det ryska försvarets toppskikt.

Nu sparkas fyra biträdande försvarsministrar. Bland de fyra ersättarna finns Anna Tsivileva som är dotter till Putins kusin, enligt Reuters.

Förändringarna kommer sedan Putin signalerat att han vill få ett slut på den korruption som präglat försvarspolitiken, skriver Reuters. Tidigare i våras greps en biträdande försvarsminister anklagad för mutbrott.

Hör SVT:s Bert Sundström om bytet av försvarsminister i klippet.

Markerad händelse

Putin besöker Nordkorea

Rysslands president Vladimir Putin kommer under tisdagen och onsdagen denna vecka att befinna sig i Nordkorea på ett statsbesök, rapporterar ryska statsmedier.

Det var sedan tidigare känt att Putin skulle besöka landet, men inte när. Senaste gången han besökte Nordkorea var år 2000. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un besökte dock Ryssland i september i fjol.

Kontakten mellan länderna har stärkts efter att Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina och det finns uppgifter om att Nordkorea har försett Ryssland med vapen.

Efter besöket i Nordkorea reser Putin vidare till Vietnam för ett tvådagarsbesök.

Putin och Jong-Un skakar hand under statsbesöket i Ryssland.
Arkivbild på när Kim Jong-Un besökte Ryssland i september 2023. Foto: AP/TT
Markerad händelse

Ukraina: Rysk framstöt – före förstärkningen

Ryssland försöker avancera så mycket som möjligt innan Ukrainas nya förstärkningar anländer, säger den ukrainska arméchefen Oleksandr Syrskyj i sociala medier.

De ryska invasionsstyrkorna har gjort små men fortsatta framryckningar både i Donetsk i östra Ukraina och längre söderut, vid delar av fronten där Ukraina har larmat om brist på såväl soldater som ammunition.

I Moskva är man väl medveten om att tiden står på Ukrainas sida eftersom förråden gradvis förstärks, skriver Syrskyj. Han lyfter särskilt fram att ukrainarna snart får tillgång till F-16-plan.

"Därför försöker de ryska styrkornas befäl för närvarande med allt för att öka intensiteten och utvidga ytan för striderna, för att maximera utarmningen av våra styrkor, störa utbildningen av våra reserver och förhindra övergången till aktivt offensiva handlingar", skriver Syrskyj.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Propagandaexperten: Så sprids ryska lögnerna

Statskontrollerade medier, det ryska försvarsdepartementet och Putin själv ljuger gång på gång om vad som egentligen händer vid fronten, enligt krigsbloggare. Lögner som gör att ryska soldater stupar i onödan, säger Ivan Filipov, expert på rysk propaganda.

– Ryska försvarsdepartementet levererar information som den politiska ledningen vill se, säger han.

Läs hela artikeln här.