Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Aktuellts specialsändning om kriget i Ukraina. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ukraina om Muskuppgifterna: "Stort ego"

Uppgifterna om att Elon Musk förhindrade en ukrainsk attack mot den ryska Svarta havsflottan har fått Ukrainas regering att reagera.

Mykhailo Podolyak, rådgivare till president Zelenskyj, skriver på X att Musks påstådda handlingar lett till ytterligare ryska robotattacker mot Ukraina.

"Civila, barn, dödas som en konsekvens av detta. Det är vad en cocktail av ignorans och ett stort ego kostar. Frågan kvarstår dock: Varför vill vissa människor så desperat försvara krigsbrottslingar och deras vilja att begå mord?" skriver han.

Överblick

Markerad händelse

FN: 14 miljoner har flytt i Ukraina

Mer än 14 miljoner ukrainare har flytt från sina hem sedan den fullskaliga ryska invasionen inleddes för snart två år sedan, uppger FN:s migrationsorgan (IOM).

"Förödelsen är utbredd, förlusterna av liv och lidandet fortsätter", säger chefen för IOM, Amy Pope, i ett uttalande.

6,5 miljoner befinner sig utomlands medan 3,7 miljoner är kvar i landet som internflyktingar.

4,5 miljoner som tidigare varit på flykt har återvänt till sina hem, men många av dem lever i stor osäkerhet på grund av förstörda bostäder och infrastruktur.

IOM uppger att de stöttat 6,5 miljoner människor i Ukraina och i elva närliggande länder, men att behoven är fortsatt stora.

Boende i återerövrade Kupiansk återvänder till sina hem efter att hämtat förnödenheter. Foto: Antonio Cotrim EPA/TT

Danmark garanterar Ukraina stöd i tio år

Danmark har ingått i ett säkerhetsavtal med Ukraina där danskarna lovar att stödja ukrainarna militärt och civilt under de kommande tio åren, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Löftet finansieras via den danska Ukrainafonden som för närvarande innehåller över 69 miljarder danska kronor, planerade att räcka fram till 2028.

- Om vi inte håller ihop så klarar sig inte Ukraina, och eventuellt inte Europa heller, säger statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff enligt DR.

Danmark kommer även att leverera ett 15:e stödpaket till Ukraina för 1,7 miljarder danska kronor, pengar som ska säkra inköp av drönare, artillerigranater och luftvärn,

Markerad händelse

Specialsändning i Aktuellt om kriget i Ukraina

På lördag är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Ikväll, klockan 21.00, sänder Aktuellt ett specialavsnitt om kriget.

Deltar gör SVT:s korrespondent Bengt Norborg och fotograf Emil Larsson, på plats i Kiev.

SVT:s Emil Larsson och Bengt Norborg i centrala Kiev. Foto: SVT
Markerad händelse

Källor: Kreml beordrade mordet i Spanien

Spanska underrättelsekällor uppger för El Pais att Rysslands regering sannolikt ligger bakom mordet på den avhoppade ryske piloten Maksim Kuzminov i veckan.

Kuzminov, som flydde till Ukraina i en rysk militärhelikopter förra året, hittades skjuten i Villajoyosa i Spanien i tisdags. Om Kreml mycket riktigt låg bakom mordet så kommer spanska myndigheter att agera "med kraft", enligt tidningens källor.

Sergej Narysjkin, chefen för Rysslands utrikesspionage, gick i dagarna till hårt angrepp mot Kuzminov.

- Den här förrädaren blev ett moraliskt lik redan när han planerade sitt smutsiga och fruktansvärda brott, säger Narysjkin enligt statliga Ria.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Irina flydde kriget – kämpar för att få jobb

114 kronor per dag. Så mycket lever ukrainska Irina Melnik och hennes åttaårige son på i Sverige. Under högsäsong kan Irina arbeta på ett av de lokala hotellen som städerska – men under vintern finns få jobb på turistorten i Bohuslän.

– Jag vill inte leva på bidrag, säger hon.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Rysk fossil export ger fortfarande miljardinkomster

Trots handelssanktionerna från väst har rysk olja och gas genererat intäkter på 653 miljarder dollar, nästan 7 000 miljarder kronor, sedan det fullskaliga invasionsförsöket inleddes för snart två år sedan.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till en rapport från tankesmedjan B4Ukraine, vars mål är att minska Rysslands möjligheter att finansiera sin krigföring.

Enligt rapporten har Kreml utnyttjat diverse kryphål samt en "skuggflotta" av tankfartyg för att runda olje- och energiembargot som USA, EU och G7-gruppen enats om.

Tillvägagångssättet har varit att skeppa råolja från Ryssland till Indien och Kina, där den sedan raffinerats och sålts vidare på världsmarknaden under falsk ursprungsbeteckning.

Ett ryskt tankfartyg framför statliga energibolaget Gazproms huvudkontor i St Petersburg vid Östersjön. Foto: Dmitri Lovetsky AP/TT arkiv
Markerad händelse

Stoltenberg: Ukraina har rätt att använda F-16 mot mål i Ryssland

Det är ännu oklart när Ukraina kommer kunna börja använda de USA-tillverkade F-16-jaktplanen som landet fått av Nederländerna och Danmark.

Piloter och mekaniker är fortfarande under utbildning. Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till USA-finansierade RadioFreeEurope att flygplanen kommer tas i bruk så snart som möjligt - "ju förr desto bättre".

Enligt Stoltenberg har givarländerna enskilda avtal om hur planen får användas, men han menar att inte finns några principiella hinder mot att de attackerar på ryskt territorium.

Tidigare leveranser av långdistansvapen från väst har skett under villkor att Ukraina bara använder dem mot mål på områden som Ryssland ockuperat.

F-16 plan tillhörande det rumänska flygvapnet. Foto: Vadim Ghirda, AP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Blodig attack mot ryssar vid Cherson

Ukrainas militär säger sig ha dödat och skadat ett 60-tal ryska soldater i attacker mot ett träningsläger i Chersonregionen, uppger en militär talesperson för ukrainska medier.

På onsdagen publicerade den ukrainska analysgruppen Deepstatemap en video som sägs visa attacken. Ett större antal soldater bombas när de står i en klunga på sanddynerna i ett naturreservat öster om staden Cherson.

SVT Nyheter har kunnat geolokalisera platsen, men har ännu inte kunnat avgöra när klippet filmats.

Under gårdagen skrev ryska BBC med hänvisning till källor med insyn att "dussintals" ryssar dödats vid ett annat träningsläger i Donetsk. Läs om detta här.

Ukraina: Drönarattacker mot flera regioner i natt

Ryssland avfyrade under natten tio Shaheddrönare och en robot mot en rad ukrainska regioner, skriver det ukrainska flygvapnet på Telegram.

Åtta av drönarna uppges ha förstörts. Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade människor med anledning av attackerna.

En rad attacker utfördes även mot Charkivregionen under gårdagen, ett av de mest drönarutsatta områdena i Ukraina. En person dog och en annan skadades, skriver regionens guvernör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk krigskritiker stoppas på nytt inför valet

Den ryske presidentaspiranten Boris Nadezjdin hade hoppats få bestrida valmyndighetens beslut att stoppa honom från att ställa upp i landets presidentval i mars.

Men ryska HD tar inte upp fallet, uppger Nadezjdin själv, som inte gett upp hoppet om att trots allt få kandidera.

Boris Nadezjdin är den enda presidentkandidaten som öppet kritiserar Putin och kriget i Ukraina.

Tidigare i februari uppgav han att han lämnat in 104 000 namnunderskrifter till valkommissionen, tillräckligt för att kunna registreras som officiell kandidat.

Valmyndigheten i Moskva stoppade Nadezjdins kandidatur med motiveringen att flera av underskrifterna var ogiltiga (SVT/TT)