Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort robotanfall mot Ukraina – flera döda

Under måndagen har Ryssland utfört robotanfall mot städer i Ukraina - däribland ett barnsjukhus i huvudstaden Kiev där minst åtta personer dött och 25 skadats, enligt lokala myndigheter.

- Folk är under rasmassorna, antalet döda och skadade är för tillfället okänt, skriver Zelenskyj.

Ett par timmar senare meddelade Kievs militära administration att ytterligare fyra personer dött i en attack på en annan plats i staden.

Förutom huvudstaden har Kryvyj Rih attackerats, där tio personer har dött och 31 är skadade, enligt stadens borgmästare.

Även städerna Pokrovsk, Dnipro, Slovjansk och Kramatorsk har attackerats med dödsfall som följd.

Överblick

Markerad händelse

Rapport: Därför misslyckades Ukrainas offensiv

En rad faktorer bidrog till att Ukrainas sommaroffensiv 2023 körde fast på sydfronten, skriver den ansedda brittiska försvarstankesmedjan Rusi i en ny rapport.

Enligt dem misslyckades landets allierade med att snabbt nog och i tillräckliga volymer skicka vapen till Ukraina.

Dessutom bestod trupperna som var tänkta att bryta igenom de ryska linjerna till för stor del av nytränade soldater som saknade stridserfarenhet, enligt Rusi.

Ukraina utgick även i för hög utsträckning ifrån att ryssarna skulle bryta ihop och fly likt de gjorde under höstoffensiven 2022, enligt Rusi som också pekar på att Ryssland visste exakt var offensiven skulle ske.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Yrkar på 18 års fängelse för Evan Gershkovich

Ryska åklagare yrkar på att Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich döms till 18 års fängelse för spionage, rapporterar staliga ryska medier. Han nekar till brott.

Domen väntas falla under dagen.

Under dagen läggs slutpläderingarna fram i den hårt kritiserade rättegången mot Evan Gershkovich, som suttit fängslad i Ryssland sedan i mars 2023.

Han påstods då ha tagits på bar gärning när han enligt ryska myndigheter ska ha samlat in hemlig information om landets militär. Både USA och hans arbetsgivare har avfärdat anklagelserna som grundlösa.

Läs mer här.

Markerad händelse

Källor: Zelenskyj ska prata med Trump

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det skulle innebära "hårt arbete" för Ukraina om Donald Trump blir vald till USA:s president.

– Men vi är inte rädda för hårt arbete, säger Zelenskyj i en intervju med BBC under sitt besök i Storbritannien.

Zelenskyj menar att Ukraina måste arbeta med USA oavsett vem som är president.

Under fredagen ska Trump och Zelenskyj tala i telefon, enligt två källor till CNN.

Markerad händelse

Ukraina bekräftar: Drar sig tillbaka från Urozjajne

Ukrainska armén har dragit sig tillbaka från byn Urozjajne i östra Donetsregionen, bekräftar militären för AP.

Byn beskrivs som "reducerad till spillror" av Nazar Volosjyn, talesperson för den lokala militären. Detta gjorde det enligt honom omöjligt att hålla positionerna där.

Urozjajne togs tidigt av Ryssland efter den fullskaliga invasionen, men återtogs av Ukraina för nära ett år sedan. För ett par dagar sedan uppgav Rysslands försvarsdepartement att de tagit kontroll över byn.

Markerad händelse

Zelenskyj: Måste få förstöra Rysslands flygfält

President Volodymyr Zelenskyj är på besök i Storbritannien och uppmanar vid en pressträff sina allierade att ge Ukraina lov att använda deras vapen för att slå mot mål djupt inne i Ryssland.

Långdistansvapen från väst skulle på ett effektivt sätt röja undan hotet som Rysslands militära flygfält och robotavfyrningsplatser idag utgör, enligt honom.

Zelenskyj vänder sig direkt till USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Polen:

- Ert mod kan bli avgörande för freden, säger han.

Zelenskyj pekar på att den redan givna möjligheten att attackera ryska mål i gränsområdena mot Charkiv gett resultat.

- Vi har stoppat Rysslands attack mot Charkiv. Punkt.

Ukrainas Volodymyr Zelenskyj och Storbritanniens Keir Starmer på torsdagen. Foto: Chris Ratcliffe/TT
Markerad händelse

Militären om Krynkyj: Omöjligt att försvara

På onsdagen rapporterade ukrainska medier att militären övergett sitt brohuvud vid Krynkyj på Dneprs strand.

Dmytro Lychovij, talesperson för militären, säger nu att man fortfarande opererar i området men att själva byn är jämnad med marken.

- Byn har förvandlats till en hög med stenar, helt förstörd av fiendens beskjutning. Det har inte varit en bebodd plats på mycket länge och det är praktiskt taget omöjligt att upprätthålla ett försvar, säger han på nationell ukrainsk tv, enligt RBC Ukraina.

Markerad händelse

Sverige skickar reservkraftverk till Ukraina

Regeringen har beslutat att skicka 13 dieseldrivna reservkraftverk till Ukraina, enligt TT.

Detta för att bistå landet i dess mycket ansträngda energisituation, orsakad av upprepade ryska attacker mot kritisk infrastruktur.

Det ukrainska energibolaget DTEK har varnat för att ukrainare i vinter, om läget inte blir bättre, riskerar att lämnas med endast sex till sju timmars el om dagen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska erövringarna i år motsvarar Flens kommun

Sedan årsskiftet har ryssarna erövrat drygt 820 km² av Ukraina, ett område lika stort som Flens kommun, enligt den ukrainska analysgruppen Deepstatemap.

– Man försöker pressa på så mycket man kan, men har haft jättesvårt att nå signifikant framgång på fronten, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, i Aktuellt.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Tyskland planerar halvera sitt stöd till Ukraina

Tyskland planerar att halvera sitt militära stöd till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Under 2024 är stödet på 8 miljarder euro, 2025 ska det vara 4 miljarder euro.

– Tyskland halverar stödet för att det finns tillräckligt med pengar nu, med tanke på det amerikanska stödpaketet. Man ger fortfarande signifikanta pengar, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, i Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort fångutbyte - 190 soldater frisläppta

Under dagen ägde ett fångutbyte rum mellan Ryssland och Ukraina, frammedlat av Förenade Arabemiraten. 95 ukrainska fångar byttes mot lika många ryska.

- Tack till vårt team och till Förenade Arabemiraten, skriver president Zelenskyj på Telegram.

Det är det 54:e fångutbytet mellan länderna sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022. Totalt har 3 405 ukrainska fångar släppts från rysk fångenskap, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst.