Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ryska kartan där Ukraina knappt finns Foto: Sebastian Strandberg / SVT / EVN

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: "Förstår att Nato får vänta"

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger på en presskonferens i kväll att han har förståelse för att Ukraina inte kan bli medlemmar i Nato så länge kriget fortfarande pågår.

- Vi vet att vi inte kommer bli en Natomedlem medan kriget rasar. Inte för att vi inte vill, men för att det inte är möjligt, säger han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare i april sagt att samtliga Natomedlemmar är överens om att Ukraina så småningom kommer gå med i Nato när kriget väl är över.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland: Har bevis för Ukrainakoppling

Rysk polis har gripit en person som misstänks för att ha finansierat terrordådet i Moskva. De säger sig nu ha bevis, men presenterar inga, för att terroristerna fått pengar av Ukraina för att utföra dådet.

Ukraina har kategoriskt förnekat alla ryska anklagelser om att de låg bakom attacken, samtidigt som terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig ansvaret för dådet.

Läs artikeln här.

Ryskt stridsflyg störtat vid Sevastopol

Ett ryskt stridsflyg har störtat i närheten av Sevastopol på Krimhalvön, rapporterar ryska statsmedier. Piloten uppges ha klarat sig oskadd.

Det är är ännu oklart vad som föranlett kraschen. Lokala Telegramkanaler, till exempel "Crimean Wind" hävdar att planet sköts ner av den egna sidans luftvärnssystem.

Bilder i sociala medier visar hur planet faller brinnande ner från himlen och hur piloten dalar ner i en fallskärm.

Filmer på Telegram sägs visa hur planet störtar från skyn.
Markerad händelse

Tjeckien: Har stoppat rysk propagandainsats

Tjeckien har infört sanktioner mot nyhetssajten "Voice of Europe" som uppges ha varit en del av en rysk propagandaoperation i Europa, skriver Reuters.

Enligt det tjeckiska utrikesdepartementet har den proryske ukrainske oligarken Viktor Medvedchuk i hemlighet finansierat projektet inför EU-valet i sommar.

Syftet ska ha varit att underminera Ukrainas självständighet och legitimitet. Medvedchuk ska enligt Tjeckien ha samarbetat med både journalister och företrädare för vissa europeiska partier för att öka Ryssland inflytande i Europa.

Källor: Turkiet kan bistå USA:s granatproduktion

Samtal pågår om att öka den turkiska försäljningen av sprängmedel till USA, vilket i sin tur skulle kunna trefaldigt öka den amerikanska tillverkningen av ammunition, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Enligt källorna har landet potential att trefaldigt öka produktionen av 155 millimetergranater, en Natostandard, om saken går i lås.

Stora delar av västvärlden kämpar för att bistå Ukraina med ammunition som på grund av ökad efterfrågan och bristande lager fått en akut brist på artillerigranater. En ökad tillverkning och försäljning av turkiska sprängmedel skulle kunna ge försvarsindustrin en välbehövlig skjuts, enligt Bloombergs källor.

En ukrainsk soldat i en självgående artilleripjäs av typen 2S3 vid Bachmut den 25 mars. Foto: Efrem Lukatsky/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Utrikesminister Kuleba på besök i Indien

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på X att han befinner sig på besök i Indien för att bland annat diskutera president Zelenskyjs tiopunktsprogram för fred.

Kuleba skriver att målet även är att stärka banden mellan länderna.

Indien har intagit en neutral position gällande Rysslands fullskaliga invasion. Premiärminister Modi var en av de världsledare som gratulerade Putin för den så kallade valvinsten, och detta med en förhoppning om att "stärka banden" mellan Indien och Ryssland.

Socialtjänsten: 1 800 barn har blivit föräldralösa

Närmare 1 800 ukrainska barn har förlorat båda sina föräldrar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion 2022, uppger Ukrainas socialtjänst för Kyiv Independent.

FN rapporterade i början av januari att omkring 1 800 barn skadats eller dödats under samma tidsperiod.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ryska anfall från norr till syd

Ryssarna trycker fortsatt på vid orterna Terny i nordost och vid Bilogorivka i öster, skriver Ukrainas generalstab i sin dagliga rapport. Enligt dem har ett ryskt genombrytningsförsök hejdats där det senaste dygnet.

Samtidigt pågår hårda strider i Bachmutområdet. Ryssarna har under en tid försökt att ta sig fram till staden Tjasiv Jar, men hittills utan framgång.

Ukrainarna försöker hålla tillbaka ryssarna väster om Avdijivka där man sedan stadens fall förlorat ett större område. Också vid det ukrainska brohuvudet vid Krynky är striderna intensiva med upprepade ryska infanterianfall, uppger en ukrainsk militär talesperson för Ukrinform.

Ukraina: Ny typ av flygbomb har använts

Under nattens och gårdagens attacker mot Charkiv kan en ny typ av flygbomb ha använts, hävdar regionens guvernör Oleg Synebuhov enligt Reuters.

Han säger att Ryssland verkar ha testat den modifierade bomben, som beskrivs som en slags blandning av en riktad luftbomb och en robot, på bostäder i Charkiv-regionen.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna.

Markerad händelse

Nya attacker mot Charkiv

Storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina har återigen utsatts för ryska luftangrepp, uppger borgmästaren Ihor Terechov strax efter midnatt natten till torsdag.

På Telegram skriver han att en restaurang förstörts, men att ingen person verkar ha kommit till skada.

Två timmar senare rapporteras det om ytterligare en explosion i Charkiv. Ukrainska flygvapnet uppmanar invånare söka skydd.

Tidigare under dagen dödades en och minst 16 andra skadades i ryska flyganfall mot staden. 18 lägenhetshus fick också materiella skador.

Charkiv utsattes även förra veckan för ett flertal ryska attacker som slog ut elen i staden. Elförsörjningen har fortfarande inte helt återställts.

Fasad med trasiga balkonger och splitter på marken.
Flera lägenhetshus skadades efter ryska flyganfall mot staden tidigare under onsdagen. Foto: SERGEY BOBOK/TT
Markerad händelse

Miljonstöd mot hungern i Ukraina

Regeringen har beslutat om att avsätta 120 miljoner kronor för att bekämpa hunger i Gaza, Ukraina och Sudan. Stödet förses genom FN:s livsmedelsprogram (WFP) som är den största humanitära organisationen som arbetar mot hunger.

Pengarna utgör en del av regeringens beslutade stöd till WFP för 2024. Det totala stödet uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor, varav drygt 930 miljoner är kärnstöd från UD och 360 miljoner kronor via Sida.