Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Ryska framsteg i Bachmut - har tagit 65 procent

Ryska styrkor fortsätter att avancera i Bachmut. Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war, ISW, bedömer att det är sannolikt att ryska Wagnerstyrkor bland annat intagit industrikomplexet Azom där strider pågått den senaste tiden.

Enligt ISW bedöms Ryssland ha utökat kontrollen av Bachmut med ungefär 5 procent den senaste veckan. Totalt bedöms cirka 65 procent av staden vara under rysk kontroll.

De ryska styrkorna försöker sannolikt etablera kontroll i de norra och centrala delarna av staden för att framöver kunna avancera mot stadens centrum.

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Rysk guvernör: Attacker mot Belgorod i natt

Guvernören i den ryska regionen Belgorod skriver på Telegram att flera orter beskjutits under natten av den ukrainska militären. Flera personer och byggnader uppges ha skadats.

Belgorodregionen, som gränsar till Ukraina, hamnade i blickfånget när ryska frivilliga som slåss på ukrainarnas sida genomförde en räd över gränsen i mitten av maj.

Ukrainarna har vid flera tillfällen understrukit att regionen spelar en viktig roll i ryssarnas ständiga drönar- och raketattacker mot ukrainska städer.

Barn dödat under nattlig attack mot Kiev

På natten mot torsdag dödades tre personer - varav ett barn - och flera skadades i en rysk attack mot Kiev, uppger lokala myndigheter på Telegram.

Inledningsvis uppgavs att två barn dödats.

Ukrainskt försvar sköt ner robotar som föll ned och träffade bostadshus, bilar och en vårdinrättning.

Tio ryska robotar ska ha skjutits ner av det ukrainska luftvärnet, hävdar den ukrainska militären.

Ukrainskt luftförsvar fångade upp en Shahed-drönare i luften under en av Rysslands flygattacker mot Kiev på måndagen. Ryssland har intensifierat attackerna mot flera platser i Ukraina sedan förra helgen.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

USA ger nytt militärt miljardpaket till Ukraina

På onsdagen uppgav Biden-administrationen att USA ska skicka ytterligare militärt bistånd till Ukraina på drygt 3, 2 miljarder kronor. Det rapporterar CNN.

Paketet kommer att innehålla bland annat luftförsvarssystem som kan avvärja flygattacker, radarstyrda missiler och ammunition som kan släppas från drönare.

Detta är det 39:e gången sedan augusti 2021 som USA tar utrustning direkt från amerikanska försvarets utrustning för att förse Ukraina, säger Pentagon i ett pressmeddelande.

Sedan kriget började har USA gett mer än 408 miljarder kronor i militärt bistånd till Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckte sin tacksamhet på Twitter efter beskedet om USA:s stödpaket. Foto: SVT

Rysslands försvar följer inte egna regelboken

Ryssland har länge förberett sig för Ukrainas motoffensiv genom att bygga försvarslinjer på de ockuperade områdena i Ukraina. Men det sätt som de ryska soldaterna gör det på följer inte deras egna militära föreskrifter.

– Jag blev själv förvånad, säger Jörgen Elfving, kännare av rysk militär taktik.

Försvarslinjerna ”en tuff uppgift för Ukraina”

Ukraina väntas inom kort gå till motoffensiv med flera nya brigader, men de ryska soldaterna har grävt tiotals mil långa nya försvarslinjer.

– Att bryta igenom de ryska försvarsställningarna blir en mycket tuff uppgift för ukrainarna, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant och expert på rysk militär.

Nedskjutna robotar faller över Kiev

En bilkamera fångar när delar av en nedskjuten robot faller från skyn och träffar en bilväg i Kiev efter ytterligare ryska attacker mot huvudstaden. Klippet är från i måndags och bilderna har verifierats av Reuters.

Den ukrainske befälhavaren Valeriy Zaluzhnyj säger att Ukraina sköt ner 11 kryssningsrobotar och ballistiska robotar som avfyrades mot Kiev på måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

IAEA: Detta bör göras för att undvika katastrof

Situationen vid kärnkraftverket i Zaporizjzja är fortfarande mycket farlig och skulle mycket väl kunna mynna ut i en katastrof, enligt IAEA:s Rafael Grossi.

På tisdagen presenterade han därför i FN:s säkerhetsråd fem principer för att undvika en katastrof som han hoppas Ukraina och Ryssland ska kunna följa:

1. Inga attacker får ske mot kärnkraftverket eller dess personal överhuvudtaget. 2. Kärnkraftverket får inte fungera som vapen- eller ammunitionslager. 3. Elförsörjningen till anläggningen får inte störas. 4. Alla system, byggnader och komponenter ska skyddas från sabotage. 5. De fyra ovanstående principerna får inte undermineras.

En kvinna står vid en förstörd bro vid byn Bohorodychne i Donetskregionen. Orten hade 600 invånare innan invasionen, idag bor endast 18 personer där. Foto: Oleg Petrasyuk/TT

ISW: Putin spelar ner drönarattackerna

President Vladimir Putin försökte spela ner betydelsen av drönarattackerna i Moskva på tisdagen, skriver tankesmedjan ISW i en analys.

Enligt dem visar detta på presidentens begränsade möjligheter till att hämnas, då man redan attackerar Ukraina nästan dagligen med drönare och robotar.

Senaste om: Kriget i Ukraina