Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Folkrättsexperten: Putin kommer inte åka dit han riskerar gripas

När kriget väl är över tror Mark Klamberg, professor i folkrätt att bara ett fåtal rättegångar om krigsbrott kommer ske i den internationella domstolen i Haag.

– De stora antalet rättegångar kommer ske i Ukrainska domstolar där de har 96.000 anmälningar om krigsbrott, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Igår ställde Vladimir Putin in en resa till Sydafrika där han riskerade att gripas enligt arresteringsordern om krigsbrott från den internationella brottsmålsdomstolen ICC.

– Han kommer inte åka till länder där han riskerar att bli gripen. Jag tror Putin först kommer ställas till svars i Haag när det skett ett regimskifte, säger Mark Klamberg.

Överblick

Zelenskyj: Ukraina gör framsteg i nordost

Ukraina uppnår "påtagliga" resultat mot ryska styrkor i det nordöstra länet Charkiv, enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Tidigare i maj inledde Ryssland en större markoffensiv mot Charkiv, och har sedan dess hävdat kontroll över flera byar.

Enligt militärens talesperson Nazar Volosjyn har den ukrainska militären lyckats "stabilisera situationen" vid fronten i Charkiv. Men den beskrivs fortfarande som svår och snabbföränderlig.

– I länet Charkiv tillintetgör våra styrkor ockupanten, resultaten är påtagliga, säger Zelenskyj i sitt kvällstal.De flesta av striderna pågår där nu. (TT)

Markerad händelse

Hårda strider i Pokrovsk

Ukrainska trupper i östra Ukraina är under hårt tryck då det råder hårda strider i Pokrovsk-regionen, uppger landets militär på tisdagskvällen, enligt Reuters.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver läget i regionen och närliggande områden som "extraordinärt svårt" i ett nattligt videotal.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ryssarna trycker på vid Bilogorivka

Våldsamma strider pågår vid Bilogorivka, en liten och kraftigt krigshärjad ort i Luhanskregionen. Ryssland påstod på måndagen att de tagit "full" kontroll över samhället, något som tydligt tillbakavisats av Ukrainas militär.

Ukrainarna har samtidigt varit tydliga med att ryssarna försöker avancera i området.

"Attackerna i Bilogorivkaområdet avtar inte", skriver Ukrainas generalstab på tisdagskvällen.

På tisdagen publicerade en enhet inom Ukrainas 81:a brigad ett klipp som sägs visa intensiv rysk beskjutning vid Bilogorivka. Filmen sprids i sociala medier, men SVT Nyheter har inte kunnat avgöra när eller var klippet är filmat.

Markerad händelse

Ryska pengar i EU ska gå till Ukraina: "Historiskt"

EU beslutade på tisdagen att använda avkastningen från de frysta ryska tillgångarna i unionen till militärt och finansiellt stöd till Ukraina. Detta efter månader av diskussioner och hård rysk kritik.

Tillgångarna tros generera uppemot 20 miljarder euro fram till 2027. De första pengarna väntas nå Ukraina i juli.

Svenska UD beskriver beslutet som "historiskt".

– Regeringen är positiv till ytterligare och mer långtgående åtgärder, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett pressmeddelande.

G7-länderna fryste 300 miljarder dollar tillhörande Ryssland 2022. Ukraina har drivit på för att pengarna helt ska konfiskeras.

Ukrainska påståendet: Slagit ut ryskt krigsfartyg

Ukrainas generalstab och landets flotta uppger på Telegram att de den 19 maj slog ut en ryskt krigsfartyg i Sevastopol på Krim. De presenterar inga bevis för påståendet.

Militären uppgav också i dagarna, även då utan att visa upp några bevis, att de förstört ett ryskt minröjarfartyg på Svarta havet.

Indiens köp av rysk olja ökar kraftigt

Indiens oljeimporter från Ryssland i april utgjorde de högsta nivåerna på nio månader, rapporterar Reuters. Indien, som är världens tredje största köpare och konsument av olja, är en Rysslands främsta oljekunder.

Enligt Reuters importerades 1,8 miljoner ryska fat till indiska raffinaderier under april månad, en ökning med 8,2 procent jämfört med månaden innan.

Markerad händelse

Ukraina: Tusentals fångar ansökt om tjänstgöring

Över 3 000 fångar och dömda personer har ansökt om att få gå med i Ukrainas militär, uppger landets vice justitieminister Olena Vysotska, skriver Kyiv Independent.

Innan personerna accepteras av militären ska de genomgå en rad olika utvärderingar. För den som dömts för allvarliga brott så som mord, våldtäkt och grova narkotikabrott är dörren stängd.

Den nya lagen som gör det möjligt för brottsdömda att ansluta sig till militären passerade parlamentet i början av maj. Rekryterna kommer att placeras i särskilda enheter och kommer inte alltid att erbjudas permission, enligt Ukrainska Pravda.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Flera större anfall mot Tjasiv Jar

Våldsamma strider pågår ännu vid Tjasiv Jar, staden som pekats ut som ett av flera huvudmål för Ryssland under en större sommaroffensiv.

Ryssarna, som det senaste året pressat sig från Bachmut till stadens utkanter, ska enligt Ukraina i dagarna ha utfört flera större anfall mot orten.

"Fienden utförde flera stormingsförsök. Våra försvarsstyrkor lyckades förstöra dessa kolonner. Fienden ger inte upp sina försök att erövra Tjasiv Jar", säger en militär talesperson till Ukrinform.

Ryssarna ha enligt Ukraina även ha utfört ett mycket stort antal artilleri- och granatkastarattacker mot orten på tisdagen. Se militärens bilder från Tjasiv Jar ovan.

Uppgifter: Samtal om EU-medlemskap i juni

Tjänstemän från EU och Ukraina driver på för att inleda formella förhandlingar om ukrainskt EU-medlemskap redan den 25 juni, det skriver tidningen Politico och hänvisar till fem anonyma diplomatkällor.

Möjligheten att inleda samtal har stoppats av Ungern men just nu sker intensiva påtryckningar från både EU och Ukraina för att Ungern att ändra sig, enligt Politico.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

M: EU bör utbilda 100 000 ukrainska soldater

Moderaterna vill att EU ska utbilda fler ukrainska soldater.

– Inom ett år vill vi att 100 000 ukrainska soldater har utbildats, säger Moderaternas Tomas Tobé på en pressträff.

Moderaternas EU-toppkandidat Tomas Tobé menar att det är tydligt att Europa har ett behov av att utbilda ukrainska soldater.

– Kriget kommer inte ha ett snabbt slut om Putin inte lämnar Ukraina, säger han.

Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentsvalet Tomas Tobé och Pål Jonson höll en pressträff med försvarsnyheter på tisdagen.