Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Wagnertoppen Utkin begravd nära Moskva

Bland de som dog i flygkraschen tillsammans med Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin fanns även den andra Wagnertoppen Dmitrij Utkin, en rysk arméofficer och påstådd medgrundare till privatarmén.

Utkin begravdes under torsdagen nära Moskva, rapporterar flera medier. Bilder som nyhetsbyrån AFP:s fotograf tagit från begravningsplatsen visar att flera privatpersoner och soldater med blomsterkvastar såväl som journalister tagit sig till kyrkogården Federal Military Memorial Cemetery.

Bild på Utkin, stora blomsterarrangemang och en Wagnerflagga intill gravstenen
Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/TT

Överblick

USA: Rysk vinterattack mot infrastruktur väntas

USA har tillsammans med Ukraina arbetat för att förbereda landet inför en rysk vinterattack. USA säger att man förväntar sig att Ryssland kommer försöka slå ut kritisk infrastruktur, som elnät och energikällor i vinter. Det säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Kirby enligt Reuters.

USA säger att de bland annat har hjälpt Ukraina att förbättra sina luftvärnsförmågor. Och att de har skickat annat stöd som ska hjälpa ukrainare som blir utan el och värme på grund av attackerna.

Flera analytiker har varnat för att Ryssland under hösten sparat på sina långdistansrobotar för att under vintern kunna attackera ukrainsk infrastruktur.

Flera länder bojkottade Lavrovs tal i OSSE

När Rysslands utrikesminister i dag skulle tala under toppmötet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, lämnade flera länders delegationer lokalen i protest. Däribland den ukrainska delegationen.

Lavrov höll ett tal där han bland annat anklagade västländer för att stödja den "nynazistiska regimen i Kiev", vilket väckte kraftiga protester bland de som deltog.

Ryssland har däribland stoppat flera avgörande beslut i organisationen, bland annat att godkänna OSSE:s budget.

Nu uppger flera länder att säkerhetsorganisationens existens är hotad på grund av Rysslands närvaro. Bland annat Polen, Estland, Lettland och Litauen deltar inte alls på grund av den ryska närvaron.

En mural tillägnad det ukrainska luftförsvaret avtäcktes i Kiev på torsdagen. Foto: Sergey Dolzhenko/TT
Markerad händelse

Ukraina: Har saboterat ryska järnvägar

Ukrainas militära underrättelsetjänst skriver på Telegram att man "i dagarna" saboterat två två järnvägssträckor i Ryssland. Den ena i närheten av byn Lazjenki och den andra vid Artemjevo.

Enligt ukrainarna ska förseningar ha uppstått på sträckorna, till följd av anlagda bränder i två reläskåp. Underrättelsetjänsten skriver ofta om att de utfört liknande operationer på rysk mark.

Enligt uppgifter till Suspilne så ska även en explosion ha skett i en järnvägstunnel i delrepubliken Burjatijen. Fyra sprängladdningar ska ha detonerat på sträckan som leder till Kina. Ukrainska myndigheter har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Von der Leyen: Inkludera Ukraina i försvarsplanen

EU bör ta Ukrainas behov i beaktning vid utformningen av dess framtida strategi för den europeiska försvarsindustrin, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skriver Reuters.

Hon vill också att Ukraina i högre utsträckning än idag inkluderas i EU:s olika försvarssamarbeten.

- Vår strategi blir komplett först när Ukrainas behov och industriella förmåga räknas med, säger von der Leyen i ett tal under europeiska försvarsbyråns årliga konferens.

Ukraina: Flera skadade i attacker mot Donetsk

En person dog och flera skadades, varav fyra barn, efter beskjutning mot tre orter i Donetskregionen under natten, skriver ukrainska myndigheter på Telegram. Antalet väntas stiga.

I byn Novohradivka ska ett flerfamiljshus ha träffats och flera personer tros ligga under rasmassorna. I Mirnograd uppges en polisstation ha förstörts.

Ukrainas flygvapen uppger att de skjutit ner 14 av 20 drönare som avfyrades mot landet under natten.

Det träffade huset i Novohradivka. Foto: Ukrainas polismyndighet

Kronprinsesseparet träffade ukrainska soldater

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på statsbesök i Storbritannien.

På onsdagen träffade de tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och den brittiske försvarsministern Grant Shapps ukrainska soldater som tränas av svenska befäl och hemvärnssoldater.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel,försvarsminister Pål Jonson och den brittiske försvarsministern Grant Shapps tränande ukrainska soldater. Foto: Alastair Grant/TT

Ryskt lagförslag: Kräv "lojalitet" av utlänningar

Rysslands inrikesdepartement föreslår att utländska medborgare som besöker landet ska underteckna ett "lojalitetsavtal", skriver den statliga nyhetsbyrån Tass.

Där ska personen gå med på att inte kritisera ryska lagar och den ryska statens handlingar samt att inte "snedvrida det sovjetiska folkets bidrag till segern över fascismen".

Myndigheten vill även att personen "inte missbrukar sin rätt till informationsfrihet", inte sprider "propaganda om icke-traditionella sexuella relationer" och inte på något sätt "förringar" att ett äktenskap upprättas mellan en man och en kvinna.

Markerad händelse

Podolyak: Samtal möjliga efter ryskt nederlag

Det är omöjligt att föra samtal om fred med Ryssland innan landet har krossats fullständigt på slagfältet, skriver Mykhailo Podolyak, rådgivare till chefen för Ukrainas presidentstab på Telegram.

Uttalandet är i linje med vad landet sagt tidigare och sker i ljuset av att president Vladimir Putin senast i förra veckan anklagade ukrainarna för bristande förhandlingsvilja.

Enligt Podolyak är det tydligt att Rysslands mål fortfarande är att fullfölja sin "särskilda militära operation" och därmed lägga så mycket av Ukraina under sig som möjligt.

"Varken i februari/mars 2022, eller vid någon annan tidpunkt, kunde några riktiga fredssamtal ske. Ryssland förhandlade aldrig - de krävde ett erkännande för sin rätt att döda", skriver Podolyak.

Ett fält i närheten av Bachmut, prickigt av kratrar. En vanlig syn vid östfronten. Foto: Alex Babenko/TT

Militären: Inget hot från Belarus i nuläget

Ett mindre antal ryska soldater befinner sig för närvarande i Belarus men utgör inget hot mot Ukraina i nuläget, uppger en talesperson för den ukrainska militären, skriver Suspilne.

Ryssarna har enligt honom flyttat stora delar av de styrkor de haft i landet till öst- och sydfronten i Ukraina.

Ryska styrkor gick in i Ukraina från Belarus i början av den fullskaliga invasionen 2022. Ukrainarna har sedan dess förstärkt gränsområdena med soldater och omfattande försvarsverk.

Senaste om: Kriget i Ukraina