Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Ukrainas toppgeneral: Striderna i nordost har "förvärrats avsevärt"

Striderna vid den norra delen av Ukrainas östfront har förvärrats avsevärt de senaste dagarna, med dussintals dagliga attacker från ryska styrkor. Det uppger Olkesandr Syrskyj, befälhavare för de ukrainska markstyrkorna, enligt The Guardian.

Enligt toppgeneralen, som ska ha besökt de ukrainska trupperna i området, har de ryska styrkorna omgrupperat sig efter flera förluster och i stället utfört attacker mot städerna Makiivka och Kupiansk, rapporterar Reuters.

- Fiendens huvudmål är att omringa Kupiansk och nå floden Oskil, sa Syrskyj i en kommentar från en officiell militär plattform.

Han poängterade också att trots de ryska attackerna så har de ukrainska trupperna stabilt stått kvar.

Överblick

Markerad händelse

Sverige skickar reservkraftverk till Ukraina

Regeringen kommer under dagen att fatta beslut om att skicka 13 dieseldrivna reservkraftverk till Ukraina, rapporterar Sveriges radio.

Detta för att bistå landet i dess mycket ansträngda energisituation, orsakad av upprepade ryska attacker mot kritisk infrastruktur.

Det ukrainska energibolaget DTEK har varnat för att ukrainare i vinter, om läget inte blir bättre, riskerar att lämnas med endast sex till sju timmars el om dagen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska erövringarna i år motsvarar Flens kommun

Sedan årsskiftet har ryssarna erövrat drygt 820 km² av Ukraina, ett område lika stort som Flens kommun, enligt den ukrainska analysgruppen Deepstatemap.

– Man försöker pressa på så mycket man kan, men har haft jättesvårt att nå signifikant framgång på fronten, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, i Aktuellt.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Tyskland planerar halvera sitt stöd till Ukraina

Tyskland planerar att halvera sitt militära stöd till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Under 2024 är stödet på 8 miljarder euro, 2025 ska det vara 4 miljarder euro.

– Tyskland halverar stödet för att det finns tillräckligt med pengar nu, med tanke på det amerikanska stödpaketet. Man ger fortfarande signifikanta pengar, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, i Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort fångutbyte - 190 soldater frisläppta

Under dagen ägde ett fångutbyte rum mellan Ryssland och Ukraina, frammedlat av Förenade Arabemiraten. 95 ukrainska fångar byttes mot lika många ryska.

- Tack till vårt team och till Förenade Arabemiraten, skriver president Zelenskyj på Telegram.

Det är det 54:e fångutbytet mellan länderna sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022. Totalt har 3 405 ukrainska fångar släppts från rysk fångenskap, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Markerad händelse

Trump: "Jag älskar inte sanktioner"

Donald Trump säger i en lång intervju med Bloomberg, genomförd två veckor innan mordförsöket, att han och Vladimir Putin "kom väl överens" under hans tid som president.

- Han hade aldrig gått in i Ukraina. Jag sa: Gå aldrig, aldrig, in i Ukraina, säger Trump som senare får frågan om han övervägt att lätta på sanktionerna mot Ryssland.

Detta i ljuset av hans påstående om att kunna avsluta kriget inom 24 timmar skulle han bli ny president.

- Sanktioner tvingar alla bort ifrån oss. Så jag älskar inte sanktioner, säger Trump som sedan går vidare med att prata om Iran och Kina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: 42 000 personer försvunna i kriget

Ukrainas inrikesdepartement har på sin lista över personer som försvunnit "under särskilda omständigheter" idag omkring 42 000 personer registrerade, skriver statliga Ukrinform.

Utöver dessa har 3 000 personer, varav majoriteten utgörs av tidigare krigsfångar, hittats välbehållna och därmed tagits bort från registret. Men desto fler har samtidigt bekräftats döda.

- Vi har idag 4 000 identifierade kroppar, där en övervägande majoritet utgörs av försvarspersonal som tidigare betraktades som försvunna, säger en talesperson för departementet.

Läs mer om Ukrainas och Rysslands förluster här. Hör Joakim Paasikivi om sidornas siffrors trovärdighet i klippet.

Markerad händelse

Uppgifter: Ukraina har övergett Krynkyj

Den ukrainska militären har dragit sig tillbaka från den lilla byn Krynkyj vid Dneprs östra strand, uppger källor med insyn för Suspilne. Beslutet ska ha tagits för flera veckor sedan.

Ukraina tog sig över floden hösten 2023 och erövrade orten. De har sedan dess bitit sig fast under ständig rysk beskjutning och nästan dagliga attacker.

Orten har utgjort en nagel i ögat för ryssarna som i övrigt kontrollerar områderna i Chersonregionens östra delar. I februari påstod Ryssland att de tagit kontroll över Krynkyj, vilket då helhjärtat avvisades av Ukraina.

Markerad händelse

Källor: Greklands gamla F-16-flyg till Ukraina

Grekland planerar att göra sig av med 32 äldre F-16-plan som en del av en modernisering av landets flygvapen, skriver Al Jazeera.

Källor uppger för kanalen att flygen är tänkta att säljas till USA som efter att ha uppgraderat dem ska skicka dem till Ukraina.

Norge, Danmark, Nederländerna och Belgien har lovat att leverera minst 79 flyg till Ukraina, som sagt sig behöva många fler för att på allvar utmana det ryska flygvapnet. Sverige har öppnat för att bistå ukrainarna med Jas Gripen, men inget beslut i frågan har fattats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland och Belarus skickar rekordfå till OS

Ryssland och Belarus skickar enbart 31 atleter till sommarens OS i Paris. Det kan jämföras med OS i Tokyo där 434 deltog.

– Man säger att man inte är intresserade och är utsatta av en bojkott av västsamfundet, säger Rysslandsexperten Martin Kragh.

Ryssland stänger flera gränsbyar

Ryssland stoppar inträde till 14 byar i gränsregionen Belgorod efter upprepade attacker från Ukraina, meddelar guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Ryska myndigheter hävdar att över 200 personer dödats i ukrainska attacker mot gränstrakterna sedan invasionen av Ukraina inleddes 2022. Siffrorna har inte verifierats av oberoende aktörer.

Nu sätter Ryssland upp kontroller för att hindra människor från att ta sig till områdena. Bara vuxna män, iklädda skottsäkra västar och hjälmar, kommer att släppas in, enligt guvernören.

Förtydligande: Siffrornas ursprung i inlägget har kompletterats sedan publiceringen.

(SVT/TT)