Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ryssland: 20 ukrainska drönare nedskjutna på Krim

Tidigt på lördagsmorgonen sköts 20 ukrainska drönare ned i närheten av den ockuperade Krimhalvön, skriver Rysslands försvarsminister på Telegram. Tjänstemän i Moskva påstod också på fredagen att de hade skjutit ned en drönare riktad mot den ryska huvudstaden.

De påstådda attackförsöken har inte bekräftats från ukrainskt håll.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Ryssland använder stridsgas i Ukraina

Ryssland har använt stridsgas mot ukrainska styrkor, hävdar USA. Därmed har ryska styrkor enligt USA gjort sig skyldiga till brott mot kemvapenkonventionen, som merparten av FN:s medlemsländer ratificerat – däribland Ryssland.

Det handlar om stridsgasen klorpikrin, också kallad triklornitrometan, som användes som kemiskt stridsmedel under bland annat första världskriget men sedermera förbjudits. Ämnet är mycket giftigt och framkallar bland annat kvävningskänsla och kräkningar.

Dessutom har Ryssland enligt anklagelserna använt sig av tårgas på slagfältet i Ukraina, rapporterar CNN. Det bryter också mot konventionen om förbud mot kemiska vapen.

(TT)

Drönarbilder visar förödelse i Tjasiv Jar

Drönarbilder från ukrainsk polis som nyhetsbyrån AP tagit del av visar stor förödelse i den strategiskt viktiga staden Tjasiv Jar, en mil väster om Bachmut.

De senaste månaderna har de ryska attackerna mot staden intensifierats och den har pekats ut som Rysslands nästa mål för en offensiv.

På drönarbilderna, som uppges vara tagna på måndagen, syns bland annat rader av vita lägenhetshus som skadats eller helt raserats. En kyrka i staden har också förstörts. Utöver en ensam man syns inga andra människor eller soldater på bilderna.

Rader av vita lägenhetshus har skadats eller raserats i ukrainska Tjasiv Jar.
Drönarbilder från den ukrainska polisen visar förödelsen i Tjasiv Jar. Foto: Ukraine Patrol Police/AP/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter kritiken – nu införs nya mobiliseringslagar

Efter flera månader av debatter, kritik och omskrivningar kommer nu flera förändringar i Ukrainas mobiliseringslagar träda i kraft under maj månad.

Bland annat är alla män i stridsför ålder skyldiga att uppdatera myndigheterna med information om sig själva och straffen för att undvika sin mobilisering skärps. De som undviker mobiliseringen genom att befinna sig utomlands kan också få konsulära tjänster och körkort indragna.

Se Bert Sundström om den omdiskuterade mobiliseringen i Ukraina i videon ovan.

Ryssland: Ukrainskt attackförsök mot infrastruktur

Ukrainska drönare försökte attackera energiinfrastruktur i den ryska regionen Smolensk under natten, skriver guvernören Vasilij Anochin på Telegram.

Han säger inte vilka anläggningar som attacken var riktad mot, men att räddningspersonal har satts in.

Flera drönarattacker de senaste månaderna har riktats mot oljeraffinaderier och depåer.

Markerad händelse

Ukraina tar fram AI-talesperson

Ukrainas utrikesdepartementet har en ny talesperson. Från och med onsdagen kommer den AI-genererade Victoria Shi att göra officiella uttalanden för departementets räkning.

Men det är bara figuren som är framtagen genom artificiell intelligens. Själva uttalandena kommer att vara "skrivna och verifierade av riktiga människor", skriver utrikesdepartementets presstjänst i en kommentar till AFP.

Den största anledningen att använda en AI-genererad talesperson är att spara diplomaternas tid och resurser, säger landets utrikesminister Dmytro Kuleba.

Victoria Shis utseende och röst är baserade på Rosalie Nombre, en ukrainsk sångerska och tv-personlighet. (TT)

Markerad händelse

Guvernören: Stor brand och flera skadade i Odessa

En stor brand bröt ut i den ukrainska hamnen i Odessa vid Svarta havet sent på onsdagen efter ett ryskt robotangrepp, rapporterar lokala medier.

Bilder och video som lagts upp på Telegramkanaler visar lågor och stora rökmoln som stiger från hamnen.

13 personer har skadats i de ryska attackerna, skriver regionens guvernör Oleg Kiper på Telegram.

Dessutom uppger Ukrainas post- och budfirma Nova Posjta sent på onsdagen att en robot har träffat en sorteringsdepå i Odessa. Inga anställda kom till skada.

Oberoende källor har i nuläget inte verifierat rapporterna.

Markerad händelse

USA inför nya sanktioner mot Ryssland och Kina

USA har utfärdat hundratals nya sanktioner mot Ryssland med syfte att förhindra Moskvas kringgående av tidigare västerländska sanktionsinsatser, inklusive genom Kina.

De införde sanktioner mot 20 företag baserade i Kina och Hongkong, efter upprepade varningar från Washington om Kinas stöd till Rysslands militär.

Kinas och Rysslands ambassader i USA har inte kommenterat beslutet i nuläget.

Markerad händelse

Minst tre döda i rysk attack mot Odessas hamn

Tre personer har dött och ytterligare tre har skadats i en rysk robotattack mot hamnen i ukrainska Odessa. Det skriver regionens guvernör Oleg Kiper på Telegram.

Enligt honom har även infrastruktur förstörts.

Han uppmanar allmänheten att lyssna till flyglarmen.

Markerad händelse

Stoltenberg: Ukrainas förtroende för Nato skadat

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, säger efter ett besök i Ukraina att landets förtroende för försvarsalliansen har naggats i kanten med anledning av försenade stödpaket och utebliven ammunition.

Enligt honom behövs det ett tydligt och förutsägbart ramverk för medlemsländernas militära stöd till landet. Han ska själv enligt källor ha föreslagit ett stödpaket på 100 miljarder euro över fem år till ukrainarna där det tydligt framgår vem som ska stå för vad.

- Faktumet att vi inte levererat vad vi lovat har skadat förtroendet, säger Stoltenberg till Reuters, men tillägger att Kiev fortfarande tror på sina allierade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så sprider ryska Iskander förödelse i Ukraina

Ukrainska myndigheter har i ryska robotar, drönare och stridsfordon på slagfältet hittat mer än 2 000 komponenter som kommer från allierade länder.

Runt 50 av delarna har hittats i robotsystemet Iskander som legat bakom minst 209 civila dödsfall i Ukraina, enligt ACLED:s databas. Läs artikeln här.