Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christopher Forsbäck skadades vid fronten – nu är han tillbaka i Ukraina. Foto: Cornelia Schauermann

Kriget i Ukraina

USA: Ryssland och Nordkorea nära vapenavtal

Ryssland och Nordkorea "driver aktivt" sina förhandlingar om ett potentiellt vapenavtal som skulle tillföra betydande ammunition till olika typer av vapensystem, enligt amerikansk underrättelsetjänst. Det rapporterar CNN.

Nyheten om den potentiella affären kommer trots Nordkoreas offentliga påståenden om motsatsen.

Överblick

Ryskt bombplan störtade: Piloterna överlevde

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.
De fyra personerna ombord ska ha lyckats hoppa från planet.

"Ingen dog... Piloterna lever och har förts till sjukhus", skriver regionens guvernör Vladimir Vladimirov på Telegram.

Stavropol är en stad och region mellan Svarta havet och Kaspiska havet.

Ukrainsk militär har publicerat ett klipp via Telegram som påstås visa när planet störtar. Foto: Telegram
Markerad händelse

En död och sex skadade efter ryska raketer

Ett femvåningshus i Dnipro besköts under natten av raketer. Sex personer har hittats skadade. Även Sinelnykiv Oblast attackerades. Där dog en kvinna i attacken.

"Byggnaden brinner och är delvis förstörd. Det kan finnas folk kvar under rasmassorna", skriver regionens guvernör Serhiy Lysak på Telegram.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: "Ryssarna lyckas mala sig fram"

Under Aktuellt kommenterade överstelöjtnant Joakim Paasikivi Ukrainas behov av mer vapenstöd för att kunna stå emot de ryska attackerna:

– Det är både energi och liv som går till spillo om man inte får den här ammunitionen.

Hör mer från Paasikivi i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Talmannen riskerar sitt jobb med Ukrainastödet"

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi kommenterar läget i det amerikanska representanthuset där talmannen Mike Johnson riskerar att förlora jobbet om han lägger fram stödet till Ukraina för omröstning.

Hör mer från korrespondenten i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bildt: Förstår Zelenskyjs frustration

I spåren av Irans attack mot Israel i helgen uttrycker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj frustration över att Ukraina inte får lika mycket aktivt stöd från USA som Israel fått för att skydda sig mot attacker från luften. USA, bland andra hjälpande länder, sköt ner drönare avfyrade av Iran.

Någon som förstår ukrainarens synpunkt är Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt (M). Han anser att hjälpa ett land försvara sig mot "glasklar aggression" är fullt förenligt med FN-stadgar.

- Jag skulle inte vilja utesluta saker längre fram om det skulle visa sig nödvändigt, säger Bildt under Aktuellt.

Hör mer från den tidigare ministern i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men han vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Diskussioner om luftvärnsstöd till Ukraina fördes under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi återkommer med vad vi exakt skickar. Jag ska inte utesluta, men inte absolut inte lova, att vi skickar Patriots, säger Kristersson.

Diskussionen förs nu över till ministernivå för samtal under helgen och vid ett gemensamt utrikes- och försvarsministermöte i EU i Luxemburg på måndag.

Enligt Kristersson kommer då även diskussioner föras om den "skuggflotta" av fartyg som anklagas för att kringgå EU-sanktioner mot Ryssland. (TT)

Markerad händelse

G7 vill använda frysta ryska tillgångar till Ukraina

G7 diskuterar att använda nästan 300 miljarder dollar, motsvarande närmare 3 300 miljarder kronor, i frysta ryska tillgångar som säkerhet för att ge lån till Ukraina, säger EU-kommissionens vicepresident Valdis Dombrovskis enligt Reuters.

Dombrovskis tillägger att olika alternativ övervägs och att diskussionen pågår.

Han hoppas att EU - där lejonparten av de frysta tillgångarna finns - kommer att godkänna en separat EU-åtgärd under de kommande månaderna för att använda vinsten eller räntan på tillgångarna för att hjälpa Ukraina.

Ett beslut kommer att fattas under första halvan av året, säger vicepresidenten.

Markerad händelse

Nato: Vill få till mer luftförsvar till Ukraina

Nato arbetar för att skicka fler luftvärnssystem till Ukraina, sade alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på torsdagen vid ett möte med utrikesministrar i G7.

"Vi har sammanställt data om de olika luftförsvarssystemen vi har i Nato och fokuserat på Patriot-systemen. Och vi arbetar med allierade för att säkerställa att de omdistribuerar några av sina system till Ukraina", sa han till reportrar.

Markerad händelse

Militär utrustning skadad i attack mot flygbas på Krim

Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR skriver att man förstörde flera robotar och radarstationer i den attack mot en rysk flygbas på Krimhalvön som det i går kom uppgifter om.

- Tack vare att man förstört rysk utrustning vid en viktig militärbas på Krim kan våra soldater vid fronten i södra Ukraina känna sig mer säkra, sade Zelenskyj vid ett extrainsatt EU-toppmöte.

Den populära och Kremlkopplade ryska militärbloggen "Rybar" skriver på Telegram att attacken bestod av minst tolv robotar som orsakade skador på "utrustning på flygfältet" samt på en närliggande byggnad.

Skadeläget beräknas fortfarande, skriver GUR.

Inom kort: USA röstar om Ukrainastöd

USA:s representanthus kommer så tidigt som på lördag att genomföra sin sedan länge planerade omröstning om ett nytt stödpaket till bland annat Ukraina, rapporterar Reuters.

Paketet är omstritt i USA, särskilt inom det republikanska partiet - där motståndet mot fortsatt stöd till Ukraina under en lång tid har tilltagit.

Enligt nyhetsbyrån kommer paketet, om det godkänns, tilldela motsvarande över 650 miljarder kronor till Ukraina, tillsammans med cirka 280 miljarder kronor i stöd till Israel.

Ukrainastödet innehåller ett förbehåll från konservativt håll om att icke-militärt ekonomiskt bistånd till Kiev ska återbetala, meddelade talman Mike Johnson.

USA:s talman Mike Johnson vid en pressträff om stödpaketet.
USA:s talman Mike Johnson vid en pressträff om stödpaketet. Foto: J. Scott Applewhite/AP