Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

Militären: Kraftig ökning av drönare till armén

Under årets första sex månader har Ukrainas försvarsindustri levererat sex gånger fler drönare till militären än under hela 2023, säger befälhavaren för militärens obemannade styrkor till RBC Ukraina.

Enligt honom så kommer fler än en miljon drönare att ha levererats vid årsskiftet.

Små drönare spelar en avgörande roll för båda sidor vid fronten, både som rena vapen och som spaningsutrustning.

Överblick

Ukraina: Stort antal offer i attack mot Pokrovsk

Minst fyra personer dödades och åtminstone 34 skadades i en rysk attack mot staden Pokrovsk under natten mot måndagen, uppger regionens guvernör Vadym Filashkin på Telegram.

Enligt honom skadades totalt 17 bostadshus när två ryska robotar slog ner.

"Det har inte funnits några säkra platser kvar i Donetskregionen på mycket länge. Ta hand om er! Evakuera!", skriver Filashkin.

Åklagarkammaren i Donetsk, som lagt upp pixlade bilder på några av offren, skriver på Facebook att de inlett en förundersökning om krigsbrott.

En stor krater som enligt ukrainska myndigheter orsakats av en rysk robot. Foto: Vadym Filashkins Telegramkanal

Franske NS-ledaren vill skicka färre vapen

Jordan Bardella, ledare för det franska högernationalistiska partiet Nationell samling, säger vid en presskonferens att han ser Ryssland som ett hot mot landet, men att han samtidigt vill dra ner på vapenleveranserna till Ukraina, skriver Reuters.

Han säger att han, vid en eventuell valvinst, helt utesluter att skicka trupper till landet och att han inte heller vill att Frankrike ska skicka vapen som har förmåga att nå mål inne i Ryssland.

Frankrike har skickat en rad olika vapensystem till Ukraina, bland annat långdistansroboten SCALP som också går under namnet Storm Shadow.

I helgen firades midsommar i Ukraina. Här hoppar två kvinnor över en eld för att enligt traditionen motverka onda andar. Foto: Efrem Lukatsky/TT
Markerad händelse

EU:s 14:e sanktionspaket mot Ryssland antaget

Europeiska rådet har godkänt unionens 14:e sanktionspaket mot Ryssland med anledning av landets aggression mot Ukraina.

Paketet är främst tänkt att begränsa det ryska kringgåendet av de redan rådande sanktionerna via länder utanför Europa.

Åtgärderna ska även förhindra att flytande rysk naturgas, så kallad LNG, skeppas via EU. Dessutom läggs ett hundratal individer till på listan över personer som anses hota Ukrainas suveränitet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Borell: Kan kringgå Ungern om vapenköp

En lösning har hittats för att kringgå Ungerns veto mot att köpa vapen till Ukraina för intäkterna från de frysta ryska tillgångarna i EU, säger unionens utrikeschef Josep Borrell till FT.

Eftersom landet lade ner sin röst, snarare än att rösta emot, vid en tidigare överenskommelse om hur pengarna ska användas så bör de inte inkluderas i framtida samtal kring detta, enligt honom.

Lösningen, som ännu inte antagits av medlemsländerna, skulle kunna möjliggöra säkerheten för G7-ländernas lån på 50 miljarder dollar till Ukraina, som de frysta ryska tillgångarna i EU är tänkta att betala av.

Förödelsen är stor i Vovtjansk, huvudskådeplatsen för striderna i Charkivregionens norra delar. Foto: Ukrainska militären/TT

Ukraina: Attack mot Odessa - tre offer

Två ryska kryssningsrobotar avfyrades under morgonen mot kuststaden Odessa, uppger regionens guvernör på Telegram.

Tre personer ska ha skadats, enligt honom. Bilder, publicerade av bland annat Suspilne, visar ett stort rökmoln över staden.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Militären: Håller fortfarande i Novooleksandrivka

På söndagen uppgav den ukrainska analysgruppen Deepstatemap att ryssarna tagit full kontroll över orten Novooleksandrivka på sydöstfronten, något som plockades upp av flera ukrainska medier.

Påståendet avvisas nu av Ukrainas 110:e brigad, som fortfarande säger sig hålla stånd.

"En stor del av Novooleksandrivka kontrolleras av ockupanterna, men inte hela", skriver de och beskriver striderna som mycket hårda.

Sedan april har den ryska styrkorna pressat sig allt längre västerut från det erövrade Avdijivka i riktning mot den större staden Pokrovsk, som pekats ut som ett av Rysslands huvudsakliga erövringsmål. Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expert: Så effektiva är ryska "sköldpaddorna"

De har synts en tid nu på slagfältet i Ukraina – ryska stridsvagnar täckta av stora plåtskal. Skämtsamt har de i sociala medier kallats för ”sköldpaddsstridsvagnar”. Men faktum är att ombyggnaden fyller en funktion.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Stora delar av Charkiv strömlöst efter attacker

Flera attacker har inträffat i staden Charkiv under söndagseftermiddagen, skriver regionens guvernör Oleh
Syniehubov på Telegram. Minst en person ska ha dött.

Delar av staden är också helt utan elektricitet till följd av attackerna, skriver Syniehubov. Även president Zelenskyj säger att strömmen försvunnit på sina håll och att tunnelbanesystemet slutat fungera.

Ukraina beskriver attackerna som "riktade bombningar".