• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Bild över brandens utbredning.

Dödlig skogsbrand rasar i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Över 4.200 brandmän bekämpar en brand i kring Big Sur, Kalifornien på den amerikanska västkusten.

Minst två personer har omkommit, mer än 40 hem har förstörts och hundratals människor har evakuerats.

Den så kallade Sobrane-branden utbröt tidigare i veckan i en skogspark strax söder om kuststaden Carmel by the Sea, och har sedan dess snabbt vuxit sig starkare. I området råder svår torka i vegetation och mark och den brandhärjade ytan uppgår nu till 120 kvadratkilometer, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Två döda

I räddningsinsatsen ingår 4.245 brandmän som med olika medel försöker hejda brandens framfart. Arbetet med att upprätta brandgator har försvårats på grund av ogynnsamma väderförhållanden. Luftfuktigheten är låg och temperaturen hög.

I tisdags omkom en bulldozerförare i lågorna sedan hans fordon vält. I torsdags hittades en 67-åring man död i en utbränd bil, efter att han vägrat att lyda order om evakuering.

Exklusiva hus förstörda

I Carmel-området ligger många exklusiva fastigheter, med privata hus som räknas till de dyraste i hela USA. 41 bostadshus och 10 kringliggande byggnader har förstörts av lågorna. Brandförsvaret har dock lyckats rädda ett stort antal residenser belägna högre upp i bergen.

Myndigheterna stänger nu kringliggande parker och evakuerar boende i området.

Insatsen

Totalt antal brandmän: 4.245

Brandmansteam: 94

Bilar: 394

Helikoptrar: 14

Tankerflygplan: 6

Bulldozers: 67

Brandbilar: 41

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.