Det senaste dygnets oroligheter i östra Ukraina, med dödsfall på båda sidor, kan bli ett argument för en större militär insats från Rysslands sida. Det anser experter som SVT talat med. På andra sidan gränsen står 40 000 ryska soldater och väntar enligt uppgift från Nato.
– Om det nu skett ryska dödsfall kan det bli en tändande gnista för en rysk militär intervention i större skala. Det kan man inte utesluta, säger Christian Allerman, tidigare marinattaché vid svenska ambassaden i Moskva.
Påminner om Krim
Händelseutvecklingen i östra Ukraina påminner mycket om annekteringen av Krim, menar experterna som SVT talat med. Även här finns det en rysk befolkning i ett område som Ryssland vill ska få starkare federal status. Attackerna är koordinerade och de som deltar i dem är uniformerade och välutrustade.
– Man använder sig av en icke-identifierbar trupp, men jag bedömer det som troligt att det är ryska fallskärmssoldater. Det finns elitförband som är särskilt lämpade för sådana här händelser, säger Christian Allerman.
– Det kommer just nu rapporter på Twitter från olika städer om att pro-ryska separatister har tagit över olika byggnader. Det är definitivt inte fråga om några spontana händelser bland befolkningen, säger Carolina Vendil Pallin, forskare i rysk säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Fyrpartsmöte hotat
På torsdag ska ett planerat fyrpartsmöte mellan EU, USA, Ryssland och Ukraina hållas i Genéve. Enligt Christian Allerman vill Ryssland inför det mötet visa att Ukraina inte behärskar att upprätthålla lag och ordning i de östra delarna. Men enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax ska USA:s utrikesminister John Kerry i telefonsamtal med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnat för ”ytterligare konsekvenser” om inte Ryssland drar tillbaka sina trupper. Enligt Carolina Vendil Pallin är situationen på marken nu helt annorlunda än när riktlinjerna för mötet drogs upp. Ytterligare sanktioner kan komma att riktas mot Ryssland och då är frågan om Ryssland kommer till fyrpartsmötet.
– Det är uppenbart att mötet är hotat. Väst kräver bland annat att Ryssland drar tillbaka sin trupp. Om Ryssland inte hörsammar detta antar jag att man måste vidta åtgärder.
Nationalistisk våg i Ryssland
I skuggan av händelseutvecklingen i östra Ukraina växer den nationalistiska vågen i Ryssland efter Krimannekteringen.
– Det är väldigt starka fiendebilder som läggs fram, vilket minskar korridoren för vilka utrikespolitiska alternativ som Ryssland har kvar, säger Carolina Vendel Pallin.