Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En sån här dom kan leda till att en del kvinnliga väljare röstar på någon annan”, säger Fouad Youcefi om konsekvenserna som kan följa efter att Donald Trump förlorat förtalsmålet. Foto: SVT

Donald Trump förlorar förtalsmål – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Skyldig. Det var juryns slutsats efter civilmålet mot expresidenten Donald Trump. Han har både förtalat och utsatt en kvinna för övergrepp, enligt juryn – och ska betala över 50 miljoner kronor i skadestånd.

”En fortsättning på den största häxjakten genom tiderna”, kommenterar Trump.

Bakgrunden till det civilrättsliga målet rör en våldtäktanklagelse. Författaren och journalisten E. Jean Carroll säger sig ha blivit våldtagen av Trump i mitten av 1990-talet.

– Hon gick ut själv med ett brett leende och sa att idag vet världen äntligen sanningen. Den här segern är inte bara för mig utan för varje kvinna som inte blivit trodd, berättar SVT:s korrespondent Fouad Youcefi.

Trump har tillbakavisat anklagelserna och sagt att det var ett sätt för Carroll att sälja fler böcker. Carroll svarade 2019 med att stämma expresidenten för förtal. Senare har hon utökat stämningen till att även gälla det påstådda övergreppet.

Mångmiljonbelopp i skadestånd

Enligt juryns utslag har Trump inte gjort sig skyldig till våldtäkt. Han bedöms dock ha utsatt Carroll för ett sexuellt övergrepp och hans uttalanden om Carroll utgör förtal, menar juryn.

Totalt ska han betala över 5 miljoner dollar, alltså nära 51 miljoner kronor, i skadestånd.

– Det här kan betyda att personer som har anklagat honom tidigare försöker föra den striden också juridiskt, en del har låtit bli att göra det, säger Fouad Youcefi.

Trump svar: ”En skam”

Under rättegången har expresidenten lyst med sin frånvaro. Han har via sin advokat begärt att inte närvara i rättssalen. I ett inlägg på plattformen Truth social kommenterar han domen:

”Jag har absolut ingen aning om vem den här kvinnan är. Den här domen är en skam – en fortsättning på den största häxjakten genom tiderna”, skriver Trump.

Hans kampanjstab meddelar att domen kommer att överklagas.

I flera juridiska processer

Den senaste tiden har det stormat juridiskt kring Trump. Han står också åtalad i ett brottmål som rör bokföring av så kallade hysch-pengar. Det fallet ska upp i rätten i slutet av året.

Efter domen har repulikanska politiker och väljare blivit tveksamma om de kan ha en president som dömts för sexuella övergrepp, enligt Fouad Youcefi.

– Inte minst är en viktig grupp kvinnor förorter i USA som är lite osäkra väljare.De tycker om Trumps politik men inte hur han agerar och kanske kommer en sådan här dom göra att de röstar på någon annan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även efter att Trump lämnat Vita huset har han varit en central figur i amerikansk politik och har nu tagit sikte på presidentvalet 2024. Foto: TT/Marty Lederhandler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.