Maria Butina möttes med blommor vid ankomsten till Ryssland. Foto: TT

Dömd rysk agent tillbaka i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska medborgaren Maria Butina, som i våras dömdes till 18 månaders fängelse för spioneri i USA, har släppts och deporterats till Ryssland, rapporterar Reuters. Hon erkände i december 2018 att hon agerat som rysk agent i landet, något som dock förnekats av Moskva.

Den 30-åriga vapenentusiasten, som tidigare bland annat propagerat för rätten att bära vapen i Ryssland, greps redan i juli 2018. Hon anklagades för att ha försökt infiltrerat den konservativa vapenlobbyorganisationen National rifle association (NRA).

Efter fem månader i fångenskap erkände Butina att hon agerat som rysk agent i USA. Hon medgav också att hon försökt påverka konservativa aktivister och republikaner för Rysslands räkning.

Hennes agerande var både ”sofistikerat” och ”farligt” enligt domaren Tanya Chutkan, som dömde henne, skriver CNN.

Ansträngt relationerna

Gripandet har ansträngt relationerna mellan USA och Ryssland. Moskva har tidigare riktat hård kritik mot domen och beskrivit den som både orättfärdig och löjlig. Ryska företrädare har också anklagat USA för att ha tvingat fram ett erkännande.

– Det är oklart vad hon har dömts för och vilket brott hon ska ha begått, sa Rysslands president Vladimir Putin efter att domen föll i våras. 

Butina släpptes från fängelset i Tallahassee, Florida under fredagen efter att ha tillbringat totalt 15 månader i fångenskap.

Möttes med blommor

Hon lämnade landet tidigt under lördagsmorgonen och möttes av hennes pappa och ett stort mediauppbåd vid ankomsten i Ryssland. Hon fick bland annat ta emot flera blomsterbuketter i ankomsthallen.

– Jag är djupt tacksam för allt stöd jag har fått från ryssar som hjälpt mig i både ord och handling, som har skrivit brev till mig och skänkt pengar till mitt försvar, sa en känslosam Butina inför journalisterna på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.