Foto: TT

Domstol: Inreseförbudet fortsatt stoppat

Uppdaterad
Publicerad

Trump-administrationens begäran att omedelbart återinföra inreseförbudet avslås av appellationsdomstolen i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP. Detta innebär att reseförbudet inte gäller tills vidare.
– Detta är en klassisk strid som kan nå hela vägen till högsta domstolen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier till SVT Nyheter.

Efter att det uppmärksammade inreseförbudet stoppades av en federal domare i veckan meddelade president Donald Trump att han inte backar från beslutet att invånare från vissa länder ska kunna nekas inresa i USA.

Justitiedepartementet har därefter formellt lämnat in en överklagan och Trump-administrationen har begärt att inreseförbudet ska återinföras under tiden överklagan behandlas. Men nu meddelar alltså en amerikansk domstol att begäran avslås, och inreseförbudet är därför fortsatt stoppat.

”En klassisk strid”

Professor Dag Blanck.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är inte förvånad över beskedet, säger han till SVT Nyheter.

– Det här är en intressant illustration av hur maktfördelningen ser ut i USA. Detta är en klassisk strid, och nu får man se, det här kan komma att överklagas och nå så högt som till hösta domstolen.

Läs också: Därför kan Trumps order stoppas

Donald Trump har ännu inte kommenterat appellationsdomstolens avslag, men i går kommenterade han domaren James Robart, tillsatt av Trumps republikanske partikamrat, expresidenten George W Bush, beslut om att Trumps dekret inte är förenligt med USA:s författning.

”Vart är landet är på väg” när en domare kan stoppa ett inreseförbud och att ”vem som helst, även med onda avsikter, kan komma in i USA”.

Han skrev också att många ”dåliga och farliga människor kommer att flöda in” i USA och att domaren har fattat ”ett fruktansvärt beslut” samt att ”utlåtandet från den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjligt och kommer att kullkastas!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet