Greg Hooks är rädd för vad som kan hända om Trump blir president. Foto: Anders Naeselius

”Donald Trump är en rasistisk idiot”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump ser i opinionsmätningar ut att kanske gå mot seger även i Arkansas på tisdag. Han hyllas av många i delstaten som ser honom som en frälsare mot arbetslöshet. Samtidigt ser många andra på honom med rädsla och tänker tillbaka på den rasistiska historien som präglat Arkansas.
– Donald Trump är en rasistisk idiot. En bortskämd rasistisk idiot, säger Little Rock-bon Greg Hooks.

Just Little Rock har en central plats i USA:s mörka förflutna. Greg Hooks och i princip varenda medborgare i delstatshuvudstaden är väl medvetna om det. När Greg nu pratar om Donald Trump berättar han om sin rädsla att det ska bli som på 50-talet igen. Greg berättar direkt om händelsen i Little Rock 1957 då delstatens guvernör vägrade att låta svarta elever gå på samma high school som vita elever.

De nio svarta eleverna portades och det hela eskalerade till den grad att president Eisenhower tvingades skicka dit militär för att kunna skydda eleverna och låta dem gå i skolan.

– Det var förskräckligt på den tiden. Nu känns det som att vi är på väg tillbaka dit, säger Greg Hooks.

Trump får republikaner att tvivla

Greg Hooks är som sagt inte ensam om att minnas de där dagarna i september 1957. Carolyn Elias som nu är pensionär sedan flera år tillbaka bodde bara två kvarter från skolan på 50-talet när hela USA:s ögon riktades mot den.

Det var minst sagt segregerat på den tiden, säger hon. Hon minns när militären kom till skolan och säger att det är hemskt att det behövde gå så vilt till när eleverna skulle integreras. Hon hade hoppats att integrationen skulle gå så mycket bättre.

På den tiden var Carolyn demokrat precis som majoriteten i delstaten. Numera är hon republikan, och resten av delstaten har också börjat luta åt höger. Som hon själv uttrycker det var John F Kennedy den senaste demokraten hon själv har röstat på i ett presidentval. Kennedy som sköts ihjäl för 52 år sedan när han bara varit president i tre år.

– Det är som att republikanerna och demokraterna har bytt sida. Demokraterna var bättre då, nu är det republikanerna som har de bästa idéerna, säger Carolyn.

Men Donald Trump har fått Carolyn att tvivla. Carolyn som nu bor i Hot Springs en timme västerut från Little Rock tycker att han är förskräcklig. Hon som helst hade sett avhoppade Jeb Bush som nästa president väljer att taktikrösta i tisdagens primärval. Hon kommer inte att rösta på Ben Carson som hon egentligen skulle vilja, han ligger för dåligt till.

Hon lägger istället sin röst på Marco Rubio. Hon tror att han har bäst chans av utmanarna till Trump.

– Jag vill att vem som helst vinner förutom Trump.

Vad gör du i höst om Trump möter Hillary Clinton i presidentvalet?

– Jag vet inte. Jag kan ju inte rösta på honom. Jag kan inte rösta på henne heller. Och om jag inte röstar är det som en röst på henne. Vilken svår fråga.

Trumpanhängare: Kan få jobben tillbaka

Carolyn är inte ensam om sitt motstånd i Arkansas. I den enda opinionsmätning som gjorts på slutet leder Ted Cruz tätt före Trump och Marco Rubio.

Men Trump har ändå stöd av var fjärde person i mätningen. Helgen innan primärvalet märks det inte minst vid galoppbanan i Hot Springs. Ska man träffa Arkansasbor den här helgen får man åka dit, de vallfärdar dit och bilköerna är jättelika. De stora hästtävlingarna är tillsammans med primärvalet den stora snackisen.

Och det är många av galoppbesökarna som tycker att Donald Trump har många bra idéer. Framförallt säger många att Trump varit så framgångsrik som företagare att han måste kunna lösa problemen med arbetslösheten i USA.

– Jag tror att han kan få tillbaka jobben. Vi har förlorat många jobb till Kina och Mexiko. Vi måste få tillbaka dem, säger Jeff Love som är nyinflyttad från San Diego borta på västkusten.

Jeff har i princip bestämt sig för att rösta på Donald Trump. Han tycker att Trump är den som har bäst idéer av alla kandidater. Men han verkar samtidigt tvivla lite på hur Trump egentligen ska genomföra alla vallöften.

– Jag skulle vilja veta hur han ska lösa allting. Hur ska han lösa jobben? Hur ska han få ut 11 miljoner illegala immigranter? Jag vill verkligen veta det, säger Jeff.

Rädd för mer rasism

Tillbaka i Little Rock säger Greg Hooks att han tycker att det inte spelar någon roll hur Trump ska lösa allting han lovar. Vad Trump än gör befarar Greg att det kommer att leda till en ökad rasism i USA på grund av hans utspel framförallt mot mexikaner.  

Precis som Carolyn Elias har Greg röstat många gånger på Republikanerna, senast på George W Bush i valet 2004. Men han kan aldrig tänka sig att rösta på Donald Trump, för honom är det givet att i stället rösta på Clinton om hon ställs mot Trump.

– Kan du tänka dig att ha Trump med fingret på avfyrningsknappen för kärnvapen? Det är galet. Han är galen.

– Han kommer att göra USA ännu mer polariserat. Rasismen kommer att öka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet