USA:s president Donald Trump riktar hård kritik mot Nordkorea. Foto: TT/AFP

Donald Trump efter kärnvapentestet: ”Nordkorea är en skurkstat”

Uppdaterad
Publicerad

När USA:s president Donald Trump fick frågan om huruvida USA kommer att svara på Nordkoreas kärnvapentest, svarade han ”Vi får se”. På Twitter kallade han under söndagen Nordkorea för en ”skurkstat”.

Nordkorea bekräftade på söndagsmorgonen att landet hade genomfört ett nytt kärnvapentest. Enligt den nordkoreanska statstelevisionen var det en vätebomb som testades.

LÄS MER: Nordkorea har genomfört nytt kärnvapentest

USA:s president Donald Trump uttalade sig på söndagen om testet på Twitter:

”Nordkorea har genomfört ett stort kärnvapentest. Deras ord och handlingar fortsätter att vara mycket fientliga och farliga mot USA”, skriver han och fortsätter:

”Nordkorea är en skurkstat som har blivit ett stort hot och en förlägenhet för Kina, som försöker hjälpa utan större framgång.”

Han menar att Nordkorea bara förstår en sak.

”Sydkorea anser, som jag har sagt till dem, att deras prat om att blidka Nordkorea inte kommer att fungera, de förstår bara en sak!”

”Vi får se” säger Trump om en eventuell attack

När Donald Trump på söndagen får frågan om huruvida USA kommer att attackera Nordkorea svarar han ”Vi får se”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Uttalandet gjordes i samband med ett besök i kyrkan John Episcopal i Washington.

Samtidigt hotade presidenten med att bryta USA:s alla handelsförbindelser med de länder som fortsätter att göra affärer med Nordkorea, rapporterar Reuters.

Håller möte

Samtidigt meddelar Vita huset att presidenten kommer att hålla möte med sina nationella säkerhetstrådgivare om Nordkoreas kärnvapentest.

”Det nationella säkerhetsteamet bevakar det här noggrant. Presidenten och hans nationella säkerhetsteam kommer att ha ett möte för att diskutera det här mer senare i dag”, uppger Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande enligt Reuters.

Sydkorea vredgat

Grannlandet Sydkorea har reagerat med vrede över Nordkoreas sjätte kärnvapentest.

– Ett absurt strategiskt misstag, säger president Moon Jae-in.

TV: Här inspekterar diktatorn vätebomben

Sydkoreas militärchef påminner om att Sydkorea och USA har kapacitet att slå tillbaka.

– Alliansen mellan Sydkorea och USA, som är mer sammansvetsad än någonsin tidigare, har full kapacitet att straffa Nordkorea. Sydkoreas och USA:s gemensamma styrkor kommer att vidta miltära motåtgärder, säger militärchefen utan att specifiera vad dessa motåtgärder skulle vara.

LÄS MER: Sydkorea: ”Vi har kapacitet att straffa Nordkorea”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet