Donald Trump ser ut att hålla sitt vallöfte om att deportera personer som befinner sig illegalt i landet. Foto: TT

Donald Trump håller vallöfte om att deportera papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump ser ut att hålla sitt vallöfte om att deportera papperslösa immigranter. Under våren har åklagare begärt att få öppna över tusen ärenden som lagts på hyllan.

Det är över dubbelt så många som motsvarande period förra året då Barack Obama var president.

I januari signalerade Donald Trump att han planerade att vidga nätet för att komma åt papperslösa. Den 25 januari, fem dagar efter presidentinstallationen, skrev han under en ny exekutiv order som gjorde slut på den policy som gällt under Obama-administrationen, skriver Reuters.

LÄS MER: Trump: Deportera alla papperslösa

USA-val 2016

Tidigare var policyn att låta personer som hade rotat sig i USA, och inte ansågs utgöra något säkerhetshot, att få stanna i landet. I stället riktade man in sig på papperslösa immigranter som hade begått allvarliga brott.

Det här innebar inte att personerna kunde vara säkra på att få stanna i landet, men att det inte förelåg något akut avvisningshot.

Dubbelt så många ärenden

Trumps nya riktlinjer gjorde gällande att alla som befinner sig i landet illegalt kan deporteras, även om fokus ligger på kriminella.

Under våren har presidentadministrationen skridit till verket.

Mellan den 1 mars och 31 maj begärde åklagare att få återuppta 1.329 fall som tidigare lagts på hyllan, visar en granskning gjord av nyhetsbyrån Reuters. Det kan jämföras med 430 fall samma period förra året, då Barack Obama var president.

”Stor förändring”

Enligt advokater som Reuters har talat med omfattar de 1.329 ärendena även personer som inte har begått något brott eller endast mindre förseelser som trafikbrott.

I 30 av de 32 fall som Reuters har granskat citeras uttryckligen Trumps exekutiva order som ett skäl för att öppna ärendena.

LÄS MER: Trump: Vi ska bli av med alla dåliga

I 22 fall hade personerna inte gjort sig skyldiga till något brott efter att deras ärenden lagts på hyllan, uppger deras advokater. I minst sex av fallen hade personerna gjort sig skyldiga till mindre brott som fortkörning eller bilkörning utan körkort. I två av fallen hade de begått allvarliga brott som rattfylla och våld i hemmet.

– Det här är en stor förändring. Förut, om någon gjorde något efter att fallet hade lagts ned som visade att personen var ett hot, återupptogs det. Nu återupptar de fall bara för att de vill deportera människor, säger advokat David Leopold.

Sålde pumpafrön utan tillstånd

Advokat Sally Joyner i Memphis företräder en kvinna från El Salvador, som kom till USA med sina barn 2013. Hennes fall lades ned i december 2015 och hon tilläts stanna i landet. Enligt advokaten har hon inte råkat i klammeri med rättvisan under sin tid i USA, men i mars begärde åklagare att återuppta ärendet.

När Sally Joyner kontaktade åklagarkammaren sade en tjänsteman att kvinnan hade begått brott i hemlandet. Det visade sig att hon hade gripits för att ha sålt pumpafrön utan att ha tillstånd som gatuförsäljare. Dokumenten visar att myndigheterna kände till gripandet när hennes ärende lades ned 2015.

LÄS MER: Trump svär på att skicka ut papperslösa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet