Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trumps svar till Iran

Donald Trump: Inga amerikaner dödades i Irans attacker

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump inför nya sanktioner mot Iran – och vill att Nato ska ta en större roll i Mellanöstern. Det beskedet gav han under onsdagseftermiddagen, svenskt tid, då han kommenterade Irans attack mot amerikanska militärbaser i Irak.

– Amerikaner ska vara glada. Inga amerikaner dödades på grund av attackerna mot amerikanska mål, inledde Donald Trump sin presskonferens med efter att ha deklarerat att Iran under hans tid som president inte kommer att tillåtas ha kärnvapen.

Under presskonferensen kallade Donald Trump den dödade iranska toppgeneralen Qassem Soleimani för världens främsta terrorist, som enligt honom både har amerikanskt och iranskt blod på sina händer.

Enligt Donald Trump ska Qassem Soleimani bland annat ha legat bakom attacken mot den amerikanska ambassaden i Bagdad på nyårsdagen och han anklagades också för att ha planerat nya attacker mot amerikanska mål.

– Men vi stoppade honom, sa Donald Trump på presskonferensen.

Attackerade kärnenergiavtalet

Några nya hot om motattacker kom Donald Trump däremot inte med under presskonferensen. I stället tonade han ner konflikten.

– Våra missiler är stora, dödliga och snabba. Faktum att vi har militär utrustning betyder inte att vi måste använda den, vi vill inte använda den, sa Donald Trump.

Han fortsatte senare:

– Vi vill att det iranska folket ska få en fantastisk framtid, USA är berett att ha fred med alla som söker den, sade han.

Däremot planerar han nya sanktioner mot Iran och uppmanar samtidigt Nato att involvera sig mer i Mellanöstern.

Han gick även in på kärnenergiavtalet med Iran, som USA har lämnat, och uppmanade de övriga länderna som slöt avtalet, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland att också följa USA:s exempel. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet