Donald Trump släppte ytterligare detaljer om det planerade mötet mellan honom och Kim Jong-Un på ett kampanjmöte i Michigan natten till söndag, svensk tid. Foto: TT

Donald Trump: Kommer troligen träffa Kim Jong-Un i maj

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump sade natten till söndag, svensk tid, att han troligen kommer att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un inom tre-fyra veckor. Samtidigt uppges Nordkorea vara villiga att stänga sin provsprängningsanläggning för kärnvapen.

– Kim sade att han kommer att genomföra stängningen av testplatsen för atomvapen i maj, och snart kommer han att bjuda in experter från Sydkorea och USA, så att det internationella samfundet kan följa processen.

Det förklarar Yoon Young-Chan, talesman för Sydkoreas president Moon Jae-In, enligt medier i Seoul. Utspelet ska ha kommit under Kims möte med Moon i fredags.

Släppte nyheten på ett kampanjmöte

Tidsplanen överensstämmer med president Trumps signaler om att ett toppmöte Nordkorea-USA är nära förestående.

Han berättade vid ett kampanjmöte i Michigan natten till söndag, svensk tid, att de troligen kommer att träffas ”inom de närmaste tre till fyra veckorna”. Han meddelade att mötet kommer att handla om avrustning av kärnvapen på Koreahalvön.

Syd- och Norkorea möttes

Tidigare i veckan träffades Sydkoreas president Moon Jae-In och Kim Jong-Un i ett historiskt möte där de enades om att arbeta för ett slutgiltigt fredsavtal mellan länderna och en ”fullständig nedrustning av kärnvapen på den koreanska halvön”.

Två tänkbara platser

Donald Trump sade tidigare i veckan att två platser var tänkbara för mötet mellan honom och Kim. Enligt CNN handlar det om antingen Mongoliet eller Singapore, där det senare alternativet är det mest troliga.

Tidigare har det spekulerats om att Sverige skulle kunna vara en möjlig plats, men det är inte troligt att något europeiskt land kommer att stå värd för mötet eftersom det är alltför omständligt för Nordkoreas ledare att ta sig hit, erfar tv-kanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Koreakrisen

Mer i ämnet