Visa alla (4)

Första återföreningarna på tre år – bitterljuvt när sydkoreaner reser norrut

Publicerad

I veckan som kommer ska 181 sydkoreaner få träffa släkt och familj de skildes från för nära 70 år sedan. Men mötena är korta och tidigare deltagare i det så kallade återföreningsprogrammet vittnar om en bitterljuv erfarenhet.

Under söndagen samlades åldrade sydkoreaner i staden Sokcho i nordöstra Sydkorea för att för första gången få träffa nära och kära de skildes från under Koreakriget 1950-53. Idag, måndag, är det dags för de första deltagarna i den här omgången av återföreningsprogrammet att bussas upp till berget Kumgang på andra sidan gränsen. Där väntar släktingar de inte sett på årtionden.

Splittrade familjer

Delningen av Korea betydde att många familjer splittrades. Sedan år 2008 har koreaner från respektive sida träffats efter årtionden ifrån varandra – om de haft den stora turen att få möjligheten. Deltagarna lottas nämligen fram utifrån ett underlag av tiotusentals sökande.

Kim Jong-gyu var en av sydkoreanerna som fick resa norrut 2014 när hon fick återse sin bror igen efter årtionden isär.

Grät på toaletten

– Jag var så glad och kände mig så lyckligt lottad över att han var vid liv, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

– Men att bara få träffa honom i några timmar var riktigt tufft. Det var alldeles för kort tid, det krossade mitt hjärta, säger Kim Jong-gyu.

Hon minns en sydkoreansk kvinna från återträffen som stod inne på toaletten och grät.

– Hon slog sig för bröstet och sade ”jag skulle inte ha kommit hit”. Hon var uppenbart chockad över hur fattiga hennes släktingar var.

En av sydkoreanerna som under måndagen reser till återträffen. Foto: Reuters / Kim Hong Ji

Första på tre år

Det kommande mötet är det första i sitt slag på tre år. Från 2008-15 hölls återträffarna årligen, men relationen mellan Nord- och Sydkorea försämrades vilket innebar att chansen att få återse sina nära och kära gått från minimal till obefintlig under två års tid.

Nu har emellertid relationen mellan länderna tinat och det var när Sydkoreas ledare Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-un träffades för ett historiskt möte tidigare i år som de bestämde att återföreningsprogrammet skulle återupptas.

På måndagen, lokal tid, gick bussen med deltagarna norrut. Foto: Ed Jones / AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Koreakrisen

Mer i ämnet