Donald Trump. Till höger USA:s ambassad i Havanna. Foto: TT

Donald Trump: Kuba är ansvarigt för ljudattackerna

Uppdaterad
Publicerad

Mystiska ljudattacker har drabbat anställda på USA:s ambassad i Kuba. Nu uttalar sig landets president, Donald Trump, om saken.

– Jag tror att Kuba är ansvarigt, säger han enligt AFP.

22 anställda på USA:s ambassad i Kuba har skadats av ljudattackerna som började förra året och nu undersöks av FBI.

– Det är en väldigt ovanlig attack, vilket ni vet. Men jag tror att Kuba är ansvarigt, sa Trump under en pressträff utanför Vita Huset på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Han ville inte kommentera saken närmare och la inte fram någon ny information eller några bevis.

Kuba har tidigare nekat till ansvar

Kuba har ännu inte reagerat på utspelet, som nu kan förvärra de diplomatiska relationerna länderna emellan, skriver nyhetsbyrån AP. Kuba har tidigare förnekat att man ligger bakom ljudattackerna.

USA:s utrikesdepartement gick ut med ett pressmeddelande på måndagen efter Trumps uttalande. Där klargjorde man att saken måste undersökas vidare innan man kan fastställa vem som är ansvarig för attackerna.

”Vi undersöker fortfarande attackerna och vet inte vem eller vad som ligger bakom dem. Vi fortsätter att utbyta information med kubanska utredare”, står det i meddelandet.

Tror att Kuba vet om attackerna

Vita husets stabschef sa förra veckan att han tror att Kuba, med tanke på landets hårda övervakning av de amerikaner som jobbar i landet, bör veta om vad som hänt. USA:s anställda har bland annat drabbats av hörselskador och hjärnskakningsliknande symptom.

– Vi tror att den kubanska regeringen skulle kunna stoppa attackerna på våra diplomater, sa John Kelly enligt AP.

Men Kuba har tidigare även förnekat att man har någon kännedom om vad som hänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Mer i ämnet