Donald Trump har nu svarat Mette Fredriksen, han tycker att hennes ordval är ”nasty”. Foto: TT

Donald Trump om Mette Frederiksen (S): ”Nasty”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ”absurt” förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump, som nu förklarar sitt beslut och beskriver Mette Frederiksens agerande som ”nasty” – otrevligt.

Tidigare under onsdagen kommenterade Danmarks statsminister det faktum att USA:s president Donald Trump med kort varsel ställt in ett planerat ett statsbesök då han/USA fått nobben att köpa Grönland – ett förslag som Mette Frederiksen (S) kallat för ”absurt”.

– Jag är förargad och förvånad, jag hade sett fram emot det här besöket. Det här var en möjlighet att fira Danmarks nära relation till USA och framför allt att markera det starka bilaterala samarbetet. USA är en av våra viktigaste allierade, sa hon under en presskonferens.

”Man talar inte till USA på det här sättet”

Donald Trump har nu svarat Mette Frederiksen och ger en närmare förklaring till varför han inte åker till Danmark. Han tycker att hennes ordval är ”nasty”.

– Det var inte ett trevligt sätt att göra det på. Hon kunde bara ha sagt ”nej, vi gör helst inte det”, säger USA:s president, enligt AFP.

Det var olämpligt av Frederiksen, enligt Trump, som kräver mer respekt.

– Hon talar inte med mig, hon talar med USA. Man talar inte till USA på det här sättet, åtminstone inte enligt mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.