Donald Tusk menar att kontrollen av EU:s yttre gränser måste skärpas ytterligare, dock utan att lägga fram några nya konkreta förslag. Foto: TT

Donald Tusk: Europa måste vårda sitt kulturella arv

Uppdaterad
Publicerad

Europa har en unik kulturell historia och den måste försvaras genom utökade gränskontroller mot omvärlden. Det var budskapet i tisdagens tal av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Vi har både en rättighet och en skyldighet att vårda det som skiljer oss från andra kulturer – inte för att vända oss mot någon, men för att vara oss själva, säger Tusk.

EU måste göra mer för att stärka sina yttre gränser mot migranter, menar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. I ett tal inför Europaparlamenten under tisdagen talade EU-toppen om ett utökat behov av att skapa ett varaktig skydd för en gemensam europeisk kultur, rapporterar AP.

– Vi har en kulturell gemenskap, som gör oss varken bättre eller sämre – vi är bara annorlunda jämfört med omvärlden, säger Tusk.

”Vårda det som skiljer oss från andra”

Retoriken speglar den som framförs av invandringskritiska partier på flera håll inom unionen, om att ökad invandring från utomeuropeiska länder på sikt skulle hota Europas kulturella identitet.

– Vår öppenhet och tolerans får inte innebär att vi undgår att skydda vårt arv. Vi har både en rättighet och en skyldighet att vårda det som skiljer oss från andra kulturer – inte för att vända oss mot någon, men för att vara oss själva; inte med en känsla av överlägsenhet, men med en känsla av rättmätig stolthet, säger Tusk.

Gränsavtal men ingen gemensam politik

EU är djupt splittrat kring migrationsfrågan, och fortfarande kämpar medlemsländerna med att nå fram till en gemensam lösning för hur migrationspolitiken ska se ut i framtiden.

Sedan 2015 har antalet migranter och flyktingar som tar sig till Europa minskat markant, sedan man ingått avtal med bland annat Turkiet och Libyen för att skapa utökade kontroller strax utanför EU:s yttre gränser kring Medelhavet.

Avtalen i Libyen har samtidigt kritiserats av människorättsorganisationer, som för fram vittnesmål om hur människor på väg till Europa frihetsberövas och utsätts för våld.

Pekar på behov av gränskontroller och försvar

Tusk menar nu att kontrollen av EU:s yttre gränser måste skärpas ytterligare, dock utan att lägga fram några nya konkreta förslag.

– Det är vårt uppdrag att skydda dem. Migrantkrisen har kraftfullt påmint oss om behovet av att bygga upp en effektiv kontroll vid våra yttre gränser, medan oroligheter och aggressivt beteende i ett antal länder i omvärlden har påmint oss om behovet av att försvara vårt territorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.