Banker och flygbolag var bland de aktieslag som föll hårdast efter brexit. Sannolikt kommer osäkerheten bidra till en ökad börsinstabilitet. Foto: TT

Dramatisk påverkan på ekonomin efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

Börserna rasade, storbolag vinstvarnade och pundet störtdök. Efter fredagens Brexitturbulens varnar nu ekonomer för fortsatt skakiga marknader den närmaste tiden. SVT går igenom läget punkt för punkt.

De flesta bedömare i England är eniga om en sak just nu. Att osäkerheten över framtiden är stor. Men det finns några händelser som är troligare än andra. 

Pundet: Om inte det brittiska pundet återhämtar sig inom kort, vilket inte är sannolikt, kommer det ha stora effekter på den brittiska ekonomin. Ett lägre värde på pundet gör att många varor i det importberoende Storbritannien kommer bli dyrare, vilket leder till högre inflation. Högre inflation gör att brittiska centralbanken troligen måste höja räntorna, vilket i sin tur gör det dyrare att låna. Samtidigt har redan chefen för Bank of England, Mark Carney, antytt räntesänkningar inom kort för att motverka en eventuell recession.

Brittisk EU-omröstning

Tankesmedjan Capital Economics chefsekonom Jonathan Loynes anser att de dramatiska effekterna av Brexit har överdrivits men säger ändå att osäkerheten kommer leda till minskad handel och investeringar vilket i sin tur kommer att påverka tillväxten. 

Börserna: Många av världens börspilar pekade brant nedåt i fredags även om fallet i London och New York inte var lika dramatiskt som på andra platser. Banker och flygbolag var bland de aktieslag som föll hårdast. Sannolikt kommer osäkerheten bidra till en ökad börsinstabilitet. 

Börsgiftemål: Europas två största börser London Stock Exchange och Deutsche Börse är mitt i en sammanslagning. Det planerade huvudkontoret i London kommer att hamna utanför EU vilket tyska myndigheter redan är kritiska mot. Sannolikheten är stor för att hela affären stoppas.

Finanscentrum London: City of London är Europas finanscentrum. Icke-EU banker har via så kallade finanspassregler tillgång till hela EU:s inre marknad när de har kontor i City of London. Passreglerna kommer sannolikt ändras. Redan har amerikanska banken JP Morgan sagt att man ska flytta upp till 4.000 av sina anställda till bland annat Frankfurt. Andra banker har också antytt omlokaliseringar. Samtidigt kommer en del banker behöva nyanställa på grund av ändrade regelverk.

Export och turism: Alla pilar pekar inte nedåt. Brittiska exportberoende företag, likt svensk-brittiska Astrazeneca, har fått ljusare framtidsutsikter eftersom deras produkter bli billigare för utlandet med det billigare pundet. Dessutom blir det billigare för turisterna. Trängseln på handelsgatan Oxford Street i London lär inte avta.

Guld: De som äger guld kan också glädjas. I osäkra finanstider söker sig många till stabilare investeringar. Och guldpriset har stigit kraftigt. Investeraren George Soros har redan före omröstningen flyttat en del av sina närmare 300 miljarder kronor i tillgångar till guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet