Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se buddhistiska och muslimska kvinnornas teamwork – trots stränga etniska lagar. Foto: SVT/Dox: Barnmorskorna i Myanmar

Trots stränga etniska lagar – här får rohingyer hjälp att föda

Publicerad

Barnmorskan Nyo Nyo lever under hot i Myanmar för att hon tillhör den muslimska minoritetsgruppen rohingya. Barnmorskan Hla är buddist och får utstå hot för att hon behandlar patienter som är rohingyer. Tillsammans hjälper de gravida kvinnor i regionen – oavsett religion.

Majoriteten av Myanmars befolkning är buddister, och den muslimska minoriteten rohingya har kallats för världens mest utsatta folkgrupp. FN talar om brott mot mänskligheten som pågått sedan 2017 och enligt UNHCR har 1,2 miljoner människor flytt landet

Barnmorskan Nyo Nyo är en av dem som valt att stanna. Hon minns när militärjuntan sökte igenom hennes hemby i delstaten Rakhine efter “muslimska terrorister”.  

– Soldater brände ned hem, våldtog kvinnor och dödade muslimer, berättar hon i ”Dox: Barnmorskorna i Myanmar”. 

Föder barn ute på risfält 

Den muslimska befolkningen i den lilla byn i delstaten Rakhine tillåts inte resa och har väldigt begränsad tillgång till hälso- och sjukvård. Nyo Nyo beskriver hur kvinnor har behövt föda sina barn rakt på marken ute på risfälten, utan barnmorskor eller mediciner. 

– I oroliga tider måste du veta hur man förlöser en kvinna, säger Hla när hon lär upp Nyo Nyo på sin klinik.  

Livsfarligt att stötta muslimer 

Även de buddister i landet som stöttar muslimer är utsatta. Barnmorskan Hla berättar att hon förföljts av en grupp män som ville fotografera henne efter att de fått reda på att hon behandlar rohingyer på sin klinik.  

– Jag sa: “Ta kort då, men jag vill se snygg ut.” Jag ger mig inte utan strid!  

Genom att sälja sina smycken och belåna delar av familjens mark lyckades Nyo Nyo för två år sedan öppna en egen klinik för att behandla muslimska patienter. 

– Jag ber att vi ska få leva i fred. 

Se ”Dox: Barnmorskorna i Myanmar” på SVT Play, eller tisdag den 18/4 klockan 22:30 i SVT2. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.